vineri, 3 iunie 2016

Ganduri de vacanta- Evia 27 mai 2016

La ora 6.30 am plecat spre Procopie , la sfantul Ioan Rusul. Recunosc ca aveam emotii! Niciodata nu am mai participat la procesiune, la praznuirea unui sfant, la el "acasa". Iar Sfantul Ioan Rusul imi este drag de mult, de cand langa racla lui am cunoscut-o pe Maria, fetita cu sindrom Dawn...
Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. Sfantul Ioan Rusul a participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc.

Tinerii luati prizonieri in acea zona, au ales sa renunte la credinta in Hristos si s-au facut musulmani. Sfantul Ioan Rusul a refuzat sa urmeze exemplul prietenilor sai si a rabdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor.

Ca prizonier a fost randuit sa ingrijeasca de vite. Grajdul vitelor ii devine si locul de odihna. Desi i se ofera in timp o camera apropiata de graj, refuza si continua sa doarma alaturi de animale. Ii multumea lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.

Prin rugaciunile Sfantului Ioan Rusul, grajdul se umplea de buna mireasma. Dormea putin, se ruga mult si se hranea cu putina paine si apa. In fiecare sambata mergea la o biserica inchinata Sfantului Gheorghe si se impartasea cu Trupul si Sangele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele vesnice. Preotul care l-a impartasit inainte de moarte, i-a adus Sfanta Impartasanie intr-un mar, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a impartasit, a trecut la cele vesnice, in anul 1730.

Mai tarziu, in anul 1773, Sfantul Ioan Rusul s-a aratat in vis preotului care il impartasise in fiecare sambata, si i-a descoperit ca trupul sau este intreg si neputrezit. Preotul, calauzit in chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica "Sfantul Gheorghe”.

Amintim ca in 1832, Osman Pasa a jefuit biserica "Sfantul Gheorghe” si a aruncat in foc moastele Sfantului Ioan Rusul, dorind prin acest gest sa se razbune pe crestini. Trupul sfantului s-a miscat, in mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a ramas numai o negreala de la jar si de la fum, negreala care se pastreaza si astazi ca marturie a intamplarii de atunci.

Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.

O minune a Sfantului Ioan Rusul:

"Intr-o vreme, stapanul turc a hotarat sa faca un pelerinaj in orasul Mecca. La cateva zile dupa plecarea lui, sotia a pregatit o masa la care a invitat rudele si prietenii sotului, spre a se ruga pentru buna intoarcere a acestuia. Printre mancaruri se afla si un pilaf care ii placea foarte mult turcului, iar stapana i-a zis lui Ioan:

- Cat de bucuros ar fi fost stapanul tau daca ar fi fost aici si ar fi gustat din acest pilaf!

Atunci, Sfantul Ioan a cerut o farfurie cu pilaf spunand ca o va trimite stapanului sau la Mecca. Toti au ras, dar stapana a poruncit sa i se dea o farfurie cu pilaf, gandind ca vrea sa o manance sau sa o dea vreunui sarac. 

Sfantul a luat farfuria si, mergand in staul, a ingenuncheat si s-a rugat din adancul inimii. Cerand acest lucru cu smerenie si neindoindu-se deloc, Domnul l-a ascultat, iar farfuria a disparut din fata ochilor sai. Apoi, fericitul s-a intors la masa si a spus ca a trimis pilaful. Toti invitatii au ras de cuvintele sfantului. 

Peste cateva zile, stapanul s-a intors acasa, aducand cu sine si farfuria de arama, spre uimirea tuturor din casa. Apoi a povestit:

- In ziua in care ati facut ospatul pentru intoarcerea mea, cu bine s-a petrecut un lucru nemaipomenit. Intorcandu-ma seara in odaia mea pe care o lasasem incuiata, am gasit aceasta farfurie plina cu pilaf. Uitandu-ma uimit la ea si neintelegand, am zarit cu si mai mare uimire numele meu batut pe marginea farfuriei, asa cum avem pe toate vasele. 

Cu toata nedumerirea mea, m-am asezat si am mancat pilaful care era foarte gustos. Si iata, am adus farfuria si vad acum ca este intr-adevar a noastra. Dar nu pot intelege cum a ajuns tocmai la Mecca. Atunci toti au fost cuprinsi de spaima, iar sotia i-a povestit totul.

Vestea despre minunea Sfantului Ioan s-a raspandit repede si nimeni nu mai indraznea sa il supere cu ceva."
sursa http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-ioan-rusul-119428.html

Am ajuns devreme la biserica , si erau deja foarte multi oameni. Multi roamani imbracati in costume nationale , dar si foarte multi tigani locali.


Am intrat destul de repede si am sarutat sfintele moaste. Deja slujba incepuse, dar noi am stat afara intr-un soare toropitor...
procesiunea de scoatere a sfantului!
"Veniti sa-l laudam pe cel in care S-a oglindit Rasaritul Rasaritului, ales marturisitor al lui Hristos. Sfantul Ioan Rusul.L-am praznuit intr-un mod deosebit, cu sfanta liturghie si apoi cu procesiune cu sfantul. Fanfara, zeci de preoti, mitropoliti si episcopi, armata, politie,mii de credinciosi intre care f f multi romani imbracati in costume nationale. Cand racla  cu sfantul a trecut  prin dreptul meu, cineva de dincolo de racla, a aruncat  un  bulgare depetale de flori, ele au trecut peste sfant si m-au lovit exact in piept, acolo unde inima mea il asezase... am pus cateva petale in acatistul sfantului, ca sa-mi amintesc ca sfantul nu ramane dator."
 Maica A" Parca sunt acolo!"
 Sora G"Lacrimi de incantare"
 Parintele A " Ma bucur. Slava lui Dumnezeu"
si iar pe vapor... spre Kato  Xenia...

Manastirea Kato Xenia, situata in orasul grecesc Volos, este o manastire de maici. Aceasta, cu deosebita bucurie si evlavie, pastreaza o parte din Cinstitul Brau al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve crestine. Braul este tesut din par de camila si, alaturi de Cinstitul ei Acoperamant, constituie singura amintire pretioasa ce se pastreaza din viata ei pamanteasca.

Manastirea Kato Xenia a fost intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Manastirii Ano Xenias. Biserica manastirii poarta hramul "Sfantul Ierarh Nicolae".

Numele Manastirii Kato Xenia, insemnand "Straina de Jos", provine de la icoanafacatoare de minuni a Maicii Domnului ajunsa aici in mod miraculos. Icoana Maicii Domnului a fost numita "Xenia" - adica Straina - deoarece venea dintr-un loc strain.
 sursa http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-kato-xenia-67698.htmlBraul Maicii Domnului

De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special pe cei tinuti de boala cancerului, si a ajutat sa nasca multime de femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei "panglici" care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului.
Am intalnit-o pe maica Antonia... maica romanca care ne primeste totdeauna cu bucurie Acasa la Maica Domnului

"Am venit Maicuta sa te mai vedem''... De ce nu plangem nicaieri ca la Maica Domnului si nicaieri nu e atata alinare ca la ea. Ocrotitoarea vietii mele si speranta mea si pentru cei vii dar si pentru toti adormitii mei dragi. Si iarasi plec cu nadejde, desi ceva se rupe din inima mea si ramane aici, sau poate de aceia ...dar atata tristete si atatea lacrimi... Cu bine, la mine ziua se gata  curand "

Dar a continuat inca cateva ore cu   Valea Tembi


cu sfanta Paraschevi si izvorul de apa tamaduitoare...


si am ajuns la Paralia Katerini...
"Oare aici erau niste papagali? Ce ziceau? De ce mergeam mereu la ei?"am intrebat-o pe Ruxandra.
De undeva din amintiri ... in 2006 am petrecut sfintele Pasti in Grecia, la Salonic si la Paralia Katerini cu Grig, Andrei si Ruxandra... Undeva la marginea statiunii erau un magazin in care , intr-o cusca era un papagal. Grig si copii veneau mereu la el si-l provocau sa vorbeasca...
 Nimeni nu a raspuns la sms...Amintirea e doar a mea?Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu