sâmbătă, 9 august 2014

Frumusetile tarii mele- partea a treia a

Sfanta Manastire Putna!
Cu totii am crescut stiind ca aici e nu numai Biserica, ci sunt si pagini din istoria noastra. Mormantul lui Stefan Cel Mare. Fila de istorie! Voievodul care a salvat sufletele noastre, cel fara de care azi am fi fost musulmani!
Cum am putea sa trecem fara sa ne inchinam la Putna , Voievodului? Cum am putea sa nu zabovim si sa-l rugam pentru poporul nostru, atat de greu incercat?
Am intrat cu sfiala sfanta in Biserica...Ne-am inchinat la mormaNtul sfantului Voievod , ne-am rugat pentru neamul nostru...Era vecernia... calugari multi si multi mireni la rugaciune. Pentru prima data in viata mea am ascultat slujba la manastirea Putna si aceasta  a fost tot un raspuns la rugaciunile mele.
Fotografiile vorbesc cred despre cat de frumos este acolo... Ne-am grabit sa ajungem la Dorna Arini, dar , tara e atat de frumoasa si tentatiile sunt atat de multe incat spre inserat am poposit la un magazin al firmei MARELBO si... ne-am luat pantofi! Doar trebuie sa avem ce incalta cand mergem la biserica, nu?
Priviti :cat de frumos stiu acum romanii sa-si impodobesca spatiile in care stau... Un Rai este tara noastra... un Rai!
Zidurile de la Vatra Moldovitei...Noaptea venea dupa noi... sau noi mergeam dupa noapte...drum lung printre serpentine... sate scufundate in intuneric si dorinta noastra mare de a ajunge la odihna.

Soarele asfintea peste culmi...

Si aproape de ora 23 am ajuns la  Manastirea Dorna Arini.


Dimineti cu un pic de ceata...


...dimineti in biserica...Parintele a slujit in sobor de preoti si biserica a fost plina de pelerini


Parintele a slujiti impreuna cu alti preoti veniti in pelerinaj... Il vedeti in imagini si pe Fondatorul si presedintele fundatiei  Sfantul Sava  pr. prof. dr. Mihail Milea, preot paroh la Catedrala Sfantul Sava de la Buzau.Predica parintelui din acea zi a fost plina de talcuiri minunate.
Parintele ne-a vorbit despre harul lui Dumnezeu si despre faptul ca acesta trebuie inteles ca totalitatea darurilor pe care credinciosul le primeste de la Dumnezeu pentru ceilalti.
Nu putem fi toti sfinti, dar putem fi mangaietori"daca nu poti iubi pe vrajmasii tai, macar nu-i dusmani pe prieteni" , spune sfantul Ioan Gura de Aur.
"Aduna pe toti in inima ta, dar nu tine pe nimeni murdar."
"Dumnezeu e iubitor de smerenie, de cel care nu cantareste pe nimeni.''
 Parintele Sofronie spune"Duhul Sfant nu ma invata si nu pot sa ma rog, daca am o nemultumire fata de cineva"
Mancam seminte goale...Nu exista alta cale de a primi harul decat ridicand  crucea fiecare si mergand dupa Hristos;


"sub o umbrelă curcubeu doi bărbaţi

se sărută pe gură.

şi ploaia a-nceput să doară

şi să miroasă

din ce în ce mai tare

a zgură

şi

a pucioasă.

sub streaşina Gării

stau două femei

îmbrăţişate.

cu ochii lor mă privesc

adâncurile

Mării Moarte…

picăturile cad

ca nişte şoapte murdare…

iar lumea tace

şi-ncet se preface

în stâlp de sare…"oameni si demoni: vreme rea-Marius Iordachioaia

Parintele ne-a vorbit despre Origen si despre cum poti cadea din trufia mintii.
Apoi parintele ne-a vorbit despre Pomenirea Noului Mucenic Alexandru se cinstește pe 13 iulie, zi în care a fost decapitat, după ce fusese condamnat la moarte pentru „înaltă trădare” de regimul nazist, la vârsta de 25 de ani, în anul 1943.Alexander Schmorell, împreună cu prietenul său Hans Scholl, a fost organizatorul mișcării antinaziste „Trandafirul alb”, prin care încerca să trezească conștiința germanilor împotriva regimului nazist, expediindu-le manifeste prin poștă.


Sfântul este reprezentat în icoana canonizării purtând bluză albă de doctor, ținând în mână o cruce și un trandafir alb, simbol al „Trandafirului Alb” și, în același timp, simbol al Paștelui, al biruinței vieții asupra morții.

Trandafirul Alb

Numele organizației a fost sugerat de mucenic, inspirat de un citat din „Frații Karamazov” de Dostoievski, autorul său preferat. Este vorba de momentul descrierii întoarcerii lui Hristos pe pământ pentru a învia o fetiță din morți: „fetița se ridică din sicriu și privește împrejur, zâmbind cu ochii larg deschiși, nedumeriți și ținând în mână un buchet de trandafiri albi”. Atunci, Marele Inchizitor L-a recunoscut și arestat pe Hristos, urmând, apoi, faimosul monolog…

Din mișcare făceau parte studenți ai Facultății de Medicină de la Universitatea din München, dintre care unii erau, în același timp, înrolați și în armată. După bătălia de la Stalingrad, și-au extins și mai mult activitățile, răspândind manifeste din mână în mână și afișând pe ziduri sloganuri împotriva lui Hitler. Organizația, aflată de luni de zile în vizorul Gestapo-ului, a reușit să fie dislocată pe 18 februarie 1943. Patru luni mai târziu, în urma unor procese de scurtă durată, intentate de renumitul Roland Freisler în „Tribunalul Poporului”, au fost executați prin decapitare frații Hans și Sofia Scholl, la fel și Christoph Probst.Arestat din aprilie, Alexandre Schmorell a avut și el parte de aceeași soartă pe data de 13 iulie a aceluiași an. Pe durata procesului, acesta nu a încercat deloc să-și ușureze situația. Dimpotrivă, a mărturisit cu îndrăzneală, în fața lui Freisler, convingerile sale anti-naziste, provocând reacția isterică a acestuia, care îl numea „trădător”.

Alexandre Schmorell s-a născut în Rusia. Tată său era doctor de origine germană, stabilit de mult timp în Rusia, iar mama sa era rusoaică. Din acest motiv, a fost botezat creștin ortodox. În ciuda faptului că tatăl și mama lui vitregă erau romano-catolici, Alexandre a fost educat în spirit ortodox. Participa la cursuri de cateheză ortodoxă, mergea regulat la biserică și citea deseori din Sfânta Scriptură. Așa cum reiese și din corespondența sa, cunoștea și scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii.

„Mărturisind puternic credința ortodoxă, s-a opus regimului ateu nazist și i-a îndemnat pe prietenii și pe colegii săi apropiați să facă același lucru, înființând mișcarea „Trandafirul Alb”, „Prin viața sa jertfelnică, prin răbdarea și moartea sa martirică, Alexandre Schmorell și-a mărturisit iubirea față de Dumnezeu și chipul Său, care se reflectă în aproapele.”

Conținutul manifestelor mișcării „Trandafirul Alb”, al căror redactor principal a fost noul mucenic împreună cu Hans Scholl, conduce la o concluzie sigură, și anume că lupta nu a fost strict politică. Al patrulea manifest subliniază printre altele: „Fiecare cuvânt rostit de Hitler este o minciună. Când vorbește despre pace, acesta înțelege război și când, în chip blasfemiator, folosește numele de Atotputernic, înțelege puterea răului, a îngerului căzut, a Satanei. Gura lui miroase a iad, iar puterea lui este blestemată din adâncuri. Este adevărat că trebuie să luptăm împotriva statului național-socialist terorist prin mijloace raționale. Însă, oricine continuă să conteste realitatea, existența puterilor demonice, nu va reuși niciodată să perceapă dimensiunea metafizică a acestui război. În spatele evenimentelor concrete, vizibile, în spatele tuturor constatărilor obiective și logice, găsim factorul mai presus de orice logică: lupta împotriva demonului, împotriva slujitorilor lui Antihrist. Pretutindeni și întotdeauna, demonii pândesc din întuneric, așteptând un moment de slăbiciune al omului: atunci prin propria lui voință, acesta își părăsește locul de lângă Creatorul său, unde a fost așezat de Dumnezeu prin libertate, –împăcându-se cu puterea răului și separându-se de Puterile de Sus – și, pentru că de bunăvoie face primul pas, este condus apoi la următorul într-un ritm amețitor.

Pretutindeni și în toate vremurile de mare criză, au apărut oameni, profeți și sfinți, care iubindu-și libertatea, au predicat despre Singurul Dumnezeu și cu ajutorul Lui au condus poporul spre direcția opusă drumului de decădere. Omul este, desigur, liber, dar fără Dumnezeu cel Adevărat, este lipsit de apărare împotriva răului. Este ca o navă fără cârmă, la mila furtunii, ca un copil mic fără mama sa, ca un nor care se dizolvă în aer. Și, te întreb pe tine care eşti creştin și lupți să păzești comoara ta cea mai de preț, ai putea oare să eziți, să cazi în viclenie, în calcule și în amânarea deciziei, în speranţa că altcineva va ridica arma, ca să te apere? Oare, nu Însuşi Dumnezeu ţi-a dat forţa şi curajul să lupţi? Noi trebuie să atacăm răul acolo unde este mai puternic şi cel mai puternic este în forța lui Hitler”.

Germanii știau despre crimele naziștilor

În al doilea manifest a fost denunțată persecuția evreilor din Polonia și exterminarea a cel puțin 300.000 dintre aceștia, precum și persecuția împotriva elitei societății poloneze prin uciderea fiilor întîi-născuți ai nobilimii poloneze în lagărele de concentrare și a fiicelor acelora, obligate la prostituție de SS-ul din Norvegia.

„De ce vă spunem toate acestea, deși le cunoașteți foarte bine, iar dacă nu pe acestea, atunci pe altele la fel de grave, comise de acești înspăimântători ne-oameni? Pentru că aici este vorba de un lucru care ar trebui să ne afecteze profund pe toți și să luăm aminte. De ce poporul german, în fața acestor crime abominabile se comportă atât de apatic?”, se întreabă în manifestul ce reprezintă în același timp și dovada complicității majorității și a respingerii afirmației de mai târziu cum că nu ar fi știut…

„Orice om vrea să scape de o asemenea vină și, de asemenea, să-și continue drumul său cu conștiința cât mai liniștită. Însă, nu poate scăpa: este vinovat, vinovat, vinovat! Nu este însă târziu să scăpăm de această vină extrem de condamnabilă, de responsabilitate pentru toate greșelile guvernului, și să nu mai adăugăm vină peste vină”.

Piața Fraților Scholl, Universitatea Ludwig Maximilian, Munchen

Niciodată să nu-L uitați de Dumnezeu!

Într-o scrisoare datată 18 mai 1943 le scria părinților: „De curând, am citit ceva într-o carte foarte bună și cu multe semnificații, care vi se potrivește vouă tuturor: «cu cât este mai mare tragedia vieții, cu atât mai puternică trebuie să fie credința noastră și cu cât părem mai condamnați, cu o atât mai mare încredere trebuie să ne lăsăm sufletele noastre în mâinile lui Dumnezeu-Tatăl». Iar avva Teodor din Bizanț [Theodor Studitul] scria: «din acest motiv am mulțumit lui Dumnezeu pentru încercările mele, și m-am lăsat cu totul în voia neștiută a Proniei Sale»”.


În ultima scrisoare pe care le-a adresat-o, înainte de ghilotină, tatălui său și mamei sale vitrege, le face acest îndemn: „Astăzi cu voia lui Dumnezeu, viața mea pământească se va termina, urmând să mă mut la o altă viață care niciodată nu se va termina și unde toți ne vom întâlni… Această lovitură va fi, din păcate, mai grea pentru voi, decât pentru mine, pentru că eu plec cu convingerea că am slujit Adevărului. Acest lucru mă lasă cu conștiința liniștită, în ciuda faptului că momentul morții este aproape…

Peste câteva ore voi fi la o viață mai bună, aproape de mama mea, dar nici pe voi nu vă voi uita. Îl voi ruga pe Dumnezeu să vă dăruiască liniște și pace. O să vă aștept! Și mai presus de toate, un singur lucru să-l păziți în inimile voastre: Niciodată să nu-L uitați pe Dumnezeu!”

„Să serbăm strălucita sa pomenirea, imitând curajul acestuia, prin împotrivire față de puterile potrivnice”. Troparul sfântului să ne lumineze și pe noi, într-o epocă în care avem ispite asemănătoare. Puterea duhovnicească, prin care Noul Mucenic Alexandru și alți tineri ai mișcării „Trandafirul Alb” au găsit curajul să denunțe practicile ateiste din țara lor, în detrimentul propriei lor vieți, să ne inspire și pe noi pentru a rezista în fața atacului ispitei neo-naziste.


http://www.pemptousia.ro/2013/07/alexandru-schmorell-noul-mucenic-din-munchen-13-iulie/

Parintele Gavriil ni l-a pus la inima pe sfantul Alexandru, ca o dovada ca pe Dumnezeu putem doar sa-l urmam pe drumul crucii, amintindu-ne ca trebuie sa fim marturisitori ai lui Hristos intr-un razboi care este al nostru altfel vom fi vinovati si partasi pacatului..."picaturile cad/ ca niste soapte murdare/ iar lumea tace/ si incet se preface/ in stalp de sare"
Sunt predici care te cutremura. Asa a fost si aceasta!
Am ramas in biserica asteptandu-l pe parinte. Si am vorbit apoi...
Anul acesta a, ajuns la parintele Gavriil de doua ori si simt folosul acestei apropierii si al rugaciunii parintelui.Si am stiut ca in talcuirile parintelui sunt vorbe spuse special pentru mine.


Am plecat apoi spre 

Manastirea Paltinul
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu