sâmbătă, 7 martie 2015

Vineri seara la Schitul Closca- 6 martie 2015

Liturghia Darurilor inainte sfintite...
Vecernie si sfanta liturghie...
 Vineri seara la Closca. Ploaie, frig... ziua aproape trecuta, saptamana aproape trecuta, ceas de rugaciune , de taina cu Hristos!
Iubesc acesta liturghie!

Slujba incepe cu binecuvantarea mare: "Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor!" raspundem: "Amin!" Apoi:


"Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm, şi să cădem la Hristos Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm, şi să cădem la însuşi Hristos Împăratul şi Dumnezeul nostru."
 si Psalmul 103: "Binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu, maritu-Te-ai foarte...''
Ectenia Mare  si catisma 18... ingenuncherea noastra cu capul la pamant la  "Intra-vom in locasurile Lui, inchina-ne-vom la locul unde au stat picioarele Lui" (Psalm 131, 7), intr-o deplina tacere, in timp ce preotul ia Sfintele Taine, de pe Sfanta Masa, si le duce la proscomidiar...

"Doamne, strigat-am, catre Tine, auzi-ma: ia aminte la glasul rugaciunii mele, cand strig catre tine. Sa se indrepte rugaciunea mea ca tamaia inaintea ta; ridicarea mainilor mele, jertfa de seara."


 Vohodul mic...
"Lumina lina a sfintei slave, a Tatalui ceresc, Celui fara de moarte, a Sfantului, Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, vazand lumina cea de seara, laudam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Dumnezeu; vrednic esti, in toata vremea, a fi laudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel de dai viata, pentru aceasta lumea Te slaveste." Acest imn de lauda, atribuit Sfantului Mucenic Antinoghen, este o marturisire a credintei in Sfanta Treime, revelata lumii in persoana lui Iisus Hristos.

Binecuvantata este intrarea sfintilor Tai, Doamne, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
 "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor''

"Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea ta; ridicarea mainilor mele, jertfa de seara." Dupa ce strana repeta inca o data aceeasi cantare, preotul rosteste urmatoarele stihuri, din Psalmul 140, cadind fiecare latura a Sfintei Mese: "Doamne, strigat-am catre tine, auzi-ma; ia aminte glasul rugaciunii mele, cand strig catre tine. / Pune, Doamne, paza gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele. / Sa nu abati inima mea spre cuvinte de viclesug, ca sa ma dezvinovatesc, intru pacatele mele. / Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea ta.







"Acum puterile ceresti impreuna cu noi nevazut slujesc, ca, iata, intra Imparatul slavei. Iata, jertfa cea de taina savarsita este inconjurata de dansele..."

si mai apoi... "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, sa va apropiati!", iar strana raspunde: "Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda lui in gura mea.





Gustati si vedeti ca bun este Domnul."

"Mantuieste, Dumnezeule, poporul tau si binecuvinteaza mostenirea ta!", strana raspunde, cantand: "Painea cea cereasca si paharul vietii gustati si vedeti ca bun este Domnul. Aliluia!"

"Stapane, Atottiitorule, Cel ce cu intelepciune ai zidit toata faptura si, pentru nespusa Ta purtare de grija si multa bunatatea Ta, ne-ai adus pe noi intru aceste preacinstite zile, spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre infranarea poftelor si spre nadejdea invierii; care, in patruzeci de zile, ai dat in mana slujitorului Tau Moise tablele cele cu dumnezeiesti slove, da-ne si noua, Bunule, lupta cea buna sa luptam, calea postului sa o savarsim, credinta nedespartita sa o pazim, capetele nevazutilor balauri sa le sfaramam, biruitori asupra pacatului sa ne aratam si fara de osanda sa ajungem a ne inchina si sfintei Invieri."

Apoi a fost slujba de maslu si dupa ea, slujba de pomenire a celor adormiti...


Cela ce prin adâncul înţelepciunii, cu iubirea de oameni toate le chiverniseşti şi ceea ce este de folos tuturor le dăruieşti, Unule Ziditorule, odihneşte, Doamne, sufletele robilor Tăi, că spre Tine nădejdea şi‑au pus, spre Făcătorul şi Ziditorul şi Dumnezeul nostru...





 A fost o seara plina -plina...
Am trait multe momente frumoase care ne-au adus mai aproape unii de altii,momente in care asa cum spune in rugaciune ,unii dintre noi(din pacate, nu eu) ne-am straduit.."lupta cea buna sa luptam, calea postului sa o savarsim, credinta nedespartita sa o pazim, capetele nevazutilor balauri sa le sfaramam, biruitori asupra pacatului sa ne aratam si fara de osanda sa ajungem a ne inchina si sfintei Invieri."
.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant blogul dvs!
    Va astept si eu cu drag pe blogul meu, pe aceeasi tema:
    www.credinta-dreapta.blogspot.ro
    Daca doriti, putem face si schimb de linkuri si/sau bannere!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere