joi, 25 aprilie 2013

SFANTUL GHEORGHE CU LACRIMI SI BUCURIE


Am vrut sa scriu despre ...Maria Egipteanca, dar m-am oprit.Am vrut sa scriu despre sf Gheorghe si inca nu pot! Pentru ca imi e prea greu .Orice as face nu pot sa-mi mut gandul  de la...Sfantul Gheorghe si numele lui Grig.E prea greu sa zic...ziua lui.Pentru ca vin peste mine amintirile atator zile .Sunt 23 de aniversari la care adaug inca 5 si inca una aici aproape. .Desigur, nu-mi amintesc cadourile pe care i-le-am facut.Trebuie sa fi fost lucruri prea putin importante, daca le-am uitat.Sigur! Niciodata nu am petrecut aceasta zi in biserica atat timp cat el a fost aici in aceasta lume.Si niciodata nu am petrecut ziua aceasta, dupa moartea lui , decat in biserica.
 Si uite-ma acum pregatita sa sarbatoresc ziua numelui lui acum, la cinci ani si cinci luni de la plecarea lui spre Domnul.
Vag imi amintesc anii in care pregateam  o multime de feluri de mancare pentru invitati, anii in care sarbatoream ziua in restaurante, ca sa fie mai comod si pentru mine si cool pentru prieteni.Ratacirile pentru care inca plang.Si niciodata nu ma gandeam la cei care poate nu au mare lucru de pus pe mesele lor.Sau sa fi luat ceva, un buchetel de flori sa-l duc in biserica. Sau sa fi luat un ban si un pomelnic si sa-l fi dus la altar. Dar de unde sa stiu eu lucrurile acestea?Oricat as plange, nu pot sa schimb nimic pentru trecut.
Pot doar sa ma rog, ca Dumnezeu sa ma lumineze si sa ma ajute sa schimb acum lucrurile, pentru ca El imi da tot.!Anul acesta Dumnezeu m-a ajutat sa-i  fac lui Grig cel mai frumos cadoul din cate i-am facut in atatia ani.Anul acesta, Dumnezeu mi-a implinit un vis  pe care mi l-am dorit dar dorindu-l l-am lasat in seama lui Dumnezeu spunand:
-Daca Tu,Doamne crezi  ca e de folos, ajuta-mi!
 Am pregatit multe pachete cu mancare.
Am pregatit coliva!Uitati cat a iesit de frumoasa! Iar gustul ei a fost...minunat! Am pus in ea nuci, stafide, coaja de lamaie, esente fine de rom si lamaie, iubire, lacrimi si multa rugaciune!Este doar a doua oara cand fac coliva! Am pus pe ea...45 de inimioare mov si zeci de perlute! Si crucea Domnului, atat de draga!Am asezat-o in cosul primit  cadou de Grig acum multi ani, de Craciun.De unde sa visam noi ce voi duce cu acel cos plin cu ...diverse?





Si am plecat dimineata incarcata spre biserica. Am mers la o alta biserica decat cea la care merg deobicei. Pentru ca acolo, in curtea unei biserici, departe de mine, intr-un loc in care Grig nu a fost niciodata cat a trait ,dar este permanent de cand a plecat la Domnul , anul acesta  preotii au sfintit o troita ridicata de noi!
A fost darul nostru pentru Grig! Ca Dumnezeu sa-i daruiasca iertare de pacate. 
Am ajuns dimineata inainte ca soarele sa apara.Dar era atat de senin si de frumos incat parca fiecare piata se bucura!Am impodobit crucea Domnului cu o coronita cu flori si am legat de ea cu funda tricolora, un prosop de artizanat rosu...


Am participat la slujba, la sfanta liturghie incercand sa par cat mai nevazuta in biserica in care deja oamenii se intrebau ce caut!
Ce caut? Ce caut oare eu de cinci ani si cinci luni? Sa castig un pic de iertare pentru atatea lucruri prost facute o viata.Cand am iesit afara, dupa terminarea slujbei, soarele era mare in mijlocul  cerului! Daria s-a bucurat nespus de mult de troita si a ridicat manutele sus intr-un gest de mare fericire.Din gura pruncilor...


 A fost o slujba frumoasa de sfintire.Preotii s-au rugat asa cum o fac mereu, cu credinta ca Dumnezeu in  marea Lui mila  ne aude„Doamne, Dumnezeul măririi, Dumnezeule Savaot caută cu milostivire spre acest semn al crucii, pe care credincioşii servii tăi, din evlavie şi din credinţă tare şi din dragostea cea către tine au făcut-o, spre însemnarea biruinţei Fiului tău, a Domnului nostru Isus Hristos şi a răscumpărării şi mântuirii noastre. Amin"
A fost emotionant! Am plans  dar  m-am  si bucurat .Mi-e  greu sa vorbesc despre aceste momente! Dar esential este ca ... in aceasta zi in care este praznuit sfantul Gheorghe, familia mea, eu si copii mei,  am ridicat o troita din lemn de stejar, minunat sculptata de mesteri maramureseni, pentru ca toti cei care vor trece prin acel loc, sa se inchine Domnului nostru Iisus Hristos rastignit pe lemnul crucii, cerand iertare de pacate si ajutor!Si poate oamenii vor spune o rugaciune scurta si pentru sufletul celui pentru care ma rog neincetat!Si chiar daca oamenii vor uita, nu-i nimic, Domnul stie pentru ca Domnul stie toate! 



Au fost multi oameni, sute! Sfantul Gheorghe este un sfant iubit de romani si cinstit!Am impartit pachetele pregatite pe seara cu ajutorul a multor oameni.Apoi cand toti au plecat , am potolit emotia noastra si bucurosi ne-am fotografiat in fata troitei .Copii mei, finii mei!







 Prieteni...Am dorit ca evenimentul sa nu fie mediatizat si...l-am trecut sub tacere.


Prietenul nostru drag, care ne-a ajutat sa montam troita a fost cu noi ca in toate momentele importante ale acestor cinci ani si cinci luni..

Am mers apoi la cimitir la Grig...Sa impartim si acolo  cu el acest moment...Dar el nu era acolo.Pe crucea lui scria insa"A muri inseamna a te muta intr-o stea"

Steaua pe care el este,e  steaua lui David.Iar acolo, cred ca in ziua aceasta, Sfantul Gheorghe care a dat hramul troitei, petrecea cu ingerii cantandu-i lui Dumnezeu cantare de biruinta.


Lumina cea neapusa a Sfintei Treimi o vezi nemijlocit, o, Gheorghe Mucenice, si te bucuri acum de bucuria cea adevarata, nesfarsita si negraita, pentru chinurile ce ai suferit. Pentru aceasta strig tie:

Bucura-te, ca te desfatezi in viata cea fara de moarte.
Bucura-te, ca te impartasesti de lumina cea negraita.
Bucura-te, vorbitorule cu nematerialnicii ingeri.
Bucura-te, cel ce impreuna petreci cu toti sfintii.
Bucura-te, ca Impreuna ai patimit cu Hristos, Cel ce a patimit mai Inainte.
Bucura-te, ca acum te-ai marit impreuna cu Cel ce S-a preasiavit.
Bucura-te, cel ce ai dobandit imparatia cerurilor.
Bucura-te, cel ce te-ai impartasit de vesnica marire.
Bucura-te, cel ce porti cununa cea nevestejita.
Bucura-te, cel ce ai luat dupa dar indumnezeirea.
Bucura-te, neincetat-vazatorule al lui Dumnezeu.
Bucura-te, dumnezeiescule impreuna-mostenitor al lui Hristos.
Bucura-te, Mare Mucenice Gheorghe!
O, Mucenice Gheorghe, nume dulce si scump tuturor credinciosilor, aceasta scurta lauda, ce o aducem tie, cu blandete primeste-o, si de tot felul de intamplari fereste pe cei ce canta lui Dunmezeu: Aliluia!
O, Mucenice Gheorghe, roaga-te la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor si mantuirea  dragului meu Gheorghe si a tuturor celor ce poarta acest nume!

8 comentarii:

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte!...iar pe tine sa te intareasca sa duci crucea mai departe...Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este minunat praznuit,si praznicul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si pomenirea robului lui Dumnezeu adormit Gheorghe Dumitru,cu inaltarea troitei in amintirea lui Grig,troitele fac pe multi cresini sa se inchine cand trec pe lanaga ele,iar faptul ca-si vor aduce aminte de Dumnezeu pentru ca ati inaltat aceasta cruce va va fi mantuitor.Dumnezeu sa va miluiasca,pe cel raposat cu bucurie vesnica,pe cei vii cu pace,zile indelungate si intru toate buna sporire,amin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este minunat acest aspect pe care mi-l aratati.Atatia oameni care isi vor aduce aminte de Dumnezeu...Chiar merita ridicate cat mai multe cruci din piatra sau lemn...in cat mai multe locuri...spre slava lui Dumnezeu!

      Ștergere
  3. Dumnezeu sa-l ierte!Iar pe voi cei ce ati ridicat troita sa va binecuvinteze si sa va aiba in grija!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru rugaciune.Amin!Dumnezeu sa implineasca cererile spre mantuire ale tuturor!

    RăspundețiȘtergere