miercuri, 13 august 2014

Schitul Closca -slujba de maslu-8 august 2014

Era un timp in care nu mergeam la slujba de maslu. Credeam ca slujba este numai pentru tamaduire de boli si consideram ca merit durerea si trebuie sa mi-o duc  pe tacute. De aceia, mult timp, dupa moartea lui Grig, desi mergeam la biserica , nu mergeam la slujba de maslu.Apoi am mers odata si citirea evangheliilor m-a cucerit. Acum rareori lipsesc...


Hristos îşi întinde lucrarea Sa sfinţitoare în mod precumpănitor din Tainele ce se săvârşesc de regulă şi în mod special în locaşul bisericii, şi din cuvântul propovăduit de preot despre El cu mai multă regularitate în biserică. În măsura în care creştinii se duc mai des la biserică, cunoscându-L mai bine şi împărtăşindu-se mai des de puterea Lui, întind prin viaţa lor mai mult puterea Lui în lume. Locaşurile bisericeşti sunt ca nişte flori care, deşi cresc în anumite locuri, îşi întind mireasma lor la distanţe mari, oriunde sunt fiinţe capabile să o simtă.

Stăniloae Dumitru Pr. Prof, Spiritualitate și Comuniune în Liturghia Ortodoxă, Ed. IBMBOR, 2004, p. 90
Iubesc slujba de maslu!Taina maslului este lucrarea sfanta savarsita in numele Sfintei Treimi, de catre preotii Bisericii, prin care se impartaseste credinciosului bolnav harul nevazut al tamaduirii sau usurarii suferintelor trupesti, intarirea su­fleteasca,iertarea pacatelor. Partea vazuta consta din ungerea cu untdelemn sfintit, dupa ce s-a invocat prin rugaciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfantului Duh asupra celui bolnav.http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/sfintele-taine/taina-sfantului-maslu-69140.html
Acum mergem pentru ca am inteles castigul mare pe care il avem, evangheliile care se citesc si rugaciunile, sunt  balsam pe sufletele noastre, iar predica de final a parintelui... curata invatatura.


Vineri, Parintele a predicat pornind de la acesta  pericopa apostolica:



Epistola intaia-catre-corinteni-a-sfantului-apostol-Pavel

10. Va indemn, fratilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toti sa vorbiti la fel si sa nu fie dezbinari intre voi; ci sa fiti cu totul uniti in acelasi cuget si in aceeasi intelegere.
11. Caci, fratii mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit stire ca la voi sunt certuri;

12. Si spun aceasta, ca fiecare dintre voi zice: 

Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!

13. Oare s-a impartit Hristos? Nu cumva s-a rastignit Pavel pentru voi? Sau fost-ati botezati in numele lui Pavel?
14. Multumesc lui Dumnezeu ca pe nici unul din voi n-am botezat, decat pe Crispus si pe Gaius,
15. Ca sa nu zica cineva ca ati fost botezati in numele meu.
16. Am botezat si casa lui Stefana; afara de acestia nu stiu sa mai fi botezat pe altcineva.
17. Caci Hristos nu m-a trimis ca sa botez, ci sa binevestesc, dar nu cu intelepciunea cuvantului, ca sa nu ramana zadarnica crucea lui Hristos.
Am sa transcriu insemnarile mele din acesta seara cu rugamintea de a ma ierta pentru ca nu sunt foarte exacte si  invataturile Parintelui, ca exprimare ...
Parintele ne-a spus:

"Spun unii ca Evanghelia s-a invechit, a expirat, dar Evanghelia e Adevarul, e Lumina si acestea nu expira...„De noapte mânecă duhul meu către Tine, Dumnezeule, pentru că lumină sunt poruncile Tale pe pământ”.(Isaia 27, 9)"Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.", spune Domnul in Evanghelia dupa Luca cap 21, acest Adevar fiind intarit de pericopa apostolica.
De cand s-au spus aceste cuvinte au trecut 2000 de ani , dar ele sunt ca si cand fotografiaza starea noastra, a poporului roman.
Ce era Corintul in acele vremuri?Corintul era cel mai important oras, dupa Atena.Acum este un orasel provincial. Atunci era un centru comercial cu temple, cu piete,, biserici,  dar unde era bogatie era si decadenta. Corintenii aveau mai multe defecte , dar unul singur era mai mare, el parca caracterizand si poporul roman.DEZBINAREA.Crestinii s-au molipsit de acesta boala cronica.Dezbinarea crestinilor? Sunt dezbinati crestinii? Ucenicii lui Hristos?Aceia care au ca emblema"sa ne iubim unii pe altii", acestia care se impartasesc din acelasi potir?
Crestinii se dezbina. Cauzele:iubirea de sine, vesnica iubire de sine, slava desarta, mandria,
"Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!"Credinta apartine tuturor ca si aerul, ca si soarele, nu poti sa pui monopol pe credinta.Ortodoxia este ecumenica, dar nu ecumenista, deci a tuturor.

Scrieriile lui Pavel sunt  o scrisoare scrisa cu lacrimi.Din noaptea Invierii... se citeste zilnic, se incepe cu Faptele Apostolilor si continua. In acesta scrisoare, Apostolul Pavel vorbeste ca o mama care isi iubeste toti copii si pe cel destept, si pe cel bolnav. Biserica nu e partinica. Ii iubeste pe toti copiii sai ca si closca care isi ocroteste toti puii.
Si dupa cum si mama se intristeaza cand fiii se cearta, asa si apostolul Pavel zice"va rog sa nu faceti bisericute, sa nu va impartiti in partide, religii, sa fiti toti intru Iisus Hristos".
Asadar sa parasim Corintul. Astazi exista pace, concordie, intelegere, exista un singur gand, o singura inim,a precum spunem "si ne da noua cu o singura inima..."?
Ingerul tarii noastre plange ca nu exista pace. Exista strazi, piete care se numesc , strada Unirii, piata Unirii, dar acolo ne injuram cel mai mult, acolo ne batem , ne lovim, acolo au loc cele mai mari violente, in locuri numite pacifist. Asadar doar numele a ramas de ele!
Unde vom gasi pacea si armonia? 
Sa intram intr-o casa? Puteti sa-mi aratati o casa in care sa nu fie nori negri pe orizontul familiei? Au loc razboaie interne: mama cu fetele, tatal cu baietii, tata cu mama, nora cu soacra!
Dar satul? Va suspina sufletul nostru lundu-le la rand.In fiecare sat exista buna intelegere?Daca vom intreba preotul sau primarul ne vor spune:
-Intrebati de flori rare!
De ce se dezbina satele?Pentru oi, capre, pasuni, lucruri mici, un drac si atat!
Familiile merg la Tribunal. Au bani sa-si alimenteze ura!
Nici in case nu exista buna intelegere. Exista in orase?
Daca vrei sa te certi gasesti mii de pretexte. Greu sa gasesti motive de pace.Politica, sportul tot atatea motive de dezbinare.Unora n-o sa le convina, nici clericilor care joaca fotbal.
Sa mergem undeva unde sa gasim pacea.
Rar sa gasiti preoti, monahi, monahii, crestini care sa iubeasca.
Cearta si dezbinare.Rar sa gasesti doi care sa se iubeasca, sa se impace: preoti, teologi, asociati...
Dezbinare unde ar trebui sa fie buna intelegere!
Cand ciobanii sunt treji si caini vigilenti, nu cuteaza sa se apropie nimeni!Daca acestia se dezbina, lupii de toate culorile se reped!"
Am ramas cu tristetea acestei predici si cu sentimentul ca ea mi-se adreseaza si mie, pentru un milion de motive...
Ajuta-ma, Doamne, sa pun si sa mentin in inima mea dragostea!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu