joi, 8 noiembrie 2012

ARHANGHELII MEI

In  vara anului 2005 am facut  cu intreaga mea familie prima excursie in Europa.Cand am ajuns la Reims, am fost pur si simplu uimita de frumusetea si naturaletea ingerului care surade pe fatada catedralei.Am uitat multe din lucrurile pe care le-am vazut, dar nu am uitat niciodata ingerul care surade atotstiutor si intelegator.


 La fel de frumos mi-s-a parut peste ani la Bruxelles, ingerul aflat pe portalul unei bisericii aproape de Grand Palace,ingerul melod care ii canta la harpa  Pruncului aflat in bratele Maicii Sale, si Pruncul ii binecuvinteaza bucuria.


Dar, recunosc ca mai mult imi plac asa:
sau asa:
Astazi i-am praznuit! Astept un an intreg ziua aceasta!Asa cum astept Nasterea Domnului si Pastele, sau Boboteaza, sau Izvorul Tamaduirii, sau Intrarea in biserica a Maicii Domnului...
Nu-i stiam cum ii stiu astazi.Si nu-i cinsteam tocmai pentru ca nu-i cunosteam.Dar ei, arhanghelii ma stiau pe mine! L-am nascut pe baiatul meu acum 27 de ani, exact de aceasta zi! Si nasterea lui a fost la o clipa de moartea noastra.Am fost amandoi aproape morti, si aproape de iad.Eu eram bineinteles neimpartasita de copil, el era nebotezat.Am trait amandoi, si nasterea copilului meu a fost un mare prilej de bucurie in familia noastra.Am avut mari tristeti pentru ca trebuia sa-l cheme cumva  altfel,nume alese de noi lumeste,si nu am vrut sa renunt la acele nume.L-am botezat insa si Gabriel si el a fost primul meu Arhanghel.Baiatul meu mi-a daruit extraordinar de multe bucurii, de la primul moment cand l-am tinut in brate, pana acum...
El, baiatul meu mi-a adus peste ani un alt arhanghel, sotia lui ...celalalt Arhanghel!
De aceea ii cinstesc cu bucurie!Pentru ca am realizat tarziu ca ei, ingerii acestia atat de mari si puternici, incat sunt infricosatori, ingerii acestia,chiar surad ca in statuile pe care le-am vazut in Europa, chiar au blandete, bucurie si iubire pentru noi. 
Am cunoscut oameni deosebiti care poarta acest nume, am botezat un baietel Gabriel si am in felul acesta un alt fiu purtand numele sfant si drag!
Am cunoscut un preot calugar Gavriil...se roaga pentru noi! Credeam ca a uitat ca al treilea nume al baiatului meu este Gabriel, dar Parintele nu uita...Mi-a trimis un mesaj de o mare frumusete din care am sa citez"...n-am mai vazut un inger de pe vremea cand traia bunica.Cat era de buna,ca o candela!Si intr-o zi au plecat impreuna.Acum in fiecare toamna, cand aud fosnetul frunzelor, mi-se pare ca aud aripile arhanghelilor."
Asa vreau sa aud si eu!
 Astazi, cand fiul meu a implinit 27 de ani, am dus de mana, pentru prima lui spovedanie, un baietel rrom, fratele Iulianei despre care v-am povestit, fetita bolnava de cancer.Apoi, i-am tinut lumanarea aprinsa in timp ce Parintele il impartasea la usile imparatesti.
Imparatul Slavei iesea in intampinarea baiatului, iar alaturi, pe usi, arhanghelii, desi tineau in maini arme, pregatiti de lupta, mai mult se vedea crinul prin care arhanghelul Gavriil anunta umanitatii ca Iisus se va naste in fiecare suflet curat.Si-n sufletul curat prin spovedanie al baiatului se nastea Iisus imparatind peste el.
Sunt grele pentru mine aniversarile, pentru ca au multe lacrimi pentru tot ceea ce Grig nu traieste, pentru implinirile care l-ar fi facut lumeste fericit.Dar oricat de greu imi este, Dumnezeu randuieste daruri de mare pret.Azi fiul meu a fost cu mine cateva ore, am vorbit, am mancat impreuna in oras, el a platit pranzul...pentru primadata la aniversarea lui.E deja barbat implinit si paseste cu voinicie pe drumul lui, tinand de mana un inger drag noua tuturor, sotia lui...E curajos! Asa a fost de mic, ca orice copil pe care il pazesc arhanghelii.Curajul acesta l-a facut sa porneasca barbateste pe drumul pe care Dumnezeu l-a lasat intr-o zi singur.Aparent! Pentru ca niciodata nu a fost singur!
Privesc in urma lor si ma gandesc, la faptul ca pe noi, chiar ne-au pazit si ne pazesc arhanghelii! Si spun si eu, cantand incet, incet...
Mai-marilor Voievozi ai ostilor ceresti,rugamu-te pe voi, noi nevrednicii, ca se ne acoperiti pe noi, prin rugaciunile voastre, cu acoperamantul aripilor mariri voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu dinadinsul si strigam:Izbaviti-ne din nevoi, cei ce sunteti mai-mari peste cetele puterilor de sus!

4 comentarii:

  1. La multi ani pentru fiul dumneavoastra! Sfintii Arhangheli sa-i lumineze calea si sa-l indrepteze spre tot lucrul cel bun!
    De aceea v-am sunat astazi. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru urari.Sunt o dovada a sufletelor voastre atat de frumoase si nobile.Ma bucura nespus urarile pe care le primesc pentru copii mei, dar cred ca asta simte fiecare parinte.Ziua in care se naste un copil este o zi foarte importanta si pentru parinte, nu numai pentru copil. Sfintii arhangheli sa le lumineze calea tuturor copiilor(si ma gandesc si la Teodora, dar si la voi, dragii mei).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos scris! Ani mulți de bucurii dragi ca bucuria prânzului cu fiul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru aprecieri.Da, pranzul cu baiatul meu a fost unul din momentele mari ale vietii mele,acele momente in care simti ca ai facut ceva in aceasta viata daruita de Dumnezeu.A fi parinte este un lucru greu de facut, nu se invata nicaieri, nu se poate explica inainte...Eu am ales iubirea pentru ei, riscand enorm.Ar fi putut fi doi copii rasfatati, cheltuitori,preocupati doar de ei.Rasfatul meu insa nu le-a stricat caracterele bune.Si sunt fericita pentru asta, desi nu am nici un merit.Mila Maicii Domnului pentru noi si poala ei de care le-am spus sa se tina! Atat.

    RăspundețiȘtergere