marți, 12 iulie 2016

Vacanta in Anglia/ prima parte- miercuri 6 iulie-joi 7iulie 2016(jurnal)

Sunt multi ani decat plecarile la mine au insemnat doar pelerinaje...
Recunosc ca am fost surpinsa cand mi s-a prospus sa merg pentru cateva zile , cu un grup de oameni foarte apropiati , intr-o alta destinatie decat manastiri ...
Dar am acceptat ....pentru ca mi-era dor, in inima mea , mi-era dor  sa merg in alte tari ...
de statul in aeroport...

 de plecarea cu avionul...

 de emotia decolarii avionului...


 si astfel ...miercuri, 6 iulie 2016, impreuna cu Alina, Virgil, Elena, Mioara , Nicolae si Daria, am plecat spre Anglia... 
In trei ore avionul a  aterizat pe Luton...unde ne astepta Bogdan,  fiul si nepotul lor...

 Drumul pana la Bogdan acasa a fost o incantare ...pe autostrada ... si parca intr-o clipa am ajuns la el acasa...





in cativa metri atat iarba si flori ...si un mic lac...






tarziu se face noapte...








foarte tarziu...aici cred ca era mai mult de ora 21...
dar am dormit bucuroasa ca impart casa cu asa de multe persoane...
si ne-am trezit dimineata si am plecat la drum....


Londra...

















Biserica Sf Petru din Westminster, mai bine cunoscuta sub numele de Westminster Abbey, ocupa un loc unic in istoria Marii Britanii. Toti suveranii britanici de la William Cuceritorul incoace, (cu exceptia lui Edward al V-lea si Edward al VIII-lea) au fost incoronati aici. Westminster Abbey este de asemenea locul de odihna vesnica al monarhilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea si pana la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Westminster Abbey a fost construita din porunca Regelui Edward Confesorul in secolul al XI-lea; in secolul al XIII-lea Henry al III-lea a inceput reconstructia bisericii in stil gotic frantuzesc, in onoarea lui Edward. De-a lungul secolelor, au fost facute tot felul de modificari si adaugiri la cladirea bisericii. Una dintre cele mai importante a fost Capela Fecioarei construita de Henry al VII-lea, care acum ii poarta numele. In prima parte a secolului al XVIII-lea, Nicholas Hawksmoor a proiectat turnurile in stil gotic din partea vestica. Deasupra usii din partea de vest au fost adaugate statui ce reprezinta martiri ai secolului al XX-lea. Westminster Abbey abunda in memoriale, placi memorative, statui si alte obiecte menite sa comemoreze oameni celebri si respectati, desi nu toti sunt ingropati aici.







am mers la palat...









Palatul Buckingham este resedinta Casei Regale a Marii Britanii si un important obiectiv turistic din Londra

Palatul Buckingham (Buckingham Palace) este resedinta oficiala din Londra a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si a fost deschis pentru prima pentru publicul larg in anul 1993. Intrarea la Palatul Buckingham se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace. Sala Mare a Palatului este locul in care se afla vechea sala de primire la Palatul Buckingham. Aceasta sala este dominata de scarile impozante si de balustrada din bronz cu ornamente florale.

In Camera Garzilor pot fi admirate tapiteriile si ornamentele de pe pereti. Matasea colorata in nuante foarte vii de pe peretii camerei desenelor verzi completeaza perfect frumusetea tavanului sculptat. Acesta este locul in care se afla salonul Reginei Charlotte. Culorile din Camera Trounului sunt dominate de un splendid rosu aprins si auriu. Aici puteti vedea scaunele folosite la incoronarea Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a in anul 1953. Camera de Bal are aproape 40 de metri lungime si a fost inaugurata in timpul domniei Reginei Victoria, in anul 1856 pentru a celebra sfarsitul razboiului din Crimeea.

In colectia de tablouri de la Palatul Buckingham se gasesc comori artistice de Rubens, Rembrandt, Canaletto, Vermeer si multi altii. Aceasta selectie de tablouri din Galeria de Arta a Palatului Buckingham, se gaseste in incredintarea Reginei pentru succesorii ei si pentru natiune si face parte din patrimoniul national al Marii Britanii. In camera destinata dineurilor oficiale, pe pereti se gaseste matase de damasc rosie si pot fi admirate potretele regilor si reginelor de la Regele George al III-lea pana la Regele George al IV-lea. Scaunele de la masa dineurilor oficiale au fost achizitionate de Printul Regent in anul 1813 pentru locuinta sa de la Carlton House.

Istoria Palatului Buckingham a inceput in anul 1702 cand Ducele de Buckingham la construit ca si resedinta a sa in Londra. Fiul Ducelui a vandut Palatul in 1761 lui George al III-lea si a fost redenumit „Casa Reginei” in 1744 deoarece Regina Charlotte a locuit aici. Cand a trecut in posesia lui George al IV-lea in anul 1820, Nash a fost angajat sa redecoreze Palatul. Partea principala a fost pastrata dar o noua aripa de apartamente a fost construita in partea de vest, spre gradina, dubland practic suprafata Palatului Buckingham. Stilul arhitectural care a influentat constructia a fost neo-clasicul francez. Unele camere au ramas neschimabte, fiind amenajate dupa designul original al lui Nash.

Regina Victoria a fost primul monarh care si-a stabilit resedinta in Palatul Buckingham in anul 1837. Si atunci schimbari majore au avut loc. Una dintre aceste modificari a fost inlaturarea portii uriase din marmura care astazi se gaseste in zona numita Tyburn si este cunoscuta sub numele de Arcul de Marmura (Marble Arch).

In zilele noastre, Palatul Buckingham este folosit nu numai ca resedinta pentru Regina si pentru Ducele de Edinburgh dar si pentru treburile administrative ale institutiei monarhice. In apartamentele si salile Palatului, Majestatea Sa primeste vizitele oficiale ale invitatilor la Palat. Pe perioada verii, schimbarea garzilor are loc in fata Palatului Buckingham.













St James's Park este adesea asociat cu multe lucruri din sfera politica sau literara din cauza pozitionarii sale. St James's Park se gaseste chiar in inima Londrei si acopera o suprafata de 23 de hectare. Parcul are si un lac unde convietuiesc rate, gaste si pelicani. In St James's Park au loc foarte des ceremonii, parade sau sarbatoriri ale unor evenimente de importanta nationala.


Trei palate regale inconjoara parcul Sf James. Cel mai vechi dintre ele este palatul Westminster, acum cunoscut ca sediu al Parlamentului britanic. Palatul St James cu stilul sau inconfundabil inca mai detine titlul de Curtea Sfantului James, in ciuda faptului ca Monarhii locuiesc in al treilea palat din anul 1837 - Palatul Buckingham.


St James's Park din Londra


Parcul este un loc ideal pentru relaxare atat pentru turisti cat si pentru londonezi. Printre facilitatile cu care este dotat Parcul Sf James se numara terenuri de joaca pentru copii, toalete publice si dotari pentru persoanele cu handicap. Parcul St James este cel mai vechi parc regal din Londra si dateaza inca din secolul al XIII-lea.
















Big Ben este unul dintre cele mai importante obiective turistice in Londra, devenind aproape o emblema a capitalei britanice. Big Ben arata de-a dreptul incantator noaptea cand fatada si cesurile de pe fiecare fata sunt iluminate. Atunci cand Parlamentul se afla in sesiune o lumina straluceste peste fatada ceasului. Cadranele ceasului au o suprafata de peste doi metri patrati, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul urias care este reglat de un sac de monezi si este un ceas excelent care s-a oprit foarte rar.



Big Ben - Turnul Big Ben din Londra


Numele de Big Ben nu se refera de fapt la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost numit astfel dupa primul comisionar ce a lucrat la constructie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster si a fost daruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de catre William al III-lea. Inainte de a se intoarce la Westminster pentru a isi ocupa locul in actuala casa, a fost reconditionat la Whitechapel in anul 1858. Prima transmisiune a BBC a fost deschisa de sunetul de la Big Ben in 1923 la 31 Decembrie. Inca exista un microfon in turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC).


In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941, o bomba incendiara a distrus Camera Comunelor parte din Sediul Parlamentului din Londra (Houses of Parliament), dar turnul cu ceas a ramas intact iar Big Ben a continuat sa masoare orele si minutele. Sunetul sau a fost transmit prin radio poporului britanic si intregii lumi, ca un indemn la speranta pentru toti cei care l-au auzit.


Exista 11 camere in interiorul turnului unde membrii ai Parlamentului pot fi inchisi pentru incalcari ale reglemetarilor constitutionale. Acest lucru este foarte rar, ultimul incident de acest fel fiind inregistrat in anul 1880. Turnul Big Ben nu este deschis spre vizitare publicului larg insa pe exterior este oricum mult mai impresionant.









Am mers la Roata!




O atractie oarecum recenta dar extrem de populara, London Eye este o roata gigantica situata pe malul sudic al Tamisei. Structura cu o inaltime de 135 de metri a fost construita ca parte a eforturilor de celebrare ale noului mileniu in capitala Marii Britanii.


Structura a fost proiectata de echipa de arhitecti formata din David Marks si Julia Barfield, sot si sotie. Acestia si-au inaintat propunerea de a construi o roata panoramica ca parte a unui concurs pe tema noului mileniu.

Nici unul dintre proiectele participante la competitie nu a fost declarat castigator, dar cuplul de arhitecti nu s-a dat batut si in cele din urma au reusit sa obtina sustinere de la British Airways, compania aeriana fiind cea care a finantat proiectul.


Constructia giganticei roti din Londra a durat mai mult de un an si jumatate. In acest proces de durata s-au folsit peste 1700 de tone de otel si peste 3000 de tone de beton au fost folosite pentru fundatie. In capsulele cu un aer futurist pot incapea pana la 25 de persoane, aceste capsule fiind aduse cu trenul prin tunelul de sub Canalul Manecii tocmai din Franta. Fiecare capsula are o lungime de 8 metri si cantaresete 500 de kilograme. Axul lung de 25 de metri a fost construit in Republica Ceha. Cercul rotii are un diametru de 122 de metri si exista 80 de spite care il unesc de axul central.





Roata din Londra se invarte foarte incet, permitand turistilor sa se imbarce fara a fi oprita complet. O tura completa dureaza aproximativ 30 de minute. Datorita design-ului deosebit al capsulelor din sticla, vizitatorii au parte o priveliste de 360 de grade a intregii capitale britanice. Multe dintre obiectivele turistice celebre din Londra sunt perfect vizibile, inclusiv, Palatul Buckingham, Catedrala St Paul si Casele Parlamentului. In zilele senine se poate vedea pana la 40 de kilometri distanta.




Pe chei zeci de artisti te incanta fiecare cu arta lui...
Daria a fost castigata de baloanele de sapun ...





apoi de carusel...





Iar noi toti ... fascinati de acvariu!

Aquariumul din Londra este gazduit de County Hall, o cladire ridicata la inceputul secolului al 20-lea si care a servit drept sediu pentru Consiliul Orasului Londra pana cand a fost abandonata in anul 1986. Aquariumul si-a deschis portile in 1997 si ocupa mai multe etaje in centrul acestei cladiri istorice.


Aquariumul se intinte pe trei etaje si aici pot fi admirate peste trei mii de specii de animale marine si plante, aflate in peste 50 de rezervoare care contin o cantitate impresionanta de apa - peste doua milioane de litri. Aceasta cifra face din Aquariumul din Londra una dintre cele mai mari atractii de acest gen din toata Europa.

Sea Life din Londra este impartit in mai multe zone. Fiecare dintre aceste zone reprezinta un biotop diferit cum ar fi fluvii sau oceane. Exista un acvariu foarte mare care simuleaza conditiile prezente in biotopul Tamisei. Alte ecosisteme sunt prezentate in acvarii care contin o varietate impresionanta de pesti si alte animale cum ar fi caracatite, calamari sau meduze.

Cea mai mare atractie o reprezinta un imens acvariu cu rechini si pisici de mare. Un alt acvariu impresionant este cel care prezinta mediul din Oceanul Indian, unde pot fi alte pisici de mare, anemone de mare, rechini si pesti colorati specifici acestei zone.

Rechinii sunt cei mai populari printre turistii care se inghesuie sa vada aceste animale letale insa si pirahna, crocodilii sau calutii de mare atrag multe dintre privirile turistilor. Pisicile de mare sunt in special populare printre cei mici intrucat acestia le pot chiar mangaia intr-un acvariu special.






















Si dupa ore intregi de  privit uluiti cat de frumoasa este acesta lume..." Umplutu-s-a pământul de zidirea Ta. Marea aceasta este mare şi largă; acolo se găsesc târâtoare, cărora nu este număr, vietăţi mici şi mari" psalmul 103... am iesit la suprafata pamantului ... bucurosi de soarele dulce al verii londoneze...
un pic de vant...
cu urechile si ochii spre Big Ben...




incet spre casa , pe strazi curate si linistite





salutand lumea senina din care faceam parte...







cu fata... cu spatele ... cu inima intreaga...






pe langa Palatul Westminster...


Parlamentul este o cladire impunatoare de pe malul Tamisei si un obiectiv turistic important in Londra cunoscut si sub numele de Palatul Westminster. Cladirea este situata pe locul in care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original in prima jumatate a secolului al XI-lea.

In 1547 rezistenta monarhista s-a mutat la Palatul Whitehall, dar Lorzii au continuat sa se intalneasca la Westminster, in timp ce Camera Comunelor se reunea la Capela Sf. Stefan. Inca din acele vremuri stravechi, Palatul Westminster a fost casa Parlamentului Englez. In 1834 un foc a izbucnit si a reusit sa distruga o mare parte din vechiul palat; tot ce a ramas a fost cripta capelei, un turn si Sala Westminster. Sala Westminster a fost salvata chiar de Lordul Melbourne, Primul Ministru din acea vreme, care a cerut ca pompele de stingere a incendiului sa fie amplasate chiar in sala si care a supravegheat personal operatiunea de stingere a incendiului.

Capodopera arhitectonica in stil gotic renascestist pe care o puteti vedea astazi a fost construita intre 1840 si 1888 de catre Charles Barry care a proiectat cladirea astfel incat sa se potriveasca cu Westmister Abbey care se afla in apropiere. Cele doua turnuri impunatoare, bine-cunoscute obiective turistice in Londra sunt turnul ceasului Big Ben si turnul Victoria in varful caruia steagul este arborat atunci cand Parlamentul se afla in sesiune. Multe dintre aranjamentele din interior in stil victorian sunt creatia asistentului lui Barry, Augustus Pugin.

Intrarea in Sala Westminster este permisa numai cu ghid insotitor. Sala poate fi vazuta si de pe terasa Sf. Stefan de deasupra. Sala Westminster masoara 73 de metri lungime si 18 metri latime iar acoperisul in forma de cupola este din stejar. Aceaste lucruri fac ca Sala Westminster sa fie una dintre cele mai impunatoare sali medievale din Europa. In acest loc incarcat de noblete si istorie au fost tinute bacheturi prilejuite de ceremonii de incoronare pana in anul 1821. Cea mai inalta curte de justitie din Anglia a fost aici pana in secolul al XIX-lea. Statuia lui Oliver Cromwell care salasluieste in afara salii, aduce aminte ca in 1653, acesta a fost numit Lord Protector.

Pentru a ajunge din Sala Westminster spre camerele superioare, turistii trebuie sa treaca prin usa uriasa de lemn a Salii Sf. Stefan. Peretii si tavanul sunt decorate dupa proeictul lui Barry pentru a inlocui capela medievala in care Camera Comunelor se reunea pana in anul 1834. Urmeaza apoi Lobby-ul Central pe ai carui pereti sunt incrustate motto-uri in limba latina. Acesta este locul in care membrii Parlamentului se intalnesc cu sustinatorii lor sau intre ei si unde se face „lobby” pentru anumite legi si idei. Din acest Lobby se poate ajunge in Camera Lorzilor sau in Camera Comunelor.

Camera Comunelor a fost distrusa de o bomba incendiara in 1941. Reconstructia dupa design-ul original al lui Barry luat din Capela Sf Stefan, vechiul loc unde Camera Comunelor se reunea, a fost dusa la bun sfarsit in anul 1950. Felul in care sunt asezate scaunele in Camera Comunelor, aminteste de asezarea unui cor. Membrii partidului aflat la guvernare stau in bancile din fata, in timp ce opozitia si membrii sai cei mai marcanti stau exact in partea opusa. Distanta dintre banci este marcata pe podea cu dungi rosii si este de exact doua lungimi de sabie si un picior. Membrii Camerei Comunelor nu au voie sa treaca aceste linii, astfel asigurandu-se ca dezbaterile se desfasoara in mod civilizat. In centru, pe podea se gaseste Masa Camerei Comunelor; aici este amplasat sceptrul celui care prezideaza sedintele Camerei.

Camera Lorzilor este decorata cu auriu si rosu aprins si are intradevar toata grandoarea la care cineva s-ar putea astepta de la o asemenea sala. Aici, in Camera Lorzilor, Majestatea Sa Regina vine pentru a deschide sesiunea parlamentara in luna Noiembrie a fiecarui an. Tronul auriu care domina intreaga camera, este cel din care Regina tine discursul de deschidere a sesiunii parlamentare. Lordul Cancelar sta in partea opusa, pe bine cunoscutul „sac de lana” - o perna de culoare rosu aprins foarte mare umpluta cu lana. Lordul Cancelar sta pe acest sac de lana pentru a respecta o traditie ce dateaza inca din Evul Mediu cand produsul pe care Anglia il exporta in cantitatea cea mai mare era lana.
sursa :http://www.tvl.ro/londra/obiective-turistice/palatul-westminster-parlamentul.html


Trecand pe Tower Bridge...













pe langa parcuri curate ...
iarasi la palat in vizita neanuntata la Regina...

spre casa...


traind asfintituri care nu seamana cu niciun alt asfintit...

cu pacea din inima primilor oameni, fara nicio dorinta lumeasca... am travesat drum lung spre ceea ce era casa noastra...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu