joi, 18 decembrie 2014

Ce-a mai facut masina mea de spalat

Va amintiti noaptea in care eu ii spuneam"Taci! Taci!" si ea canta de mama focului?
In curand se implineste o luna!
Deci ne-au parasit: numarandu-si banii, baieti de la firma de la care am cumparat-o,femeia care face curatenie, nenea instalatorul priceput atat de mult incat i-au trebuit doua zile sa o instaleze si am ramas singure!Usa de la baie a ramas scoasa si rezemata de perete( o scosesera mesterii sa nu-i deranjeze si acolo ramasese).
Dar eram doua:eu si masina mea de spalat instalata in baia de serviciu! Noapte, mai degraba dimineata, mi-a cantat si mie si vecinilor un cantec de bucurie precum cantecul lui Mos Craciun si ... desi i-am pastrat un pic de ranchiuna,am citit cartea de functionare, am invatat sa o programez si am continuat sa convietuim!
Ea spala aproape zilnic diverse lucruri din dulap pe care nu le imbraca nimeni, dar, deh , daca am masina cantatoare, chiar nu rezist sa nu o provoc la dialog!Eu ma mai vantur prin casa... mai deranjez un dulap...Din cand in cand merg si o privesc! Frumoasa! Alba! Vesela! Vrednica!Rufele ei sunt cele mai curate si perfect stoarse...Si dupa fiecare ciclu intreg de spalare, in functie de programul selectat, alta cantare!
Numai ca  de catva timp am remarcat un pic de apa pe jos!
-Mai, ce faci?
Stergeam apa si dupa catva timp, cand priveam iarasi in baie, vedeam iar apa!
Nu, chiar nu ma descurc! Sunt o catastrofa ca "gospodar"!Adica imi fac bine treburile mele de femeie, dar pe ale lui Grig(desi, cand el era cu mine, le faceam) acum, nu mai pot, nu-mi ies!Precum maioneza pe vremuri, se taie, se branzesc...
Asa ca... au venit copiii acasa, Andrei si Lucian au pus usa la loc, au privit masina... Andrei a rasturnat-o sa o vada pe dedesupt, a tras-o in mijlocul baii sa vada si in spatele ei si nedumeriti, negasind  nimic suspect,  au plecat la Bucurestiul lor!Si eu am ramas iar cu masina mea de spalat!Si inca in mijlocul baii!
Sunt de atunci doua saptamani! Desi imi este frica sa nu se strice mai tare, am continuat sa pun rufe in ea si ea sa spele si sa cante!Apa apare cand imi era lumea mai draga, uneori chiar si dupa 12 ore... Stergeam pe jos, ma uitam cu repros la masina si o luam de la capat: eu cu rufele, ea cu cantatul!
Acum o saptamana aceiasi baieti de la aceiasi firma urcau o alta masina de spalat la un vecin
-Sarut mana, doamna! -ei, amintindu-si generozitatea mea.
-Ati cumparat de la acesta firma?-l-am intrebat pe vecin
-Da -mi-a raspuns
-Masinile lor de spalat sunt stricate!-am glumit eu riscand infarctul vecinului si al baietilor!
Au fost draguti si au venit sa vada ce se intampla!
Masina mea, alba, frumoasa, vrednica si timida trona in jumatate de baie, unde o lasase Andrei!
-Ce are, doamna!
-Pai... da apa , dupa ce termina de spalat , nu stiu pe unde, pe undeva pe jos!
Au luat-o ...au rasturnat-o, au cautat-o ... ea...nimic! Tacuta si blanda!Au asezat-o la loc si au zis:
-Am  strans mai bine un buton si ar trebui sa nu mai dea apa afara!
Au plecat tinerii si noi am ramas iar amandoua: eu rascolind casa, ea spaland si cantand!
Cat pe ce sa termin de spalat toate lucrurile din casa, numai ca parca apa era tot mai multa...Asa ca omul prudent din mine s-a trezit si si-a zis ca trebuie sa rezolve problema!Am cautat doua zile certificatul de garantie! Cineva l-a furat! Nu stiu cine, ca nu a venit nimeni la noi, cred ca ea, masina l-a spalat sa ma sature de atat cantare! Am ravasit iar toata casa , dar a fost un lucru bun ca tot vine Craciunul si trebuia umblat peste tot! Certificatul insa ...nicaieri! Astazi am fost si am reclamat-o la magazin! Am mascarit-o cum merita! Ca da apa afara , ca daca o sa ajunga apa la vecini, ea e de vina... ma rog, tot tacamul de mahala:
-Doamna!-mi-au zis tinerii smecheri. Asta e masina buna, noi am vandut doar cateva, ca e tare scumpa, dar nu am avut nicio reclamatie!
-Inseamna ca defectul acela 1 la o mie e la mine in baie!-am tinut-o eu pe a mea
Ce bine ar fi daca mi-ar lua-o de pe cap , ma gandeam!
Mi-au dat un telefon si am sunat la , nu stiu unde, la niste tipi destepti care au incercat sa o repare ei , la telefon,cu ajutorul meu. Adica sa ma uit la presiunea apei, la filtru, la cutia de detergent!Eu...ma faceam ca ma uit si ziceam sigura pe mine:
-Am verificat,nu are nimic!
-Doamna, mi-a zis tanarul, trebuie sa aduceti pe cineva sa vada presiunea apei!
-Pe cine sa aduc? am intrebat nedumerita
-Un specialist in presiunea apei!
Nu, nu, serios, asta a fost deja prea mult! Imi venea sa ma duc acasa si eu cu mana mea sa o scot pe scari! Din pricina ei! Un specialist in presiunea apei! Unde sa gasesc eu, asa specialist?
-Doamna, m-au intrebat. Sigur gasiti apa mai tarziu jos?
-Domnule-i-am zis sigura pe mine si intuind ce vrea sa spuna!Locuiesc singura si nu are cine sa faca glume proaste !Sigur gasesc apa langa masina, sub ea!
Cu chiu cu vai mi-au deschis  o fisa de client si a ramas sa astept un specialist sa vina sa vada masina!In cateva ore m-a sunat un alt tanar si... ce mai tura-vura-a venit acasa sa vada masina!
Jos in baia in care nu era decat ea, parata, era apa, deja apa .
-Uitati!Uitati, apa! -am zis  bucurandu-ma ca am prins-o.
Tanarul si-a deschis trusa... s-a lungit pe jos in baia mea  de doi metrii, a ridicat masina... s-a crucit!I-a dat jos capacul! A pus lanterna in ea!S-a aruncat iar pe jos... Nimic nu arata cauza!Abila masina... smechera... "nevinovata"...Lasa, lasa ca te prinde acum nenea acesta, pare tare destept(desi nu-i specialist in presiune)sigur o sa vada ce ai!
Si privind in jur... tanarul a zis:
-Doamna, folositi baia?
-Nu, niciodata! E doar a masinii de spalat, desi vedeti e si chiuveta si vas de toaleta, dar nu le folosim, pentru ca eu locuiesc singura si am cealalta baie!
-Doamna, eu cred ca apa vine de la vasul de toaleta!Are o fisura! Dar, haideti sa bag apa in masina si sa o verific.
A verificat-o, mititica! I-a pus apa ... chiar cu bidonul pentru ca ... nu aveam presiune pe coloana... a rasucit apa... a dat-o afara, perfect! Si a cantat vesela! 
Si a apasat si pe clapa de la rezervor si... am vazut impreuna cum pe langa vas ...usor, parsiv, apa mergea exact spre ...cumintica si vrednica mea, masina de spalat!
Deci ea nu are nimic, vinovat e vasul care din senin e fisurat(sau poate de cand nenea acela priceput a instalat-o in doua zile ).Si ca sa aflu asta, a trebuit sa dau bacsis ! Ca doar nu degeaba azi am a avut in casa doi intr-unul : un reparator de masini de spalat si un specialist in presiunea apei!Numai ca mie imi trebuia un instalator sanitar. Parca asa se numea pe vremuri meseria asta! O mai exista vreunul? Sau trebuie sa-mi petrec restul de zile stergand apa pe jos, intr-o baie, in care nu intra nimeni?
Bine macar ca ea , saracuta nu are nimic si nici macar nu s-a suparat pe mine ca am vorbit-o de rau! Acum cand scriu in sfarsit tace odihnindu-se dupa o alta repriza de spalat!Si desi nu  merit... mi-a cantat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu