joi, 19 aprilie 2018

Crimeea primavara 2018/prima parte

Nu stiu exact cand am auzit despre sfantul Luca doctorul! Dar de la inceput am avut bucuria cunoasterii lui! Si incredere ca ma aude si ajuta.
Ani de zile m-am rugat sfantului Luca pentru fiecare bolnav pe care il aflam ...l-am rugat  pe sfantul Luca sa mijloceasca la Dumnezeu pentru pacea inimilor unor oameni dragi care aveau copii doar in Ceruri si oamenii acestia au primit in inimile lor un bobocel de fata ...copilul meu din cristelnita lui Hristos... am taine mari cu sfantul Luca...
Dar pana la racla lui a fost drum lung, drum de ani...
Si anul acesta am plecat spre Crimeea. Era randuit sa ajung acum...Slobozia...Chisinau...Moscova ... si dimineata la ora 10 eram deja in Simferopol.

Cu Anatolie si Ioana si inca opt oameni, in total 11 pelerini pe care sfantul Luca doctorul ii adunase.
Imbarcati intr-un microbuz de 18 locuri, impreuna cu Efrem, soferul nostru pentru primele trei zile, am plecat spre hotel si aici ne asteptau suprize... Catedrala in care se afla sfantul Luca era la doar doua case de noi, pe o strada foarte apropiata, asa ca , dupa ce am dus bagajele, am mers intr-un suflet la sfant... Manastirea Sfanta Treime este un asezamant monahal ortodox situat in orasul  Simferopol, capitala Peninsulei Crimeea. Manastirea Sfanta Treime este cunoscuta in intreaga lume, pentru faptul ca detine moastele Sfantului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii (1877 - 1961), unul dintre cei mai iubiti sfinti contemporani.

Desi Manastirea Sfanta Treime a fost infiintata in 2003, istoria bisericii principale a manastirii, Catedrala Sfanta Treime, merge in urma pana in secolul al XVIII-lea. Prima biserica, din lemn, a fost construita in acest loc de comunitatea elena din Simferopol in anul 1796. Din 1826 pe langa Catedrala Sfanta Treime a functionat o scoala greceasca. In 1868 vechea biserica a fost daramata iar pe locul acesteia a fost ridicat noul lacas de cult care se pastreaza pana in prezent.

Catedrala Sfanta Treime a fost construita dupa planurile arhitectului Ivan Kolodin, in stil clasic. Fatada este bogat decorata cu motive ornamentale si mozaicuri. Partea exterioara a lacasului de cult este decorata cu stalpi in stil corintic. Cupolele catedralei si turnul clopotnita sunt de culoare albastra. Catedrala Sfanta Treime nu si-a pastrat infatisarea initiala pana in prezent.Decoratiunile interioare ale catedralei sunt la fel de frumoase. O imagine a lui Hristos Pantocrator se gaseste in cupola centrala, iar pe pandantivi se gasesc reprezentati cei patru Evanghelisti.

In pofida eforturilor sustinute depuse de regimul comunist pentru a inchide catedrala biserica a fost de fiecare data salvata, mai ales datorita sprijinului comunitatii elene. Doi dintre clericii care au slujit in aceasta catedrala si-au dat viata pentru acest scop: Arhiepiscopul de Simferopol si Crimeea Porfirie (Gulevic) si Parintele Nicolae Mezentsev.

Cei doi preoti marturisitori au slujit la Catedrala Sfanta Treime in anii '30. Intre anii 1935 - 1937 a slujit aici Preasfintitul Porfirie (Gulevich), Episcop de Simferopol si Crimeea. A pastorit comunitatea din Crimeea intr-o perioada cu mari ispite si incercari.

Preasfintitul Porfirie a fost trimis in Kazakstan apoi in 1937 a fost condamnat la moarte fiind acuzat de propaganda "antisovietica si discreditare a Uniunii Sovietice”.

Un ajutor al Episcopului Porfirie a fost Parintele Nicolae Mezencev. In 1903, Parintele Nicolae a devenit paroh al bisericii Nasterea Maicii Domnului de pe langa spitalul Toraniva - Belozerova, functie in care a ramas pana in 1923, cand a fost arestat. In toata aceasta perioada a intampinat numeroase incercari fiul sau, Serghei, fiind arestat si condamnat la moarte de catre sovietici. La randul sau, Parintele Nicolae a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, in Nizhny Novgorod, de unde a fost eliberat insa dupa 10 luni.

Dupa intoarcerea in Simferopol parintele Nicolae a slujit in Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel, apoi s-a mutat la Catedrala Sfanta Treime. In 1933, Catedrala a fost inchisa iar parintele Nicolae a fost din nou arestat.

Comunitatea greaca in frunte cu Anastas Ksenitopulo a luat apararea Catedralei Sfanta Treime, unde incepuse constructia unei scoli pentru copii. Autoritatile au restituit credinciosilor biserica in 1934 intrucat cei mai multi membri ai parohiei erau greci. Acum preot slujitor era Parintele Mitrofan Vasilikioti, parintelui Nicolae fiindu-i interzis sa mai slujeasca.

Pe 15 decembrie 1937 Parintele Nicolae Mezentseva a fost arestat pentru ultima data, fiind acuzat ca l-a ajutat pe fiul sau sa se ascunda de puterea sovietica. In februarie 1938, parintele Nicolae a fost condamnat la moarte.

In 1997 Sfantul Sinod al Biserica Ortodoxe Ucrinene i-a canonizat pe cei doi marturisitori, care au slujit la Catedrala Sfanta Treime din Simferopol.Catedrala Sfanta Treime adaposteste intre odoarele sale de mare pret moastele Sfantului Luca al Crimeei si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Numerosi pelerini din Ucraina si din intreaga lume vin aici pentru a le cinsti, pentru a primi tamaduire si binecuvantare.

Viata Sfantului Ierah Luca, Arhiepiscopul Crimeii este o copie a vietii lui Hristos. Sfantul Luca a trecut la cele vesnice pe 11 iunie 1961. A fost inmormantat in cimitirul din Simferopol, langa biserica Tuturor Sfintilor. Slujitor al oamenilor, prin darul vindecarii trupurilor, dar si prin vrednicia sa ca preot si arhiereu, arhiepiscopul Luca ramane un model pentru crestinii de astazi, si mai ales pentru ierarhi. Marturia faptelor savarsite in Biserica, dar si in sala de operatii, dovedeste sfintenia vietii lui.

Pe 22 noiembrie 1955 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei l-a canonizat pe Sfantul ierarh Luca. Pe 20 martie 1996 moastele sfantului au fost mutate in Catedrala Sfanta Treime, unde se afla pana in zilele noastre, savarsind numeroase minuni.
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost donata catedralei in 1998 de catre Teodosie Denisenko, membru al Parohiei Sfantul Ioan Botezatorul din satul Pervomaiskoye. Icoana dateaza de la inceputul secolului al XX-lea iar stilul pictural apartine scolii kievene. Doua dintre minunile savarsite de Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Sfanta Treime din Simferopol sunt fapturl de a se fi curatat (restaurat) singura si de a izvora mir. Aceasta icoana este purtata adesea in procesiuni in intreaga Peninsula Crimeea.

Catedrala Sfanta Treime din Simferopol a dobandit statut de manastire incepand cu 2003. In prezent, din cadrul ansamblului manastiresc mai fac parte inca doua lacasuri de cult, o biserica inchinata Sfantului Proroc Ilie si un paraclis.

sursa www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfanta-treime-simferopol-140951.htmlmoastele sfantului Alexandru de Svir intr-o icoana minunata...
si sfanta Matrona ne-a intampinat...

Dupa ce ne-am inchinat fericiti de intalnirea cu sfantul Luca,a urmat catedrala Sf. Ap. Petru si Pavel,si aceasta tot la doi pasi de hotelul nostru

si iar pe drum spre...
 Catedrala Sf. Alexandr Nevschi
sfantul Gurie
sfintele starete de la Diveevo

sfantul Gurie


fresca aratand mormantul sfantului Gurie
si apoi prin oras...


spre casa noastra din Simferopol...
si am dormit nemiscati de la ora 18 pana dimineata la ora 5...
A doua zi de pelerinaj...localitatea Topoleovka, la Mănăstirea Sf. Parascheva


desi destul  de dimineata , am ajuns la sfintirea apei de Izvorul Tamaduirii
un rai de flori...un rai de rugaciune...un loc de sfintenie...

sfanta Parascheva ...fosta stareta a manastirii


plafonul pe care au aparut ingerasii pe care comunistii ii acoperisera cu var...

simplitate, frumusete, har...

Am urmat-o pe maica Xenia intr-un pelerinaj in manastire ...la mormantul sfintei Parascheva...mormant unde se intampla minuni...apoi la izvorul tamaduitor ...
Apoi am mers in catedrala noua pe care maicile o construiesc acum pe locul si dupa schitele vechi ale catedrale daramate de comunisti si... am batut clopotele!!!
Apoi am urcat pe poteci inalte ...spre pestera unde s-a nevoit sfanta Parascheva din Bulgaria ( a treia sfanta Parascheva al carui nume e legat de acest loc, prima Parascheva fiind cea cunoascuta sub numele Parascheva de la Roma , care s-a nevoit in pesterile din apropiere, iar a doua, sf Parascheva cea care a fost stareta )

am intrat in pestera ...


umezeala , liniste si rugaciune impregnata in piatra...
afara primavara exploda in fiecare fir de iarba... mii de toporasi incantau inimile...ne-am odihnit si hranit trupurile si inimile la Topoleovka

si am pornit iar la drum...
Biserica celor 12 apostoli...
si apoi la mare...marea Azov...cautand pietricele...cautand  bucuria prietenieiUnica Biserica-Far din lume cu o inaltime de 60 de metri.Inchinare la Icoana Sf. Nicolae Facatorul de Minuni, cu particele de Sf. Moaste.atat de frumos...atat de aproape...
si undeva in drum, un moment de regasire...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu