miercuri, 16 septembrie 2015

Inaltarea Sfintei Cruci- Schitul Closca /14 septembrie 2015

14 septembrie 2015. M-am reintors dimineata cu pelerinii la Closca. In anul 2009 am aflat ca la utrenia din acesta zi se scoate Sfanta Cruce si este deosebit de emotionant si frumos momentul. Asa ca de atunci nu am mai lipsit in acesta zi decat in 2012 cand mama a cazut si si-a fracturat mana...
Am gasit biserica cu vesminte mov, vesminte de doliu...





























Invatatura Bisericii despre cultul Sfintei Cruci a fost formulata la Sinodul al Saptelea Ecumenic, la Niceea, in anul 787. Ea a fost completata in anul 869, la Sinodul Local din Constantinopol. S-a hotarat ca cinstirea Sfintei Cruci sa fie egala cu cea adusa Sfintelor Icoane si Sfintei Evanghelii.Inainte de inceperea slujbei, Sfanta Cruce este impodobita cu flori si ramuri verzi si asezata pe Sfanta Masa, urmand ca, la momentul potrivit, sa fie scoasa spre inchinare, in mijlocul bisericii.

In cadrul slujbei Utreniei, la sfarsitul doxologiei mari, cand strana canta "Sfinte Dumnezeule", parintele a  cadit Sfanta Cruce,a ridicat-o in dreptul fruntii si a  iesit din Sfantul Altar pe usa dinspre miaza-noapte.  




Ajuns in fata Usilor Imparatesti  a zis: "Intelepciune! Drepti!"


Apoi, s-a intors spre credinciosi si a revenit in mijlocul bisericii

si a asezat Sfanta Cruce pe analogul asezat din vreme sub policandru


Parintele a cadit din nou Sfanta Cruce, pe fiecare latura a analogului, in timp ce biserica canta  troparul: "Crucii Tale ne inchinam Stapane si Sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim!"
Au urmat apoi ...  de 500 de ori s-a spus" Doamne , miluieste"asa cum a rostit Patriarhul Constantinopolului Macarie cand a inaltat sfanta Cruce. Emotionant moment !Profund emotionant!












































































Abia apoi a inceput Sfanta Liturghie












Pericopa Evanghelica, Sf Liturghie: In vremea aceea s-au sfătuit căpeteniile preoţilor şi bătrânii împotriva lui Iisus, ca să-L omoare, şi L-au dus la Pilat, zicând: „răstigneşte-l!, răstigneşte-l!...“. Zisu-le-a Pilat: „Luaţi-l voi şi răstigniţi-l, că eu nici o vină nu găsesc în el“. Iudeii i-au răspuns: „Noi lege avem, şi după legea noastră trebuie să moară, pentru că s'a făcut pe sine fiu al lui Dumnezeu“. Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s'a temut. Şi din nou a intrat în pretoriu şi i-a zis lui Iisus: „De unde eşti Tu?...“. Dar Iisus nu i-a răspuns. Atunci Pilat I-a zis: „Mie nu-mi vorbeşti? Nu ştii că putere am să te eliberez şi putere am să te răstignesc?“ Iisus a răspuns: „Asupra Mea n'ai avea nici o putere dacă nu ţi-ar fi fost dat de sus. Atunci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus pe Iisus afară şi a şezut pe scaunul de judecată, în locul numit Pardosit-cu-pietre, iar evreieşte Gabbata. Şi era Vinerea Paştilor, ca la al şaselea ceas; şi le-a zis Iudeilor: „Iată, împăratul vostru!“ Atunci ei au strigat: „Ia-l!, ia-l!, răstigneşte-l!...“. Pilat le-a zis: „Pe împăratul vostru să-l răstignesc?“ Arhiereii au răspuns: „Nu avem împărat decât pe cezarul...“. Atunci L-a dat pe mâna lor, ca să fie răstignit. Şi L-au luat pe Iisus şi L-au dus. Şi ducându-Şi crucea, a ieşit la locul ce se cheamă Al-Căpăţânii, căruia pe evreieşte i se zice Golgota, unde L-au răstignit; şi împreună cu El pe alţi doi, de-o parte şi de alta, iar la mijloc pe Iisus. Iar Pilat a scris şi titlu şi l-a pus pe cruce. Şi era scris:Iisus Nazarineanul, împăratul Iudeilor. Deci mulţi dintre Iudei au citit acest titlu, căci locul unde a fost răstignit Iisus era aproape de cetate. Şi era scris în evreieşte, latineşte şi greceşte. Şi lângă crucea lui Iisus stăteau mama Sa şi sora mamei Sale, Maria lui Cleopa, şi Maria Magdalena. Atunci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care-l iubea stând alături, i-a zis mamei Sale: „Femeie, iată, fiul tău!“ Apoi i-a zis ucenicului: „Iată, mama ta!“ Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine. După aceea, ştiind Iisus că de-acum toate s'au săvârşit, plecându-Şi capul, Şi-a dat duhul. Apoi iudeii, fiindcă era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbăta pe cruce – că era mare ziua acelei sâmbete –, l-au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor şi să-i ridice. Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele celui dintâi şi pe ale celuilalt, care erau răstigniţi împreună cu El. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că de-acum murise, nu I-au zdrobit fluierele, ci unul din ostaşi cu suliţa coasta I-a împuns-o şi îndată a ieşit sânge şi apă. Şi cel ce a văzut a mărturisit, şi adevărată este mărturia lui.



































Nu a lipsit nimic din tot ce ne daruieste Parintele... miruitul,nici isopul, nici aghiasma, nici scoaterea sfintelor moaste spre inchinare, nici cuvintele de folos...desi era zi de post alb , cum spune Parintele nu a lipsit nimic , iar noi am primit totul cu sfanta bucurie!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu