miercuri, 29 august 2012

SFANTUL IOAN BOTEZATORUL

Nu scriu niciodata fara sa ma inchin si sa ma rog.Stiu ca putem face mult rau altora cu gandurile noastre, putem tulbura, putem intrista, putem incuraja in pacate...fereasca Dumnezeu!
Mi-am pus inima pe paginile mele.Nici nu puteam sa fac altfel, si nici nu pot sa transmit sentimentele mele, credinta mea decat taind din inima mea de carne.Este darul meu pe care il fac si pentru ca el, darul, e sincer, Dumnezeu pune in scrisul meu ceea ce e de folos si altora.Asa cred! Asa arata pagina mea de facebook!
Vreau sa-l cinstim  toti crestinii ortodoxi, pe Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul.Am pus iarasi o icoana a sfatului.Aici are aripi de inger, si cinstitul lui cap il tine in brate, ca o dovada a crimei oribile infaptuite la betie. „Ziua nașterii lui Irod tuturor s-a arătat necuvioasă, când în mijlocul celor ce se dezmierdau, s-a pus înainte capul postitorului, ca o mâncare, cu bucuria s-a împreunat întristarea, și cu râsul s-a amestecat amara plângere; căci capul Botezătorului ducându-l în tipsie, a intrat fata înaintea tuturor precum i s-a zis ei. Și pentru înfierbântarea desfrânării, plângerea a căzut asupra tuturor celor ce se ospătau atunci cu împăratul, că nu i-a veselit pe aceia, nici pe însuși Irod, căci zice: Și s-a întristat cu întristare nu adevărată, ci amăgitoare, vremelnică” [Minei, luna august  ].
Omorarea  lui Ioan Botezatorul a fost un gest de imensa prostie, un gest care nu a folosit nimanui,nici macar Irodiadei.Poate acoperi crima, pacatul savarsit, sau oamenii vor striga ei si mai mult decat Ioan Botezatorul, pacatul Irodiadei? Si oare de gura lumii trebuie sa ne fie frica sau de Dumnezeu care le stie pe toate, le vede chiar si pe cele pe care credem ca le savarsim in taina?
Ne intristam de secole pentru momentul taierii capului sfantului Ioan Botezatorul, praznuim cu post aspru,cu mai multa aplecare asupra pacatelor noastre, plangem pentru ele...
Este destul? In Filocalie, sfintii parintii, batranul Varsanufie spune ca abia cand urasti pacatul atat de mult incat nu l-ai mai face, acesta e semnul iertarii lui Dumnezeu.
A regretat Irod?Ametit de bautura...inmuiat de desfrau si de pofte...a regretat, pentru ca il respecta si-l iubea in felul lui pe sfantul Ioan, in unele momente, cobora in temnita si vorbea, se sfatuia cu Sfantul Ioan Botezatorul! De cate ori nu luam hotararii pe care apoi le regretam! Dar Irod, ca si noi,considera ca e important sa-si respecte cuvantul dat! Cuvant dat unor femei deprevate,dar cuvantul unui rege!Orgoliu, mandria, mama tuturor pacatelor! A regretat? Vremelnic! Mai important era cuvantul lui murdar, decat viata celui mai bland si nevinovat dintre oameni.
Trupul sfatului a fost luat de ucenici, spune evanghelia de azi si ingropat,iar capul a fost ascuns de Irodiada(nu ingropat) intr-un loc necurat ...teama de sfant era atat de mare, inclusiv dupa moarte pentru ca le era frica ca va invia si va striga iar pacatele lor.
Dar Ioan Botezatorul murind isi implineste sarcina mare pe care o avea, aceea de a duce in iad vestea nasterii lui Iisus,iadul din care iese triumfator prin Invierea Mantuitorului.
Dumnezeu a incuviintat taierea cinstitului cap, dar tot Dumnezeu a pedepsit.Salomeea a cazut intr-un rau inghetat si gheata i-a taiat capul.Irodiada a primit capul ei,asa cum ei i-s-a adus pe tipsie capul cel frumos si preacurat al sfatului!
Irodiada si Irod au murit inghititi  de pamant.Cine pe acest pamant s-a rugat sau se roaga pentru iertarea lor?
In schimb,Ioan Botezatorul, prietenul Mirelui este si mijlocitorul nostru catre acesta pentru cererile noastre.Imi doresc, ma rog ca intr-o zi sa tin in brate un nepot care sa poarte acest nume atat de frumos, Ioan!
Si peste veacuri, mesajul lui ramane actual"Pocaiti-va" pentru ca Dumnezeu  ne va primi asa cum suntem plini de pacate, dar numai cu conditia recunoasterii lor si a indreptarii noastre."Indreptati calea Domnului"...
Sa pastram icoana sfantului cu drag si cu convingerea ca atunci cand  il vom striga in ajutor, cu blandete ne va boteza cu botezul iubirii sale nemarginite.Dar sa nu uitam, asa cum imi spunea o prietena mai tanara, ca pe aceeasi poarta pe care a intrat sfantul in Imparatia lui Dumnezeu, trebuie sa ne straduim si noi sa intram.
La multi ani, tuturor celor care poarta acest nume atat de frumos le doresc sanatate trupeasca si sufleteasca!Sfatul Prooroc Ioan Botezatorul sa va fie ocrotitor in toate zilele vietii voastre!
Sfinte drag, roaga-te la Dumnezeu si pentru iertarea greselior mele.Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu