marți, 6 octombrie 2015

Botezul lui Filip Teodor - 4 octombrie 2015

Filip Teodor e unul dintre cei mai draguti baietei din univers. S-a nascut pe 22 iulie 2015, de ziua Sfintei Maria Magdalena. Il asteptam de cativa ani, e primul meu nepot si e copilul unei mari rugaciuni colective... parca in toata lumea ortodoxa,oamenii s-au rugat pentru el  si am stiut cand l-am luat prima data in bratele mele, ca el va umple inima mea mai mult decat orice poate fi omenesc...el si altii/altele ca el...nepotii mei...
Duminica, 4 octombrie 2015 urma sa fie botezul lui
Filip e un copil sanatos, vesel, foarte senin si extrem de curios!Orice intalnire cu el este o sarbatoare ... si el se lipeste de mine stiind ca eu sunt bunica lui din mana careia va manca nuci si zahar candel...
Am ajuns la el incarcata de daruri joi, 1 octombrie 2015, dupa ce dimineata fusesem la biserica pentru pomenirea bunicului lui. Grig nu l-a cunoscut aici. El a murit cand fiul nostru Andrei avea 22 de ani. Era inca tanar si nici macar nu ne imaginam cum ar fi sa fim bunici, asa ca simt ca responsabilitatea mea  ca bunica e dubla.
Deci, am petrecut cateva zile inainte de botez cu el si parintii lui...
Vineri 2 octombrie  a fost doar un zambet si foarte preocupat de bulinele de pe capotul meu.Un copil iubit de părinţii săi şi care se simte pe teren stabil, asta face, zâmbeşte, râde, e fericit!






 Sambata 3 octombrie...ne-am petrecut dimineata facand ultimile cumparaturi si pregatiri de botez. Spre nemultumirea lui Andrei i-am luat un ultim costum de la Next , costumul cu care urma sa-l ducem la biserica...si ne-am intors acasa la pranz...unii pe la coafor...altii in leganel...

 Dupa amiaza  l-a vizitat tanara care urma sa-i fie nasa de botez si intalnirea lor a fost atat de plina de bucurie , ca si cand se stiau de mult, cred ca de cand nasa se ruga pentru  viata si nasterea  lui ...
 Apoi ziua a luat o alta traiectorie. Din senin, Andreea s-a simtit rau... cu nimic nu o puteam ajuta , nici eu nici nasa lui Filip care este medic,astfel incat solutia cea mai buna a fost ca ea sa plece cu Andrei si nasa lui Filip la spital si eu sa raman singura cu Filip.
Filip este hranit exclusiv la san si dupa formula magica " la cerere". Numai ca aveau in casa lapte si biberon si stiau cum sa-i prepare laptele.
-Mama,vino sa vezi cum sa-l faci! mi-a zis Andrei
 Pe aragaz fierbea parca greu un ibric cu apa!
-Trebuie asa multa apa? am intrebat nedumerita
-Nu, doar 100 de mililitri, dar lasa sa fie! Pune trei masuri rase de lapte ...apa fiarta de 90 de grade, intai pana la 50 mililitri  si apoi il amesteci...completezi pana la 100 si gata!
Parea simplu...Ei au iesit grabiti pe usa si eu am ramas cu Filip. Il tineam in brate un pic socata de cat de repede toata linistea poate sa se sparga tandari. Botezul urma sa fie peste cateva ore... copilul nu manca decat lapte si mama lui tocmai plecase la spital... L-am imbratisat strans leganandu-l usor, usor. Oare ce cantecel ii canta mamica lui aseara? Totul imi fugise din minte! El privea fix umarul meu si bulinele... am luat telefonul intr-o mana si am scris repede un mesaj in care povesteam ce se intampla si l-am trimis parintelui Siluan, Parintelui Alexie si Parintelui Leontie.Pe parintele Gavriil nu l-am mai sunat ...deja pierduta in griji... Ca deobicei raspunsurile au venit imediat."O cruce pe chip si...inainte!"
"Sunt incercari inainte de botez . Stati calmi"
"Sa ne rugam! Am facut un grup de rugaciune "
Zeci de oameni s-au adaugat noua. Il tineam in brate si ma gandeam la mama lui, tanara acesta minunata care e fiica mea cea mare, nu asta sunt nurorile? 
Pe Filip l-am adormit zicand "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ne" ... Timpul trecea greu... de la ei niciun telefon... Oare ce urma sa fac cand Filip se va trezi? Am verificat laptele si deja era rece. Oare se incalzeste? Parca nu... Am luat laptopul si am scris unei doamne preotese care stiu ca are doua fetite dintre care una de vreo 3 anisori si dansa m-a invatat sa fac alt lapte... m-a incurajat spunandu-mi ca sigur ma voi descurca... "M-am descurcat!" Am aruncat laptele, am facut altul  si cand Filip s-a trezit, am trait spaima sa vad ca plange si nu vrea laptele! Ceva mai rau, cand ii puneam biberonul in gurita avea senzatie de voma!Si a plans pana l-am adormit flamand!
Iar am dat un mesaj si am povestit... Apoi am luat psaltirea si asezata langa Filip, am inceput sa citesc...Spre noapte, dupa alt plans, dar mai resemnat, a mancat tot laptele din biberon !
Dupa patru ore, la ora 21.30 Andreea si Andrei s-au intors acasa si l-au gasit in bratele mele linistit, dar trist. Simtea , efectiv simtea ca ei nu sunt si desi imi zambea ...nu mai era acelasi zambet!
Dar cand i-a auzit vocea mamei lui ...totul a revenit la normal! Am dormit restul de noapte plumb cu totii, inclusiv Filip!Pentru prima data a "ratat" masa de la ora 1 si s-a trezit deja la ora 3!
Duminica a fost o zi foarte frumoasa,Duminica a XIX a dupa Rusalii, duminica in care  in Biserica se citeste Predica de pe munte-Iubirea vrajmasilor!
"Zis-a Domnul: precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi şi voi lor tot aşa. Pentru că dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce mulţumire puteţi avea? Doar şi păcătoşii iubesc pe cei care-i iubesc pe dânşii. Şi, dacă faceţi bine celor care vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Doar şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi, dacă împrumutaţi pe cineva de la care nădăjduiţi să luaţi, ce mulţumire puteţi avea? Doar şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Voi însă iubiţi pe vrăjmaşii voştri, să faceţi binele, şi să daţi cu împrumut fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi atunci răsplata voastră va fi multă, şi voi veţi fi fiii Celui prea Înalt; pentru că El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi. Aşadar fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru milostiv este."Evanghelia dupa Luca. 
iar la Apostol ...

Ap. II Corinteni 11, 31-33; 12, 1-9
Fraţilor, Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus, Cel ce este binecuvântat în veci, ştie că nu mint! În Damasc, dregătorul regelui Areta păzea cetatea Damascului, ca să mă prindă. Şi printr-o fereastră am fost lăsat în jos, peste zid, într-un coş, şi am scăpat din mâinile lui.

Dacă trebuie să mă laud, nu-mi este de folos, dar voi veni totuşi la vedenii şi la descoperiri de la Domnul. Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu ştiu, fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer. Şi-l ştiu pe un astfel de om - fie în trup, fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie - că a fost răpit în rai şi a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască. Pentru unul ca acesta mă voi lăuda; iar pentru mine însumi nu mă voi lăuda, decât numai în slăbiciunile mele. Căci chiar dacă aş vrea să mă laud, nu voi fi fără minte, căci voi spune adevărul; dar mă feresc de aceasta, ca să nu mă socotească nimeni mai presus decât ceea ce vede sau aude de la mine. Şi pentru ca să nu mă trufesc cu măreţia descoperirilor, datu-mi-s-a mie un ghimpe în trup, un înger al satanei, să mă bată peste obraz, ca să nu mă trufesc. Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca să-l îndepărteze de la mine; şi mi-a zis: Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune. Deci, foarte bucuros, mă voi lăuda mai ales întru slăbiciunile mele, ca să locuiască în mine puterea lui Hristos.

Botezul trebuia sa aibe loc la Biserica Doamna Oltea

Am intrat alergand in biserica...cu o mana imi asezam stramb pe cap esarfa si cu una impingeam usa...Biserica Doamna Oltea este biserica in care nasa lui Filip merge de copil, impreuna cu familia ei. De aceia Andrei a ales acesta biserica ca loc al botezului lui Filip Teodor.A ales Andrei? Acum privind in urma am realizat iar, ca nimic nu e de la noi, totul e randuit de Dumnezeu spre binele nostru.Imi doream cu ardoare ca botezul copilului sa fie facut prin tripla afundare in apa botezului. In ultimul timp , am constatat ca tot mai mult, din pacate, botezul se transforma de parinti si nasi in ceea ce numesc ei"baita la biserica" si imi doream sa-i oferim lui Filip tot ajutorul nostru pentru a porni  corect in viata lui de crestin ortodox ! 
Si Dumnezeu ne-a randuit totul dupa dorinta noastra mare, mare, pana la cer si inapoi!
Sa va povestesc ceva:
Grig , sotul meu a murit in ziua de 10 decembrie 2007. Era inginer constructor ca profesie si, prin natura meseriei lui, a lucrat intr-un mod sau altul, la  constructia sau consolidarea multor biserici.La moartea lui surpinzatoare, in plina tinerete, Dumnezeu a randuit si a fost depus pentru priveghi si slujba de inmormantare la Manastirea Sfintii Voievozi si Arhangheli Mihail si Gavriil  din Slobozia ...in ziua inmormantarii a fost pe catafalc  in mijlocul bisericii in timpul sfintei liturghii. Episcop al locului era PS Damaschin care a incuvintat acest lucru.Dupa inmormantare, la cateva luni, am mers si i-am multumit. Acela a fost momentul in care ne-am cunoscut si atat cat poate o vaduva si un episcop rugator pentru lume, ne-am imprietenit. Rugaciunea PS Damaschin a facut minuni cu mine si familia mea si nadajduiesc ca l-a ajutat si pe Grig pentru mantuirea lui... Pe 23 aprilie 2009, exact de Sfantul Gheorghe, PS Damaschin a murit exact ca si Grig, intr-o clipa... Multe lucruri au ramas nespuse intre noi. Multe am planuit si infaptuit intr-un an si cateva luni, dar mult mai multe erau de facut... De multe ori m-am gandit ca daca ar fi trait mi-ar fi botezat nepotii..."macar pe unul, un baiat si mi-ar fi botezat!"-mi-am zis de multe ori...
Si uite-ma la botezul lui Filip, primul meu nepot alergand in biserica, cautand un preot care sa inteleaga ca asta vreau... sa-l scufunde cu totul... sa-l boteze prin afundare...
 Ca niciodata, nici unul din preotii apropiati noua nu putea veni... Parintele Leontie la doua sute de kilometri... Parintele Alexie la doua sute de kilometri...Parintele Gavriil la 500 de kilometri... Parintele Siluan in munti...
-Nu ma lasa, Doamne Dumnezeul meu, ia aminte la rugaciunea mea... Trimite-mi, Tu , un preot care sa faca botezul dupa randuiala Ta, ca eu asta vreau! Nimic in plus!Dar nimic in minus!
Si cand ma inchinam la icoana de hram, cu bucurie ca e Sfanta Parascheva...ajuta-ma, Maica Parascheva!... am vazut in sfantul  altar un preot in vesmant alb ...pe care il cunosteam! Si sfintia sa pe mine! Era... secretarul PS Damaschin!

Parintele Valentin a fost cel care l-a scufundat in cristelnita pe FILIP TEODOR! Cred ca in locul Prea Sfintitului Damaschin care si-ar fi dorit acest lucru!Si care, nu cred ca a fost strain de acest botez!


I. Slujba botezului in ritul liturgic bizantin, - Biserica Ortodoxa se dovedeste pastratoare fidela a traditiei primare si in privinta slujbei botezului.

Slujba propriu-zisa a botezului - unita cu cea a mirungerii, cuprinde rugaciunile pentru sfintirea apei de botez, binecuvantarea untdelemnului "bucuriei" si ungerea prebaptismala a candidatului cu el, afundarea intreita a pruncului in apa sfintita, ungerea lui cu Sfintul mir, lecturile biblice,(Apostolul si Evanghelia), spalarea si tunderea simbolica a pruncului, ectenia pentru nasi si apolisul slujbei. Dupa incheierea slujbei botezului urmeaza nemijlocit impartasirea cu Sfanta Euharistie, aceasta pentru ca renasterea spirituala dobindita prin botez sa fie plinita prin unirea reala cu trupul si sangele lui Hristos.
-sursa http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dogma/slujba-botezului-ritul-liturgic-ortodox-in-catolic-68847.html









"Primeste semnul crucii, atat pe frunte cat si in inima, primeste credinta poruncilor ceresti si asa sa te porti de acum inainte, incat sa poti deveni templu al lui Dumnezeu." 















Cata bucurie pe chipul parintelui cand il scoate din cristelnita!



„Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi-mbrăcat. Alilulia!”














Prima impartasanie! Si cata bucurie si pe prunc si pe nasa!
Am lasat imaginile sa spuna tot ce s-a petrecut acolo...
Stiu ca nu pot transmite  linistea sfanta, bucuria si emotia pe care le-am trait cu totii! Dumnezeu a randuit pentru Filip o nasa minunata! In cuvantul pe care parintele ni l-a adresat dupa botez, a felicitat-o pentru acest botez,pentru ca a devenit parinte spiritual al acestui copil, dar si pe noi pentru minunata alegere, nasa fiind de copil, fiica a acestei biserici...Modul in care au pregatit totul pentru botez, inclusiv spovedania personala dinainte,a aratat iar, ca Dumnezeu a implinit rugaciunea mea, ca Filip sa aibe un nas credincios si constient de importanta momentului. In lupta intram, dar intram ca ostasi vrednici ai lui Hristos! Vom mai aluneca, poate vom mai si cadea... dar e minunat, ca cineva constient de lupta, sa fie acolo sa-l ridice, cu vorba, cu sfatul, cu crucea, cu rugaciunea...Si nasa lui asta o sa faca!
 Au fost cu noi o multime de prieteni ... si familia care totdeauna se aduna langa noi la evenimente. Ne-am retras apoi la un restaurant unde am mancat si am povestit ceea ce vazusem cu totii! Botezul desavarsit al copilului, implinirea rugaciunilor noastre.
Si cred ca Dumnezeu in marea lui bunatate , a implinit si rugaciunea ca cerurile sa se deschida si de fata sa fie si Grig, sa vada primul lui nepot crestinat,si ingerasul de fetita pe care o tine de manuta, surioara lui Filip, si mama mea care l-a asteptat atat de mult, si ceilalti bunici mutati in Imparatia Cerurilor... si nasii mei care si ei, sunt Dincolo...si PS Damaschin ...
Andrei si Andreea au dansat pe dansul lor cu care acum patru ani si jumatate au inceput nunta... Erau la fel de fericiti? Nu stiu pentru ca eu nu mai stiu sa definesc fericirea in sensul vechi al cuvantului... Sigur insa sunt impliniti, pe un drum pe care il parcurg asa cum si-au dorit,  tinandu-se de mana, dar nu singuri,cu prieteni alaturi, cu familia, cu nasii si finii si mai ales cu ghemotocul de om, perfecta creatie a lui Dumnezeu, darul Lui pentru noi toti...








micul crestin...Filip Teodor... Filip -Cel trimis/ Teodor-Darul lui Dumnezeu! Si multumesc lui Dumnezeu, clipa de clipa pentru el ...Slava Tie, Doamne, slava Tie!

2 comentarii:

  1. Doamne pe ce cai gresite suntem...sutem pe ultima suta de metri in ceea ce priveste umanitatea iar dumneavoastra va ocupati de petreceri! Dumnezeu sa ne ierte pe toti dar ne meritam soarta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e un punct de vedere ! Mai ales ca sunt cateva fotografii de la petrecere!Eu as vrea insa sa stiu cum adica suntem pe ultimii metri de umanitate...

      Ștergere