luni, 14 ianuarie 2013

Biserica Sfantul Spiridon cel Nou






"Dar fiindcă Dumnezeu a trimis pe Fiul Său și a locuit cu oamenii, tot creștinul este dator a zidi casa lui Dumnezeu, pe pământ. Pentru aceasta și robul lui Dumnezeu, domnitorul Țării Românești, Scarlat Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, vrând a mări numele lui Dumnezeu, cel în Treime închinat si slăvit, a zidit din temelie acest templu, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, Arhiepiscopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Această întreprindere s-a început în al doilea an al domniei sale, la anul 1767 și s-a sfârșit în a doua sa domnie, la anul 1768, 30 septembrie. Iar ca să poată fi suficientă in toata frumusețea și buna credintă, s-a înzestrat cu fonduri si legate statornicești de către Domnul Alexandru Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, întâiul ctitor." - Piatra pisaniei de la intrare, un adevărat certificat de naștere al bisericii.
Si au trecut de atunci sute de ani, au fost cutremure, au fost razboaie, a fost comunismul si metroul care trecea pe aproape, dar Dumnezeu, pentru randuieli stiute de El, si poate pentru insasi sfantul Spiridon, a ocrotit si a daruit maretie si viata acestei biserici deosebit de frumoase.
Nu stiu prea multe despre biserica aceasta, desi am intrat si m-am rugat in ea de mai multe ori.Are o frumusete care te uluieste, frumusetea marilor catedrale.Pe pereti picturile inconfundabile ale lui Tatarascu cu influiestele extraordinare ale Renasterii.Stilul constructiei este gotic, in care predomina elemente de arta moldoveneasca. In interior superbe coloane de marmura verde, vitralii colorate artistic, cu scene biblice si sfinti, executate la Viena.Catedrala!
Duminica am ales la sfanta liturghie sa merg aici, la Biserica Sfantul Spiridon cel Nou, pentru ca imi doream de mult o sfanta liturghie acolo, langa moastele sfantului si pentru ca acolo era anuntat ca va sluji PS Ciprian Campineanu.
Biserica era plina cand am ajuns si m-am strecurat cu greutate undeva in fata, sa pot privi spre sfantul altar ...Doamne cat de frumoase sunt slujbele arhieresti! 



Sfantul potir in mainile Arhiereului!  Si parca tot Vechiul Testament, cu sfanta sfintelor, cu levitii, cu Zaharia, toti vin in mintea ta, partasi cu tine la slujba. 



"Doamne, Doamne, cauta din Cer si vezi si cerceteaza via aceasta, pe care a zidit-o dreapta ta, si o desavarseste pe ea!"

"Doamne, Doamne, cauta din Cer si vezi si cerceteaza via aceasta, pe care a zidit-o dreapta ta, si o desavarseste pe ea!"



Aici cantam Tatal Nostru dirijati de PS Ciprian Campineanu

Tatal nostru
Care esti in ceruri
Sfinteasca-se numele Tau
Vie imparatia Ta
Faca-se voia Ta
Precum in cer asa si pre Pamant
Painea noastra cea de toate zilele
Da-ne-o noua astazi
Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri
Si nu ne duce pre noi in ispita
Ci ne izbaveste de cel rau
Ca a Ta este imparatia
Puterea si Slava
In numele Tatalui
Al Fiului
Al Sfantului Duh

Amin.

.Moment deosebit de inaltator.O biserica intreaga,cu bucurie cantand Tatalui Noastru




 Aici a fost predica.



Va amintiti:Inceputul Propavaduirii
În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa ne-a vorbit despre  Ioan Botezatorul si legatura dintre acesta si Iisus Hristos, despre implinirea scripturilor prin Botezul Domnului de catre Ioan Botezatorul prin aceasta Ioan Botezatorul facandu-L cunoscut lumii pe Iisus Hristos, dar si despre Teofania, prima Aratare a lui Dumnezeu in Treimea cea deofiinta: Fiul, al carui botez are loc, Duhul Sfant in chip de porumbel si Tatal, care se aude spunand:"Acesta este Fiul meu Cel Iubit intru care am binevoit".
Împărăţia lui Dumnezeu  se face văzută în lume prin Biserică. "Trebuie să ne răsune în inimi acest îndemn: "Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor". Noi trăim în Împărăţia lui Dumnezeu sub chipul Bisericii întemeiate de Hristos pe pământ. Ori de câte ori intraţi într-un sfânt lăcaş şi participaţi la Sfânta Liturghie, toată grija cea lumească lepădând-o, intraţi într-o altă dimensiune a spaţiului şi a timpului. Într-un spaţiu sacru care reprezintă o tindă sau un pridvor a Împărăţiei lui Dumnezeu şi totodată în aşa-numita zi a opta care simbolizează veşnicia. Experiem viaţa de bucurie, de fericire şi de comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii în Împărăţia Lui de pe pământ care este Biserica, dar pentru a trăi deplin şi prelungi această stare şi a avea parte şi de Împărăţia lui Dumnezeu în sens eshatologic dincolo de moarte, totdeauna trebuie să priveghem, să fim candele aprinse prin rugăciune, prin smerenie şi prin săvârşirea faptelor bune", a spus PS Episcop-vicar Ciprian Câmpineanul..





 Cand slujba s-a terminat si diaconii cantau "Pre stapanul nostru si Arhiereul Doamne il pazeste!"ne-am asezat pe doua parti,gramezi de oameni si PS a trecut pe langa noi oprindu-se la fiecare.Ne-a binecuvantat, dar ne-a si lasat sa-i sarutam mana, ne-a mangaiat pe obraji si pe par...Ruxandra era in spate si eu stiind cata iubire ii poarta si cata admiratie are pentru Preasfintia sa, am strigat:
-Si pe Ruxandra, va rog, PS voastra!
Si s-a intors, a cautat-o in multime, de parca o cunostea, i-a zambit si si-a pus mana pe capul ei, care s-a plecat cu bucurie.Si s-a intors si m-a mai binecuvantat iar si pe mine.Acum, sincer...pentru ca in loc sa merg cu ea la Moll sau la o cafenea pe Dorobanti, noi  duminica...alegem slujbele bisericii,pentru asta, numai pentru asta, meritam mana sfintita pe capul fetei!
Si-a continuat cu eleganta drumul prin multimea bucuroasa sa-l atinga, a ridicat capul spre cafas si a saluta cu iubire si corul, gest extraordinar de frumos!Acestia toti in picioare il salutau cantand"Pre Stapanul nostru si Arhiereul Doamne il pazeste".Pur si simplu in ochi mi-ai venit lacrimi de bucurie!
L-am urmat si afara si acolo PS s-a asezat singur, fara ca cineva sa-i ceara acest lucru , pentru o poza de grup! Si uite asa, am eu poza cu PS Ciprian Campineanu, in fata la Biserica Sfantul Spiridon, duminica 13 ianuarie 2013!  


Frumoase amintiri!Si tare dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu