joi, 9 ianuarie 2014

Schitul Closca-Am fost la manastire-2014



Da, am fost la manastire.

Era un timp in care imi imaginam ca la manastire te trezesti atunci cand bate toaca.Si, uite-ma acum, merg la manastire ...sa bat toaca!

Exagerez, ma alint, dar adevarul e ca acum stiu exact ca daca mergi la manastire si ramai acolo, trebuie sa te scoli inainte sa bata toaca.

Nu am stat decat doua zile, dar timpul a fost atat de lung, incat cand am ajuns acasa, am avut sentimentul ca am fost plecata o viata.

 Cand pleci, drumul spre manastire  e lung si plin de ganduri...rar privesc in urma spre casa, chiar si copiii mei raman parca prinsi intr-un spatiu in care nimic rau nu poate fi, desi traiesc si ei intens viata, asa, ca la douazeci si ceva de ani!Gandurile mele sunt tot timpul spre ceea ce va fi acolo, spre Dumnezeu. De aceia si plec, pentru mai multa vorbire cu Dumnezeu.
De data acesta am trait o experienta total diferita de ceea ce am trait in manastire.
Am fost la schitul Closca. Maica Mina ma astepta cu bucurie si nerabdare, iar eu abia asteptam sa-mi plec capul pe umarul ei fragil. Atat de fragila e maica, incat ma intreb, cum de nu o rupe vantul aspru al Dobrogei, cum de nu o doboara povara grijilor de la manastire, dar am aflat ca multimea slujbelor  o ridica si o tin pe picioare puternic infipte pe pamant.
Maica e tanara...uneori de sub scufie scapa cate o suvita subtire de par si firele albe arata ca varsta maicii nu se masoara in ani, ci in rugaciuni.Scriu lucrurile acestea pentru ca maica Mina nu citeste blogul meu si nu risc nimic!Stiu ca desi blanda, maica poate fi ferma cand spune:
-Nu, doamna Doina, nu!
Am ajuns dimineata devreme,5ianuarie, Ajunul Bobotezei,Duminica dinainte Botezului Domnului.
Am mers in biserica, m-am inchinat la icoanele de la iconostas si m-am asezat la locul meu, undeva lateral, aproape de strane.Slujba incepuse, Parintele fiind un calugar al rugaciunii si foarte matinal.Utrenie... ceasul 1 si sfanta liturghie. 

 Evanghelia zilei:Marcu 1:1-8


Inceputul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, precum este scris in proorocie: "Iata, Eu trimit ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va pregati calea Ta." Glasul celui ce striga in pustie: "Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui." Ioan boteza in pustie, propovaduia botezul pocaintei intru iertarea pacatelor. Si ieseau la el tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el, in raul Iordan, marturisindu-si pacatele. Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, avea cingatoare de piele in jurul mijlocului si manca lacuste si miere salbatica. Si propovaduia, zicand: "Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma sa-i dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant."

Ioan Botezatorul, ingerul lui Dumnezeu!Am trait un timp in care ma uitam la o icoana aratand un inger cu aripi...nu stiam ca este Ioan Botezatorul, ingerul Domnului trimis sa pregateasca calea lui Iisus .Sfântul Ioan Înaintemergătorul este pentru  crestini cel mai mare dintre prooroci, întruchipare a vietii duhovnicesti. Viata lui este ea însăsi un model pentru toti crestinii: trăitor în nevointă si în rugaciune, grăitor si apărător al dreptatii, al fidelitătii în casatorie (Matei 14,3-4), al milei fată de saraci (Luca 3,11), propovaduind ascultarea fata de Legea lui Dumnezeu si curatirea de pacate

Întruchipare a smereniei,curateniei, iubitor si  propovăduitor al pocaintei,„înger în trup”, el este considerat în mod deosebit drept, arhetipul vietii monahale.
Cel mai modest si totusi  cel  sfant  dintre cei nascuti din femeie, exceptandu-L pe Mantuitor.Nascut din parinti sfinti.Cand samanta este buna si semanaturile vor fi bune.Samanta buna au fost si parintii  sfantului Ioan Botezatorul.Parintii sunt precum copacul.Cand radacina va fi rea si roadele vor fi rele, samanta buna face semanaturile bune.Din parinti buni, iubitori si tematori de Dumnezeu,a rasarit Ioan Botezatorul.Desi un om fara educatie, filozofia sa intrece filozofia veacurilor de marire ale umanitatii.Predica lui despre pocainta este de fapt predica lui Iisus Hristos despre modul in care iti poti lucra mantuirea
Am sa scriu cateva idei,doar cu dorinta de a -l cinsti pe sfantul Ioan Botezatorul, idei pe care le completez si infrumusetez cu cuvintele inspirate de Duh Sfant  din predica de duminica a Parintelui.
"S-a împlinit vremea şi s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie.(Marcu 1;15)spune Iisus Hristos, dupa botezul sau, cand isi incepe propavaduirea.
Nimic, niciun cuvant din evanghelie  nu este creatia unuia dintre apostoli, totul este Cuvant al lui Dumnezeu "Ce am văzut şi am auzit, vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi împărtăşire cu noi" spune apostolul si evanghelistul Ioan in prima sa epistola soborniceasca, capitolul 1, iar Petru in Faptele Apostolilor a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt.(cap 2 /38).
Aceasta este marea taina a mantuirii:pocainta.
Ce am face daca Iisus Hristos ar veni acum nu numai pe malul Iordanului, ci ar veni pe malul Senei sau al Tamisei, sau al Dambovitei, sau al Ialomitei si ne-ar spune: Pocaiti-va!?Daca ne-ar spune:
''-Schimbati-va modul in care traiti, in care faptuiti viata voastra, lasati hotia, desfranarea, lacomia, ura,iubirea de arginti, de marire, de putere, schimbati lumea din jungla in Rai!'
Ce ar face bogatii acestui pamant, stapanitorii lui? 
Asa spunea si  Ioan Botezatorul: Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţă şi nu începeţi a zice în voi înşivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam.  Acum securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc(cap 3/7-9)
Si multimile il intrebau "Ce să facem deci? Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea.Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem?El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit.Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră."(Evanghelia dupa Luca cap 3)
Pocaiti-va, dati inapoi ceea ce ati furat, daca cei de la care ati furat nu mai traiesc ,faceti milostenie cu banii aceia...dati altora macar ceea ce va prisoseste, ai 5 perechi de pantofi, 10 perechi...da incaltamintea ta celor care nu au...aduceti roade de pocainta.






Iesirea cu Sfanta Evanghelie










Slujba de sfintire a aghiazmei mari!Cu cadelnite, cu icoane,cu sfesnice,  am iesit inaintea preotului si ne-am asezat pentru sfintirea apei.
V-am spus iubesc aceasta slujba! Ea mi-l aminteste pe stra-strabunicul meu preotul Dumitru,cati ani fericiti a cantat asa! Cati oameni a bucurat, a inoit sufleteste in ziua aceasta !Si pe tatal meu cantand troparul ...

In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul, in chip de porumbel, a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.
.......................................................................................................................................................



Astazi firea apelor se sfinteste si se desparte Iordanul si isi opreste curgerea apelor sale, vazand pe Stapanul botezandu-Se. Ca un om ai venit la rau, Hristoase imparate, si te sarguiesti a lua botez de rob, Bunule, din mainile inaintemergatorului, pentru pacatele noastre, Iubitorule de oameni.





Catre glasul celui ce striga in pustiu: gatiti calea Domnului, venit-ai, Doamne, luand chip de rob, botez cerand, Cel ce nu stii de pacat. Vazutu-Te-au apele si s-au temut. Cutremuratu-s-a Inaintemergatorul si a strigat, graind: Cum va lumina sfesnicul pe Lumina? Cum isi va pune mana robul pe Stapanul? Sfinteste-ma pe mine si apele, Mantuitorule, Cel ce ai ridicat pacatul lumii.






Din Sfanta Evanghelie de la Marcu, citire: 

(1; 9-11)



In vremea aceea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii si S-a botezat in Iordan, de catre Ioan. Si, indata, iesind din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul ca un porumbel coborandu-Se peste El. Si glas s-a facut din ceruri: Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit.















Pentru ca sa se sfinteasca apa aceasta cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se pogoare peste apa aceasta lucrarea cea curatitoare a Treimii, Celei mai presus de fire, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa fie apa aceasta tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonire a toata puterea cea potrivnica, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa daruiasca apei acesteia harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului, cu puterea, cu lucrarea si cu venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se zdrobeasca satana sub picioarele noastre si sa se risipeasca tot sfatul viclean, care se porneste asupra noastra, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa ne scoata pe noi Domnul Dumnezeul nostru din toata vrajmasia si ispita, care ne stau impotriva, si sa ne faca vrednici de bunatatile cele tagaduite, Domnului sa ne rugam.



Pentru ca sa ne luminam noi cu luminarea cunostintei si a dreptei credinte, prin venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa trimita Domnul Dumnezeu binecuvantarea Iordanului si sa sfinteasca apa aceasta, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa se faca apa aceasta dar de sfintenie si curatire de pacate, spre tamaduirea sufletelui si a trupului si spre tot folosul de trebuinta. Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fie apa aceasta curatitoare spre viata vesnica, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se arate apa aceasta izgonitoare de toata bantuiala vrajmasilor celor vazuti si nevazuti, Domnului sa ne rugam.
Pentru cei ce o vor lua si o vor primi spre sfintirea caselor, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fie apa aceasta curatire sufletelor si trupurilor tuturor celor ce o vor lua cu credinta si vor gusta dintr-insa, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa ne invrednicim noi sa ne umplem de sfintenie, prin gustarea din apa aceasta, cu venirea cea nevazuta a Duhului Sfant, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa auda Domnul Dumnezeu glasul rugaciunii noastre, al celor pacatosi, si sa ne mantuiasca pe noi, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fim noi izbaviti de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.
Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule cu harul Tau.
Pe preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.
Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra, lui Hristos Dumnezeu sa o dam.



Tu, Insuti, dar, Iubitorule de oameni Imparate, vino si acum, prin pogorarea Sfantului Tau Duh, care sfinteste toate, si sfinteste apa aceasta.


Insuti si acum, Stapane, sfinteste apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant.






Rugaciunea  facuta de Sofronie, patriarhul Ierusalimului:

Domnului sa ne rugam.



Treime mai presus de fire, preabuna, preadum-nezeiasca. atotputernica, a toate vazatoare, nevazuta, nepatruns,. facatoarea fiintelor celor intelegatoare si a firilor celor cuvantatoare; bunatatea cea fireasca, lumina cea neapropiata, Care luminezi pe tot omul care vine in lume, straluceste si intru mine, nevrednicul slujitorul Tau! Lumineaza-mi ochii mintii mele, ca sa indraznesc a lauda binefacerea si puterea Ta cea nemasurata. Fie bineprimita rugaciunea ce se aduce de mine pentru poporul ce sta inainte. Sa nu opreasca pacatele mele venirea aici a Sfantului Tau Duh. Ci ma iarta, Ceea ce esti preabuna, ca sa strig catre Tine fara de osanda si sa graiesc si acum: Te slavim pe Tine, Stapane, Iubitorule de oameni, atottiitorule imparate, Cel ce esti mai inainte de veci. Te slavim pe Tine, Ziditorule si Facatorule a toate. Te slavim pe Tine, Fiule al lui Dumnezeu. Unule-Nascut. Cel ce esti iara tata din mama si fara mama din Tata. Ca la praznicul ce a trecut Prunc Te-am vazut, iar la acesta de acum desavarsit Te vedem pe Tine, Cel ce Te-ai aratat desavarsit, Dumnezeul nostru, din Cel desavarsit.



Ca astazi ne-a sosit noua tuturor vreme de praznic si ceata sfintilor cu noi se aduna, si ingerii cu oamenii impreuna-praznuiesc. Astazi, harul Sfantului Duh, in chip de porumbel, peste ape se pogoara. Astazi, Soarele cel neapus a rasarit, si lumea cu lumina Domnului se lumineaza. Astazi, luna cu raze luminoase lumineaza pamantul. Astazi, stelele cele luminoase, cu lumina stralucirii lor, lumea infrumuseteaza. Astazi, norii roureaza din cer omenirii ploaia dreptatii. Astazi, Cel nefacut, de buna-voia Sa, este atins cu mana de catre faptura Sa. Astazi, Proorocul si inaintemergatorul se apropie de Stapanul si cu frica sta inaintea Lui, vazand pogorarea lui Dumnezeu la noi. Astazi, apele Iordanului se prefac in vindecari, cu venirea Domnului. Astazi. toata faptura se adapa cu curgeri tainice. Astazi, pacatele oamenilor se curatesc in apele Iordanului. Astazi, raiul s-a deschis oamenilor si Soarele dreptatii ne lumineaza noua. Astazi, apa cea amara, care era in vremea lui Moise, se preface in dulceata poporului. cu venirea Domnului. Astazi, ne-am izbavit de plansul cel vechi si ca un Israel nou ne-am mantuit. Astazi, ne-am izbavit de intuneric si cu lumina cunostintei de Dumnezeu ne-am luminat. Astazi, intunericul lumii se risipeste cu aratarea Dumnezeului nostru. Astazi, toata faptura se lumineaza de sus ca o faclie. Astazi, inselaciunea se surpa si cale de mantuire ne lucreaza noua venirea Stapanului. Astazi, cele de sus cu cele de jos impreuna-praznu-iesc. si cele de jos cu cele de sus impreuna-vorbesc. Astazi, obstea cea sfintita si mult vestila a ortodocsilor se bucura. Astazi. Stapanul merge la Botez. ca sa ridice firea omeneasca la inaltime. Astazi, Cel nepleeat Se pleaca robului Sau ca sa ne libereze pe noi din robie. Astazi, imparatia cerurilor am dobandit, iar imparatia Domnului nu are sfarsit. Astazi, pamantul si marca si-au impartit bucuria lumii si lumea s-a umplut de veselie.



Te-au vazut apele, Dumnezeule, Te-au vazut apele si s-au temut. Iordanul s-a intors inapoi, vazand Focul Dumnezeirii pogorandu-Se trupeste si intrand intr-insul. Iordanul s-a intors inapoi, vazand pe Sfantul Duh in chip de porumbel pogorandu-Se si zburand imprejurul Tau. Iordanul s-a intors inapoi, vazand pe Cel nevazut in chip vazut, pe Facatorul intrupat, pe Stapanul in chip de rob. Iordanul s-a intors inapoi si muntii au saltat vazand pe Dumnezeu intrupat; iar norii au dat glas mirandu-se de Cel ce a venit. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, praznuire stapaneasca vazand astazi in Iordan si pe Cel ce moartea neascultarii si boldul inselaciunii si legatura iadului in Iordan a afundat si a daruit lumii Botezul mantuirii. Pentru aceasta si eu, pacatosul si nevrednicul slujitorul Tau, marturisind slavitele tale minuni, de frica fiind cuprins, cu umilinta strig catre Tine:


Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale, si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale,


Ca Tu, cu voia Ta, pe toate le-ai adus dintru nefiinta intru fiinta. Cu puterea Ta tii faptura si cu purtarea Ta de grija chivernisesti lumea. Tu din patru stihii ai intocmit faptura si cu patru vremi ai incununat curgerea anului. De Tine se cutremura (oale puterile ingeresti. Pe Tine Te lauda soarele. Pe Tine Te slaveste luna. Tie se supun stelele. Pe Tine Te asculta lumina. De Tline se ingrozesc adancurile. Tie slujesc izvoarele. Tu ai intins cerul ca un cort. Tu ai intarit pamantul peste ape. Tu ai ingradit marea cu nisip. Tu ai revarsat aerul spre rasuflare. Puterile ingeresti Tie slujesc si cetele arhanghelilor Tie se inchina. Heruvimii cei cu ochi multi si serafimii cei cu cate sase aripi, imprejur stand si zburand, de frica slavei Tale celei neapropiate se acopar. Ca Tu, Dumnezeu fiind, necuprins de gand si de cuvant si fara de inceput, ai venit pe pamant, chip de rob luand. Intru asemanarea omeneasca facandu-Te. Ca n-ai suferit, Stapane, pentru indurarile milei Tale, sa vezi neamul omenesc chinuit de diavolul; ci ai venit si ne-ai mantuit pe noi. Marturisim harul Tau, vestim mila Ta, nu tainuim facerea Ta de bine. Toata firea omeneasca ai izbavit-o: pantecele Fecioarei l-ai sfintit cu nasterea Ta. Toata faptura Te lauda pe Tine Cel ce Te-ai aratat. Ca Tu, Dumnezeul nostru, pe pamant Te-ai aratat si cu oamenii impreuna ai vietuit. Tu, trimitand din cer Duhul Tau cel Sfant, ai sfintit apele Iordanului, si capetele balaurului care se incuibasera acolo le-ai zdrobit.
...................................................................................................................................................................








In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul, in chip de porumbel, a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.









In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul, in chip de porumbel, a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.










In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul, in chip de porumbel, a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.


Am purtat icoana  reprezentand Botezul Domnului!Stiu , nu sunt vrednica, dar tocmai de aceia, Parintele mi-a dat icoana, ca sa vad, sa simt, sa regret si poate asa sa ma indrept! Nu am dus odor mai de pret! Bratele mele de mama "spun" asta.Si chipul meu...

Parintele ne-a botezat pe toti cu bucurie si noi...cu si mai mare bucurie am primit aghiazma mare




Si am spus dupa strana cu bucurie:



Sa cantam, credinciosii, marimea binefacerii lui Dumnezeu catre noi, ca, tacandu-Se om, pentru pacatele noastre, pentru curatirea noastra Se curateste in Iordan Cel singur curat si nestricacios, sfintindu-ne pe noi si apele si zdrobind capetele balaurilor in apa. Deci sa luam apa cu multumire, fratilor, caci celor ce o iau cu credinta, se da in chip nevazut harul Duhului, de la Hristos, Dumnezeul si Mantuitorul sufletelor noastre.







Iar Parintele...stiti ce spune...Cel ce in Iordan, de la Ioan, a primit a Se boteza, pentru mantuirea noastra, Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci si pentru rugaciunile tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.



Iar seara...adica doar dupa cateva ore, a fost vecernia , dar despre asta...mai tarziu!Acum postez doar fotografiile.





































4 comentarii:

  1. Draga mea, te-am însoțit la mănastire, citindu-ți rândurile, privind imaginile cărora le-am dat viață ascultâmd cele două predici ale părintelui din cele două zile de praznic (de pe blogul cu predici).Trăirile tale au fost la alți parametrii, dar m-am înfruptat și eu din " fărâmiturile de la Masa Stăpânului".
    Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Adelina.A fost minunat.Parintele slujeste cum rar am vazut si este acolo un loc incarcat de sfintenie.Avem sfinte moaste...imagineaza-ti, moastele sfantului Gheorghe!Parintele ii canta acatistul in fiecare duminica.Sunt lucruri pe care chiar daca le povestesti nu pot fi cuprinse de emotie cat ar trebui. Poate in vara stam acolo cateva zile!

    RăspundețiȘtergere