joi, 10 ianuarie 2013

Pacea si porunca iubirii





Acum 24 de ore scriam despre neputinta unora de a-i iubi pe altii, de a ajuta, respecta, omenii pe altii,de a considera ca si altii au dreptate,ca merita atentia lor.


In seara aceasta postarea pe facebook a unei persoane respectate si apreciate in mediul nostru crestin ortodox, atragea atentia ca e urat ceea ce se intampla in lume" Nimeni nu se mai înțelege cu nimeni. Toți au adevărul și dreptatea de partea lor. Granița dintre dragostea de dreptate și ura în numele dreptății e insesizabilă, deși sunt chestiuni diferite. Lumea se strică, frații nu-și mai vorbesc din motive politice, religioase sau cinefile. Mai e oare Hristos în mijlocul nostru? E vreme să vorbești și vreme e să taci. Cred că în viforul zilelor noastre, pentru a păstra puțină pace, e mai bine să taci.
Vă doresc noapte cu pace în tăcerea tainică a nopții! Iar pe lumină, Cuvinte care să zidească și să topească învârtoșarea inimilor noastre!"-Laurentiu Dumitru.

Si cred ca are dreptate.Am simtit in ultimul timp asa o asprime in lumea din jurul meu, chiar si in sufletul meu, nu am reusit sa trec incercarile pe care le am, cu seninatatea dinaintea Nasterii Domnului.
Ieri o babuta care sprijinita de baston, cu tot gerul si toata zapada de pe jos, iese din casa si vine la biserica,, imi povestea ca cineva, o vecina, i-a furat 300 de lei, adica 3 milioane vechi, banii ei de medicamente si hrana si m-a intrebat cu glas jos:
-Nu ai o carte cu...rugaciuni?Ceva, sa zic de ea!
-Adica? am intrebat-o neintelegand din prima ce vrea.
-Adica sa zic: 'Sa i-se usuce mana!"
-Doamne, fereste! Cum sa zici asta? Mai bine roaga-te ca Dumnezeu s-o intelepteasca sa-ti aduca banii inapoi!
-Eee! Ii mai aduce!"
-Lasa atunci ca te ajuta fiul pe care il ai!Doar luna aceasta ,pana iti vine pensia!-m-am gandit sa o incurajez
-Eeee!Ma ajuta!Fiecare cu casa lui!
Rad, inca rad de baba, desi nu e de ras!
Cu totii suntem parca mai inversunati in a ne indreptati.Eu cred ca sunt neglijata de prieteni, dar recunosc ca nu m-am invrednicit sa raspund nici macar mesajelor de sarbatori la cei care m-au felicitat.
Asa e, am oameni care nejustificat au un comportament urat si nedemn fata de mine! Dar Dumnezeu, pentru considerente stiute doar de El ingaduie! Si poate in felul acesta si eu mai iau iertare pentru pacate multe si grave.Si poate chiar au dreptate sa se poarte asa!
Am avut o zi pe care o stiam grea! Ma asteptau, credeam, dimineata o multime de ceasuri de tensiune si stres.In functie de hotarari care urmau sa se ia, se stabileau lucruri importante pentru mine!M-am rugat.Am plecat tensionata de acasa. Am scris despre neputinte.M-am gandit la momentul mortii lui Grig, moment care a schimbat planurile noastre de batranete, moment care financiar, dintr-o femeie care isi putea cheltui lunar tot venitul doar pentru ea, a devenit unic sustinator al intregii familii, cu taxe scolare de platit, cu impozite, cu 8 plicuri cu facturi care veneau lunar.Si de aici si neputinta mea de a ma zmuge din mult prea lumesc.Dar in cursul zilei  lucrurile aveau sa ia o alta traiectorie, toate cele pe care le consideram importante au devenit lucruri de mutat pentru maine si altceva ne-a ravasit.Ca si cand Dumnezeu a vrut sa-mi arate ca totul e in mana Lui, iar eu mai bine sa-mi vad  de suflet, sa-mi pun in ordine lucrurile din sufletul meu, sa ma impac cu mine si apoi voi reusi sa fac pace si cu ceilalti.Armonia.Pentru ca aceasta e ceea ce trebuie sa urmarim:asezarea noastra intr-o relatie armonioasa cu ceilaltii.E rau? Nu-i nimic! Hai sa -i fac eu o bucurie.Sau daca nu pot, hai sa ma rog mai mult pentru el, si poate Dumnezeu va aseza si-n inima lui blandetea."Fericiti facatorii de pace, ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema!"
E hot? Hai sa-mi fie mila de el, pentru ca daca moartea il prinde acum, nespovedit, neimpartasit, atunci, bietul de el se va duce in fundul iadului si cine il va mai scoate.Si apoi, daca a luat de la mine ceva, poate chiar a avut o nevoie mare!"Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui!"
Imi amintesc, asa e, imi amintesc mereu cuvintele Parintelui meu, si e normal asta, cand ma plangeam de cineva intr-o anumita situatie mi-a zis"Pune gand bun!"Si daca facem asta mereu, indiferent de incercari, le vom trece mai usor, vom dobandi pacea launtrica, pace pe care El  si-a dorit sa o  dobandim  daruindu-ne exemplu  jertfa Lui pe cruce .Si nu trebuie sa uitam niciun moment ca in toate avem ajutorul Lui, atat timp cat credem in El cu toata fiinta noastra si nu doar cu buzele, cat implinim porunca iubirii" Sa va iubiti  unul  pe altul.Precum eu v-am iubit pe voi,asa si voi sa va iubiti unul pe altul"-(IOAN 13;34)."Pace voua!"(Ioan, cap 20:26)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu