duminică, 3 ianuarie 2016

Duminica de ianuarie 2016/ la Closca

Se apropie Boboteaza . Si este foarte frig. Dimineata cand am plecat spre Closca am scos din dulap haina de blana de vulpe albastra si m-am bucurat ca nu au mancat-o moliile.Daca nu m-ar fi mancat toti paduchii nevazuti ai lumii, mi-as fi pus si o caciula de vulpe! Dar asa, mi-am pus doua saluri de casmir , manusile in mana si am plecat ...
In microbuz erau si doua doamne, mama si fiica, care totdeauna prefera sa stea in biserica alaturi de mine si m-am gandit ca locul pe care il prefer  eu o sa fie  ocupat si va trebui sa ma declar fericita. Si stiam ca o sa fie greu! Dar... cat ma iubeste Dumnezeu! Ele au intrat inaintea mea si cand m-am apropiat de strana ,deja resemnata, cea mai tanara mi-a zis:
-V-am oprit strana , ca stiu ca va place aici!

Si acolo era icoana Sfantului Gheorghe si graul deja crescut...


A fost o zi frumoasa . Desi era foarte frig , pana la urma biserica s-a incalzit, noi ne-am asezat fiecare la locul preferat, femeile cu voci frumoase la strana si cele cu neputinte ca mine pe lateral , in strane,sau langa calorifere... Astazi praznuim si  descoperirea moastelor sfantului Efrem cel Nou de la Nea MakriSfinte Efrem, mare mucenice al lui Hristos, ascultă acum puţina noastră rugăciune pentru robii lui Dumnezeu (numele) care sunt încercaţi de boli, suferinţe şi de ispite. Venim la tine ca la un doctor ceresc şi credem că vei primi cererea noastră şi vei uşura suferinţele lor. Ai spus că ai leacuri pentru toate felurile de boli, şi de aceea nădăjduim că iubirea ta de oameni nu s-a împuţinat. Cine poate spune mulţimea minunilor tale? Cine ştie câţi suferinzi au aflat izbăvire prin rugăciunile tale?

Ajută-i, Sfinte Efrem, ajută-i pe cei suferinzi! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru ei şi, dacă le este de folos să fie tămăduiţi degrabă, fă să se întâmple aceasta spre slava lui Dumnezeu. Iar dacă le este mai de folos să ducă mai departe crucea suferinţei lor, ajută-i să rabde fără să cârtească, ca să primească luminoasa cunună a răbdării.

Sfinte Mare Mucenice Efrem, tu ai răbdat suferinţe de nespus, iar viaţa noastră este plină de desfătări. Dar chiar dacă suntem păcătoşi şi întinaţi prin tot felul de patimi, îndrăznim a ne ruga ţie. Căci nu pentru noi ne rugăm ţie, sfinte, ci pentru bolnavii aceştia pe care suferinţele i-au îngenunchiat. Fii lor păzitor, povăţuitor, ocrotitor şi tămăduitor, ca să îţi mulţumească cu inimă smerită şi să Îl slăvească pe Dumnezeu care te-a acoperit cu harul Său, arătându-te mare făcător de minuni, în vecii vecilor. Amin.
Apostolul Epistola a II a catre Timotei , cap 4 5-8

" Fiule Timotei, fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin! Că eu de-acum mă jertfesc şi vremea despărţirii mele s-a apropiat. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui."

Evanghelia dupa Marcu cap 1 1-8 

Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Precum s-a scris în prooroci: iată, Eu trimit pe îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta înaintea Ta. Glasul celui ce strigă în pustie: pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Sale. Aşa s-a arătat Ioan, botezând în pustie şi propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor. Şi mergea la el tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordanului, mărturisindu-şi păcatele lor. Şi era Ioan îmbrăcat în haine de păr de cămilă, avea brâu de curea împrejurul mijlocului lui şi mânca lăcuste şi miere sălbatică. El propovăduia, zicând: vine după mine Cel care este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să mă plec şi să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, dar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt.

 Predica parintelui a fost la un verset din  pericopa apostolica..."Credinta am pazit"
Parintele ne-a vorbit despre soarele duhovnicesc care a fost si este apostolul Pavel ale carui cuvinte de aur pot deveni un program , o deviza, un scop al acestui an pe care l-am inceput ...

Dupa ce ne-a scos spre inchinare sfintele moaste ale sfantului Gheorghe si sfantul Ioachim,  Parintele ne-a stropit cu aghiasma, ne-a miruit si ne-a invitat la trapeza sa mancam...Am iesit in drum si cineva dintr-o masina m-a strigat... deja se intorceau acasa primii dintre pelerini si aveau un loc si pentru mine. Dumnezeu! Maica Domnului, ocrotitoarea vietii mele, m-a ajuta sa ajung acasa foarte devreme...ca si cand fusesem la biserica aici, langa casa si zabovisem doar un pic mai mult!
Cum sa nu-le dau Slava? Deci... Slava Tie, Doamne Dumnezeul nostru, slava Tie!Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu