sâmbătă, 18 august 2012

Botezul, sfanta luminare


Iubesc slujba botezului.As fi in stare sa merg la biserica chiar si neinvitata numai sa mai aud odata aceasta slujba a bisericii atat de frumoasa si de importanta.
Astazi insa sunt invitata, ma rog, este un pic cam mult spus, "invitata", mai mult m-am invitat eu sa fiu partas la botez. Astazi o tanara care imi este foarte draga,o fata credincioasa, instruita si deja bine pozitionata profesional, este nasa unei fetite care va creste in catedrala unde eu merg de regula la slujbe. Vom fi...surori de potir, intrucat o va boteza duhovnicul meu si apoi aici o vor aduce parintii si nasa.Familia in care va creste este o familie de tineri credinciosi, iubitori de copii,o familie, cum zic tinerii, OK!
Fetita va primi numele  de Antonia-Maria si va avea ca ocrotitor pe insasi Maica Domnului si pe sfantul Antonie cel Mare.Dumnezeu sa o ajute sa creasca sanatoasa, sa-si implineasca viata ei in pace si intelegere a cailor Imparatiei Cerurilor.
Dar nu numai despre ea vreau sa va scriu!
Odata cu ea , o prietena, o doamna  simpla, modesta,vaduva, mama a doi copii si "mama" de nevoie a unei fetite nici macar  abandonata de familie, o fetita abuzata psihic si fizic de familie si luata in grija statului, va boteza o alta fetita dintr-o familie saraca.Si ea va creste tot in catedrala in care merg eu.Si ea va fi sora mea de potir.
Este un copil nascut fara nimic special, dar...special prin insasi nasterea lui.A vazut lumina lumii cu binecuvantarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, in ziua praznuirii lor si o cheama Maria-Paula.
Este al cincilea copil al unei familii mixte, adica mama romanca si tatal romm.Locuiesc  toti sapte,intr-o garsoniera de cel mult 15 mp.O camera cu un pic de bucatarie si o mini baie, cu dus. Saraci.E greu sa-ti gasesti ceva de munca intr-o tara in care si romanilor le este greu sa-si gaseasca, dar celor fara carte  si pe deaupra si...bruneti! Nu stiu daca e vrednic sau nu. Nu stiu daca are o calificare sau nu.Stiu doar ca ii aduce pe toti copii in biserica la slujbe, ca stau cuminti, fara sa deranjeze, in timp ce copii preotilor slujitori in catedrala alearga in timpul slujbelor ca pe stadion.
Copii saraci sunt de regula mai cuminti pentru ca nu au indrazneala celorlati, nu au apararea parintilor. Si ei sunt cuminti! Nu plang niciodata, nu cersesc, rad cand preotul ii stropeste cu aghiazma mai mult, fara a fi deranjati de asta.
Dar cum va fi viata lor mai tarziu?Vor repeta poveste mamei lor? M-a surpins sa o gasesc lucrand la o fundatie pe care o vizitez din cand in cand, fundatia unei englezoaice,Norine, care ingrijeste desarvarsit copii cu handicap fizic si psihic sever, copii abandonati de parinti si lume,vorbea bine engleza, ceva mai mult imi traducea ce spunea Norine...
Dar e un lucru gresit asta?
Nu stiu, poate in dorinta mea de cat mai multa simplitate, gresesc, dar inclin sa cred ca e mai usor sa te mantuiesti cand esti crescut mai simplu si iti pastrezi sufletul curat , nedorindu-ti diamante lumesti.Nu stiu. Mai ales ca tocmai cei simpli isi doresc aceste ...diamante. Miracolul pe care diavolul ni-l flutura sub ochi!
Dar astazi e botezul, e cantarea minunata a preotilor pentru pruncii lui Dumnezeu: 
" Pentru ca sa se sfinteasca apa aceasta, cu puterea, cu lucrarea, si cu venirea Sfantului Duh...Domnului sa ne rugam!" Cat de frumos va fi!
Se va sfinti apa botezului cu cantari foarte frumoase, lafel ca la Boboteaza...preotii se vor ruga inclusiv pentru noi sa ne luminam cu lumina cunostintei si a dreptei credinte, prin venirea Sfantului Duh...pentru copilul care se boteaza, pentru ca apa sfintita sa fie izbavitoare de lucrarea nevazutilor vrajmasi, iar cel care se boteaza sa devina vrednic de Imparatia lui Dumnezeu, sa se faca partas mortii si Invierii lui Hristos si mai ales  sa-si pazeasca  haina acesta a botezului neintinata si logodirea cu Duhul Sfant  pana in ziua  cea Infricosatoare a lui Hristos...
"Mare esti, Doamne si minunate sunt lucrurile Tale, si niciun cuvant nu este de prisos spre lauda minunilor Tale!"
Este emotionant momentul sfintirii apei botezului.Rugaciunile sunt atat de puternice incat Duhul Sfant  in chip nevazut vine si se pogoara peste noi toti.
Imi canta inima cand preoti canta"Da-mi haina luminoasa, cel ce te imbraci cu lumina ca si o haina, Mult-milostive Hristoase,Dumnezeul noastru!"...si cand e scufundat pruncul  dar mai ales cand  se canta "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati  si-mbracat!' Si ca un strigat de biruinta al celui botezat "Domnul este luminarea mea si Mantuitorul meu; de cine ma voi teme?Domnul este aparatorul vietii mele; de cine ma voi infricosa?
Este in evanghelia care se citeste o  porunca " Drept aceea, mergand ,invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua" dar si o promisiune "si iata, Eu voi fi cu voi, pana la sfarsitul veacului"(Evanghelia dupa Matei cap 28,19-20).
Le doresc la amndoua fetitele sa se implineasca rugaciunile preotilor care le vor boteza astazi si exact cum se cere intr-una din aceste rugaciuni, sa vada bunatatile Ierusalimul cel Ceresc in fiecare zi a vietii lor si sa-i inalte slava lui Dumnezeu pentru toate. Pentru ca Lui i-se cuvin toate, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, in vecii vecilor!
Iar naselor le doresc izbanda in mantuirea acestor fetite.Amin!








  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu