marți, 4 februarie 2014

Intampinarea Domnului si Bach

Duminica 2 februarie 2014 .
Am plecat de acasa dimineata atat de devreme incat era pustiu pe strazi.Pustiu alb, inghetat.Inceput sau sfarsit de lume...Si noi mergand iar la Closca pentru rugaciunea de duminica, pentru Intampinarea Domnului si cinstirea femeii cananeence.
Este desigur, un pic de nebunie in felul in care ne adunam si plecam la drum duminica, aproape 70 de km spre schitul Closca, suntem batrani, suntem copii, suntem bolnavi, suntem sanatosi...oricum am fi, ne adunam si plecam pentru sfanta liturghie sau pentru privegheri la Closca.Acolo e parintele nostru si noi, asemenea tuturor credinciosilor care si-au iubit si respectat duhovnicul, strabatem distante destul de mari, indiferent de vreme. Si Dumnezeu ne duce si ne aduce.Asa au facut credinciosii dintodeauna.Asa s-au dus sute de km dupa parintele Arsenie Boca si cand era preot la Sambata de Sus dar si cand era oprit de la slujire.Asa s-au dus oamenii si dupa parintele Ioan de la Recea.Asa s-au dus si dupa parintele Cleopa o tara intreaga...
I-am admirat totdeauna pe cei care nu s-au lasat influentati de gandurile  rele ale altora si care au ramas solidari si la rau.
Nu, nu spun ca e rau, desigur nu e nici comod ca trebuie sa plecam pentru sfanta liturghie atat drum, dar, daca vom trai prigoana, daca se va sluji in catacombe, daca nu vom mai avea sfanta impartasanie, ce vom face?
Asa ca...iata-ne la drum!Si iata-ne la schitul Closca in duminica Intampinarii Domnului. 









Evanghelia dupa Luca cap 2 ;22-40." .
 22. Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului. 
23. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului. 
24. Şi să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. 
25. Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era asupra lui. 
26. Şi lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. 
27. Şi din îndemnul Duhului a venit la templu; şi când părinţii au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, 
28. El L-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis: 
29. Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, 
30. Că ochii mei văzură mântuirea Ta, 
31. Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, 
32. Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel. 
33. Iar Iosif şi mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. 
34. Şi i-a binecuvântat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. 
35. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. 
36. Şi era şi Ana proorociţa, fiica lui Fanuel, din seminţia lui Aşer, ajunsă la adânci bătrâneţe şi care trăise cu bărbatul ei şapte ani de la fecioria sa. 
37. Şi ea era văduvă, în vârstă de optzeci şi patru de ani, şi nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni. 
38. Şi venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim. 
39. După ce au săvârşit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret. 
40. Iar Copilul creştea şi Se întărea cu duhul, umplându-Se de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui."

Batranul Simeon Il astepta demult,era inaintat in varsta ! Dumnezeu nu-i putea duce sufletul pentru ca ii promisese ca intai Il va primi in mainile lui pe Cel Necuprins cu mintea oamneasca! Stia ca intr-o zi IL vor aduce la templu si-L astepta.Si plin de Duh sfant, inainte de a-L lua in brate  simte ca Il are in fata sa pe Dumnezeu-Omul, pe Mesia.Si atunci il ia in bratele sale si cere sa fie slobozit pentru ca vede implinirea fagaduintelor lui Dumnezeu facute inca inainte de intemeierea lumii:

''Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, 

 Că ochii mei văzură mântuirea Ta, 


Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor''

 Sa fie slobozit,pentru ca L-a vazut pe Dumnezeu, L-a vazut pe Iisus Hristos, si vede implinirea fagaduintelor lui Dumnezeu de a-L trimite pe Mesia! Si  aceasta mantuire“lumina spre descoperirea neamurilor“este  Iisus  Pruncul din bratele sale batrane! Si spune Simeon: “si slava poporului Tau, Israel“. Slava poporului  Israel cel vechi, care doar in parte L-a recunoscut pe Iisus Hristos ca Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, si slava poporului celui drept credincios, adica Israelul cel nou, poporul lui Dumnezeu botezat in numele Sfintei Treimi.
Dar acesta intamplare minunata nu se termina aici: Simeon , prooroc fiind spune:
 "Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri." pentru ca i-se descoperise ca acest Prunc va naste impotriviri, ca vor fi oameni inca din acele timpuri, asemenea lui Irod, pana la diavolii acestei lumi,care Il vor ura, vor crea  ideologii, care se vor impotrivi ca omenirea sa creada in venirea Lui  .Iar Sfintei Fecioare ii spune" 

Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.", proorocind Rastignirea pe Golgota, suferinta Maicii Domnului , dar si a tuturor celor care Il vor urma


Ascult Bach.Cantata nr 82... Nu ma mai satur ascultand-o!Cum am putut trai fara sa  stiu acesta cantare?Sau am stiut-o,dar sufletul meu in atatea cautari a uitat-o. Am cautat traducerea pentru ca nu stiu germana...Titlul acesteia este Ich Habe Genug (‘‘De-ajuns este mie”) si vorbeste despre moarte. Bach a  scris-o pentru solist si orchestra, pentru sarbatoarea Intampinarii Domnului .
Este in toata acesta cantare dorul omului dupa Imparatia cea cereasca si dorinta plecarii din acesta lume.Cantarea are trei arii in care cantaretul  se adreseaza propriului suflet.
In prima arie  spune ca  sfarsitul vietii este aproape: ”De-ajuns este mie! L-am primit pe Mantuitorul, nadejdea celor credinciosi, in ale mele brate pline de dorire. Destul este mie! Vazut-am pe El; credinta mea L-a imbratisat pe Hristos, iar astazi as parasi lumea bucuros. Singura mea nadejde este ca Iisus sa fie al meu, iar eu sa fiu al Lui. Ma alatur Lui cu credinta si, asemenea lui Simeon, intrezaresc de-acum bucuria vietii celeilalte. Sa ne alaturam, dar, Lui! O, de m-ar slobozi Domnul din lanturile formei omenesti; iar daca vremea plecarii mele ar veni, cu bucurie as spune lumii: De-ajuns este mie‘‘.

A doua arie e ca un  cantec de leagan, : ‘‘Dormiti acum, ochi osteniti, inchideti-va bland si in pace. Lume, eu nu mai zabovesc prea mult pe aici. Te parasesc, ca sufletu-mi sa poata sa se inalte. Aici totul e suferinta, iar acolo voi vedea dulcea pace, desavarsita odihna.Dumnezeul meu! Cand ma vei chema in pace sa vin langa Tine, sa zac in pamantul rece si odihna sa mi-o aflu in Tine?” Sufletul moare lumii si isi ia ramas bun: ”Noapte buna, lume!”
In a treia arie, sufletul scapa de trup si pleaca in vesnicie. Muzica nu ne arata niciun regret pentru cele pamantesti, doar bucuria intalnirii cu Dumnezeu: ”De moartea mea ma bucur!''
//www.moldovacrestina.info/wp-content/uploads/2009/11/Damascene-Christensen-Viata-si-opera-parintelui-Serafim-Rose.pdf
 O tinerete intreaga in care in casa mea a rasunat pianul... Eu l-am cumparat, eu l-am urcat la etajul 4 al blocului meu. Era iarna cand l-am cumparat, Ruxandra avea doar cinci ani si cateva luni si Grig, tocmai in ziua in care trebuia sa soseasca pianul, m-a anuntat ca pleaca din oras si nu stie cand va sosi.Bineinteles ca m-am suparat! Era noapte ca acum  cand m-au anuntat ca au ajuns cu pianul langa bloc. A trebuit sa gasesc oameni, sa-i scot din casele lor si sa-i aduc sa care pianul care are cateva sute de kilograme.Am reusit! L-am asezat in locul pe care il alesem din timp, am mutat mobila...m-am bucurat de reusita cu Ruxandra si l-am asteptat pe Grig hotarata sa fiu tot suparata. Dar el a venit boem, mult dupa miezul noptii, s-a asezat la pian si a inceput sa cante! Nu stia, bineinteles ,dar...
-Vecinii trebuie sa afle ca avem pian! a zis de parca nu se aflase la cat zgomot se face cand urci un pian la etajul 4!
 In casa aceasta in care atunci nu exista decat o singura icoana, Ruxandra a cantat muzica lui Bach si a invatat dupa o carticica scrisa pentru fiica lui, Anna Magdalena. Intrega lui creatie preamareste pe Dumnezeu si inalta spiritual omul.  Bach îsi începea fiecare lucrare cu rugaciunea “Iisuse, ajuta-ma” si o sfarsea cu  “numai pentru slava lui Dumnezeu”. Bach ni-L daruieste pe Hristos cum eu nu stiu in muzica cineva sa ni-L mai fi dat. Bach ne arata ca  oricand trebuie sa fim pregatiti sa iesim spunand Noapte buna, lume!Astept rasaritul si stiu ca acolo este Totul, Iubirea, Linistea,Lumina!

http://www.youtube.com/watch?v=XopQG0Gjgmo&feature=share



Asa a fost la schitul Closca!Slujire minunata numai spre slava lui Dumnezeu!

































5 comentarii:

  1. Frumos pasajul din cartea Ieromonahului Damaschin, “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose” (Editura Sophia, Bucuresti, 2005) despre cantata “Ich Habe Genug” de J.S. Bach, bucata muzicala cea mai iubita de catre parintele Serafim, cea care i-a schimbat, practic, viata si care transpune – la modul sublim – in plan artistic cuvintele cu care Dreptul Simeon L-a intampinat astazi pe pruncul Hristos, Cel indelung asteptat. Ar trebui sa mentionati sursa, ca sa ne putem folosi cat mai multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, punctul de plecare a fost cartea despre care vorbiti...pun aici un link spre un site minunat unde poate fi citita(Dumnezeu sa-i rasplateasca pe cei care trudesc pentru noi) care sper sa mearga...http://www.moldovacrestina.info/wp-content/uploads/2009/11/Damascene-Christensen-Viata-si-opera-parintelui-Serafim-Rose.pdf,aici am citit despre acesta cantata ,apoi am dorit sa ascult si am gasit-o pe youtube, aici...am pus link-ul mai sus , in postare. Din pacate insa nu pot sa -l pun astfel incat sa se si deschida, poate insa fi copiat. Am sa caut insa o inregistrare cu baritonul despre care vorbeste mai jos Adelina si poate acesta muzica cantata in limba noastra o sa trezesca si mai mult in noi, in mine ...Multumesc !

      Ștergere
  2. "Piesa „Ich habe genug” (Mi-a fost de ajuns) de Bach a fost mult îndrăgită de părintele Serafim Rose pe vreme când îl chema încă Eugene. Era piesa pe care o asculta mereu. Bach a fost cel care a avut o influență covârșitoare în viața lui. Alison, o prietenă care i-a fost alături în timpul convertirii, spune: „dacă este adevărat că Dostoievski i-a dăruit lui Eugene ortodoxia, atunci la fel de adevărat este că Bach i L-a dăruit pe Hristos”. Și pe noi ne-a încântat baritonul Alexandru Șuca cu această cantată. „Mi-a fost de ajuns,/ mi-a fost de ajuns, destul,/ mi-a fost de ajuns/ că ochii-mi văzură pe Domnul din cer/ izbăvind întru mila Sa bietul meu suflet./ Mi-a fost de ajuns,/ că ochi-mi văzură pe Domnul din cer/ mântuind întru mila Sa nemărginită smeritul meu duh./ Mângâierea Lui sfântă primit-am/ mi-a fost de ajuns/ mi-a fost arătat/ și inima mea în Iisus s-a-mbrăcat./ Mi-a fost proorocit/ și-n mine Iisuse te-ai sălășluit/ și-acum slobozește pe robul Tău din această viață!”Semnalam cândva într-un articol pe blogul meu. Mă bucur nespus că ai scris și despre Bach.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.sldpt.ro/2013/07/03/pace-poezie-muzica...Am gasit si la tine!Din pacate , nu stiu sa pun link-urile... As vrea inregistrarea baritonului despre care spui Adelina. Cred ca e minunat sa o auzim in limba romana! Am citit in cartea Viata si opera parintelui Serafim cat de mult il durea sufletul dupa fiecare auditie si cat de mult isi dorea ca inima lui imbracata in Iisus , asa cum spune cantarea , sa se intalneasca cu El...Fericit trebuie sa fie acum!

      Ștergere
  3. “De-ajuns este mie!” – Primirea lui Hristos si dorul slobozirii de veacul acesta. PARINTELE SERAFIM ROSE: “NOAPTE BUNA, LUME!” http://www.razbointrucuvant.ro/2009/02/01/de-ajuns-este-mie-primirea-lui-hristos-si-dorul-slobozirii-de-veacul-acesta/
    Bach – cantata Ich Habe Genug (integral)://www.razbointrucuvant.net/bach-ich-habe-genug/

    RăspundețiȘtergere