luni, 11 noiembrie 2013

Ucraina-Manastirea Boian si Manastirea Banceni


Dupa-amiaza am ajuns la Manastirea Boian.Stiam deja cat este de frumos, dar nu frumusetea locului si biserica m-au adus acolo ci... Maica Domnului insasi. Mi-o aminteam mereu cat de frumoasa si blanda este Maica Domnului in icoana acesta si ce expresie frumoasa are Pruncul Sfant in bratele Maicii




Astazi vreau sa va povestesc despre Icoana Maicii Domnului de la Boian.In biserica din Boian, unul din cele mai mari sate de romani din regiunea Cernauti, exista o manastire in ale carei ziduri, in urma cu multi ani, chiar in ajun de Mos Neculai, cu una din icoanele de pe catapeteasma s-a petrecut o minune. Calugarii si staretul manastirii au observat, la Vecernie, cum din ochii Fecioarei Maria cu Pruncul in brate au inceput sa picure lacrimi mari, ca boabele de roua. Obrajii Fecioarei au ramas de-a pururi plansi. O dara maronie coboara din ochii blanzi si tristi ai Fecioarei pana inspre colturile gurii. Dupa ce s-a petrecut aceasta minune, oamenii au inceput sa vina puhoi la manastire. Lacrimile Fecioarei Maria au vindecat copiii bolnavi, napastuiti de soarta. Copiii schilozi au prins a merge, cei orbi au inceput sa vada. Pentru ca toti cei nevoiasi sa poata atinge icoana facatoare de minuni, preotii au hotarat ca aceasta sa fie plimbata din biserica in biserica.  Asezata sub hramul "Adormirea Maicii Domnului", biserica manastirii a fost sfintita de "Inaltarea Domnului". La slujba au participat 1500 de preoti din Bucovina, Republica Moldova si Romania, in frunte cu Vladica de la Kiev. In toamna lui 1994, oamenii din Banceni au turnat temelia manastirii. Pe langa biserica, staretie si chiliile calugarilor, s-a mai ridicat o cladire in care si-au gasit adapost 30 de copii orfani. Cu evlavie si smerenie, parintele Paisa ne-a aratat icoana facatoare de minuni. Asezata in fata altarului, protejata de un geam de sticla, Fecioara Maria cu Pruncul lacrima.
Cate povesti nu a auzit Maica Domnului si cate suferinte  a alinat!Cautati-o pe Maica Domnului de la Boian! Rugati-va Ei si o sa vedeti ca Maica Domnului o sa va raspunda la cereri...si Pruncul Ei Sfant! Eu am avut sentimentul privindu-i ochii ca sunt vii si ca sticlesc omeneste dincolo de geamul care ne despartea!
Icoana facatoare de minuni de la Boian (Bucovina)
Am lacrimat si eu pentru multime de pacate pe care le tot repet, le tot fac...aceleasi, aceleasi semn al nepocaintei depline...
Seara am ajuns la Banceni! Citez din jurnalul acelor zile" Desi stiu la ce sa ma astept raman insa surpinsa.A aparut in doar cateva luni o alta constructie. E aproape gata , are acoperis si mai sunt cateva cladiri ridicate la rosu. Dumnezeu inmulteste aici totul."

























Ne-am cazat, patru in camera... Apoi am mers in cimitir,la Maica Heruvima si pruncul Serghei  apoi in biserica pentru priveghere... am dat ocol manastirii urmandu-i pe preoti cu icoana sfintei Parascheva pe care o praznuiam ziua urmatoare,
 drumul a fost greu, eram deja obosite, colega mea Elena era deja agatat de mana mea si inca cateva doamne m-au urmat ... stiu a fost mult si inca imi pare rau ca sunt de multe ori un exemplu nu tocmai confortabil, dar pentru mine pelerinaj inseamna si un pic de jertfa a ta.
Noaptea tarziu, dupa o scurta discutie cu Parintele Alexie am adormit uitand definitiv Romania , purtandu-i insa in inima pe toti cei cu care m-am intalnit in acesta viata fie si numai virtual ...
Si somnul desi scurt m-a odihnit si m-a pregatit pentru slujba de duminica, slujba in catedrala cea mare de la Banceni. Slujea Episcopul Longhin atat de drag noua, si slujeau toti preotii din grupul nostru. Mare binecuvantare pentru noi toti.
Si a predicat PS Longhin

"Iesit-a semanatorul sa semene samanta sa. Si pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat. Altele au cazut pe loc pietros, unde n-aveau pamant mult, si indata au rasarit, pentru ca nu era pamantul adanc. Iar cand s-a ivit soarele, s-au palit de arsita si, neavand radacina, s-au uscat. Altele au cazut intre spini, dar spinii au crescut si le-au inabusit. Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta, alta saizeci, alta treizeci. Cine are urechi de auzit sa auda" (Matei 13, 3-9).


'Semanatorul este Iisus Hristos, iar samanta este cuvantul lui Dumnezeu.
Samanta de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul si ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască.De ce ia diavolul sămânţa din inimile oamenilor? O spune Domnul: Ca nu cumva, crezând, sa se mântuiască.  Cine nu păstrează cuvântul lui Dumnezeu — si nimic altceva decât cuvântul lui Dumnezeu — în inima sa, nu poate să se mântuiască. Asupra inimii neîncălzite de cuvântul lui Dumnezeu stă la pânda diavolul, ca să fure.
Samanta de pe piatră sunt aceia care, auzind cuvântul, îl primesc cu bucurie, dar aceştia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă.

Cea căzută între spini sunt cei ce aud cuvântul, dar umblând cu grijile si cu bogăţia si cu plăcerile vieţii, se înăbuşă şi nu rodesc. Iar cea de pe pământ bun sunt cei ce, cu inimă curată si bună, aud cuvântul, îl păstrează si rodesc întru răbdare.
Din pilda vedem ca suntem patru feluri de oameni, patru feluri de inimi si mai vedem ca inima omului este schimbatoare si ne intrebam de ce. De ce suntem patru feluri de oameni, desi suntem credinciosi,auzim cu aceleasi urechi cuvantul lui Dumnezeu si iesim din biserica totusi patru feluri de oameni,si doar  a patra inima este a celor care implinesc cuvantul lui Dumnezeu ?De ce nu iesim din biserica marturisind cu viata noastra, cu fapta noastra pe Dumnezeu care L-a dat pe unicul Su Fiu ca oricine crede in el sa aibe viata vesnica?Pentru ca nu credem in viata vesnica!Nu am cunoscut oameni care sa-si urasca trupul! Egoism.Grije de sine! Vrajmasul ne fura cuvantul lui Dumnezeu.Este acum un curent care zice ca toata lumea se va mantui.Se vor mantui diavoli? Si slujitorii lui Antihrist?
"Adevărat, adevărat vă spun vouă, ca cine ascultă cuvintele Mele şi crede în Cel ce M-a trimis pe Mine are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viaţă."(ev Ioan 5, 24)
doar cei care asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l vor implini se vor mantui!
Depinde de noi unde ne alegem sa fim: noi ne alegem locul langa Dumnezeu sau in iad!
 "Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie." spune Mantuitorul. Luati-va crucea, dragii mei si urmati lui Hristos!
Calugarii, oh, calugarii au mare ravna in rugaciune, pentru ca nu mai au nimic al lor, ei au dat tot pentru dragostea lui Hristos.
Nu plangeti! Cei care vom pastra cuvantul lui Dumnezeu si-L vom ruga,Il vom indupleca sa ne ierte.Dumnezeu pe niciunul nu l-a scos afara, pe inselatii care au plans, pe desfranate si pe vamesi, Dumnezeu i-a primit inapoi.
Suntem spurcati, netrebnici, am distrus lumea creata perfect de Dumnezeu si diavolul ne sopteste ca suntem cineva...Eu sunt praf si cenuse, vierme...nu sunt nimic... Iubitilor,eu cred ca sfarsitul este aproape, vazandu-ma pe mine atat de rau si pe voi!
Deci revenind la pilda, prima samanta sunt cei care primesc cuvantul lui Dumnezeu, dar pentru ca inima nu este curata, diavolul le ia cuvantul. A doua samanta sunt cei impietriti cu inima... sa iertam dragilor, sa iubim, sa ne rugam pentru ei ca si ei sa inteleaga taina Golgotei!A treia samanta sunt cei care se intreaba: ce vom manca?Ce vom face? Uitam de Dumnezeu,uitam sa ne punem nadejdea in Dumnezeu, uitam sa ne rugam...."
Am plans cu totii si parintele predica si plangea. In final ne-a spus o scrisoare pe care Dumnezeu ne-a scris-o noua, fiilor Lui, scrisoare in care ne spunea cum ne asteapta sa vorbim, iar noi preocupati de grijile cotidiene, nu avem timp sa ni-L amintim pe Cel care tine in mana Sa  totul!
Preotii din grupul nostru de pelerini, care au slujit sfanta liturghie la Banceni, mi-au marturisit ca au fost primiti cu multa iubire, asa cum cu iubire intru Hristos am fost primiti si noi. Pentru toti cei care trec pragul acestei manastirii Banceni inseamna  acasa!
















10 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cu drag, Ionela. Imi face placere sa va povestesc din pelerinaj, iar faptul ca am beneficiat de slujirea PS Longhin si am ascultat predica ma face datoare sa va impartasesc si voua din bucuria primita.

      Ștergere
  2. Imi place foarte mult manastirea Boian si tot ce este ortodox. Doamne ajuta .

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarata credinta si liniste sufleteasca acolo am intilnito, plingi, te bucuri, si simti adevaratul gustul ai fericire, credinta in Hristos.Boian, si Banceni, sunt cu adevarat mănăstiri pline de suflet. Cu Doamne ajuta tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am intilnit linistea sufleteasca acolo, credinta aprins radacini, iar ajutorul Maicutei l-am simtit si m-am convins de multe.Plingi, te cuprinde fiorul , si in acelasi timp te bucurii de asa minunatii..Cu Doamne ajuta! Slava Domnului pentru toate!

    RăspundețiȘtergere
  5. cristi o am fost de multe ori la cernauti sotia se trage de acolo sat ostrita dar nam fost niciodata la nanastire acum am fost trimis de ........ cred ca voi ajunge pina in oct.

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. cel mai usor cu o agentie de pelerinaje specializata pentru pelerinaje Ucraina, Rusia... si aici pot sa va sugerez niste agentii cu care eu am fost... daca doriti reveniti cu un email dumitru_2na@yahoo.com

      Ștergere