joi, 6 iunie 2013

Rugaciunea de dimineata si vanzatorul de la toneta de ziare

Uneori noaptea e lunga, pentru ca e in ea, nerabdarea mea de a ajunge la Sfanta Liturghie.Adorm dorindu-mi, ca daca Dumnezeu imi da dimineata aceasta, sa ma duca in biserica pentru slujba. Iubesc Utrenia.Este atat de frumoasa cu psalmii ei plini de rugaciuni.Este de fiecare data ca si cand in intuneric il asteptam pe Dumnezeu.Cei sasea psalmi:3,37, 62, 7 , 102 si 142 sunt cei pe care ii vom auzi si la Judecata si in timpul necesar pentru rostirea lor, va fi judecata noastra. Singuri ne vom duce in locul pe care ni-l-am" castigat " prin cum am trait...
1. Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineaţă.
2. Însetat-a de Tine sufletul meu, suspinat-a după Tine trupul meu,

3. În pământ pustiu şi neumblat şi fără de apă. Aşa în locul cel sfânt m-am arătat Ţie, ca să văd puterea Ta şi slava Ta.

4. Că mai bună este mila Ta decât viaţa; buzele mele Te vor lăuda.

5. Aşa Te voi binecuvânta în viaţa mea şi în numele Tău voi ridica mâinile mele.
6. Ca de seu şi de grăsime să se sature sufletul meu şi cu buze de bucurie Te va lăuda gura mea.
7. De mi-am adus aminte de Tine în aşternutul meu, în dimineţi am cugetat la Tine, că ai fost ajutorul meu...Psalmul 67

E atata liniste si tanguire si pocainta...
In intunericul pacatelor noastre vine sentimentul de mangaiere si nadejde... Dumnezeu este Domnul...Si bucuria Invierii pe care inca o cantam.
Nu am stat astazi in biserica toata sfanta liturghie. Abia inceputul. Era tarziu. Din pricini stiute de Dumnezeu, slujba a inceput mai tarziu, la mine fiecare minut este important, asa ca mi-am spus la un moment dat ca voi sta pana la prima ectenie.

Pentru pacea de sus şi pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului să ne rugăm.

Pentru pacea a toată lumea,pentru bună starea sfintelor lui Dumnezeu Biserici şi pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm

Pentru sfântă biserica aceasta şi pentru cei ce cu credinţă, cu evlavie şi cu frică de Dumnezeu intră într-însa, Domnului să ne rugăm

Pentru Prea Fericitul Părintele nostru (N) Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentruPrea Sfinţitul  Episcopul nostru (N), pentru cinstita preoţime şi cea întru Hristos diaconime, şi pentru tot clerul şi poporul, Domnului să ne rugăm.

Pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si satelor... , Domnului să ne rugăm. 

Pentru sfânt locaşul acesta, ţara aceasta şi pentru toate oraşele şi satele şi pentru cei ce cu credinţă locuiesc într-însele, Domnului să ne rugăm.

Pentru Pentru buna-întocmire a văzduhului, pentru îmbelşugarea roadelor pământului şi pen tru vremuri paşnice, Domnului să ne rugăm.

Pentru cei ce călătoresc pe ape, pe uscat şi prin aer, pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc, pentru cei robiţi şi pentru mântuirea lor, Domnului să ne rugăm.

Pentru ca să fim izbăviţi noi, de tot necazul, mânia, primejdia şi nevoia, Domnului să ne rugăm.

Apără, mântuieşte, miluieşte şi ne păzeşte pe noi, Dumnezeule, cu harul Tău. 

Pe Preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria, cu toţi sfinţii să o pomenim.
Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.

Am simtit fiecare cerere.Am stat pentru ele, gandind cat de important este, ca noi, cei putini care reusim sa ajungem in biserica, sa ne rugam constienti, pentru toate aceste cereri.
Suntem un oras maricel.Foarte multi, chiar daca si-ar dori sa ajunga la biserica nu pot sa o faca...unii muncesc la locuri unde disciplina este severa, altii sunt bolnavi, altii sunt elevi, altii sunt tinuti in casele lor de pricini binecuvantate de Dumnezeu...altii inca nu-l cunosc pe Dumnezeu asa cum este si cred ca e suficient sa fie buni si sa nu pacatuiasca pacate de moarte, altii ii intorc spatele si se inchina altor dumnezei, asa ca  e responsabilitatea noastra a celor care L-am gasit sa mergem acolo si sa dam in inima noastra raspuns preotului"Da, Doamne! Tie, Doamne!Doamne, miluieste!"
Eu ii multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare secunda pe care pot sa o petrec in casa Lui, pentru fiecare vorba pe care o aud acolo...
Dimineata in drum spre biserica am oprit la o taraba sa cumpar revista "Manastiri ortodoxe" si barbatul care imi vinde de cateva luni revista, prietenul meu, care chiar  mi-o opreste saptamana de saptamana, desi poate nimeni nu ar lua-o de pe taraba, dar el, grijuliu mi-o pune deoparte,imi spune:
-Ati vazut ce bun este Dumnezeu?
Era in intrebarea lui adevarul pe care il traise. Dumnezeu ca sprijinitor al vietii lui ii aratase!
-Sigur, ii spun eu. Cum ati vazut ca este bun?
Deja zambeam.
-Ma durea foarte tare un rinichi(durerile acestea sunt cumplite) , am mers la toaleta si imi era foarte rau.Si m-am rugat"Doamne, ajuta-ma sa fiu sanatos, sa-mi cresc fetele!!"Am plans si m-am rugat si durerea m-a lasat. Dumnezeu m-a facut sanatos!
-Vedeti? Acum nu trebuie sa uitati sa-i multumiti! Si cel mai bine o puteti face in biserica Lui. Mergeti la biserica?Macar duminica si de sarbatori!
-...Duminica si de sarbatori....
-Cum va numiti? Dan, Daniel!
Numele lui a pornit cu bucurie spre mine si cu bucuria lui, rugaciunea!"Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-l pe Daniel!"
Nu poate, sigur , nu m-am rugat cat ar fi trebuit dimineata aceasta. Din biserica am plecat dupa iesirea cu sfintele daruri.In urma mea a ramas Domnul asezat in sfintele vase, aripa arhanghelului il tragea pe parinte spre sfanta masa...rugaciunea sfintie sale, cu lacrimi curata lumea. 
Eu mi-am adus atat, un pic de aport, doar un pic si l-am purtat si-l port cu drag in gand pe Daniel, vanzatorul de la toneta, care pe ploaie uneori, in frig, in ninsoare, in soare torid, imi pune deoparte revista si ma asteapta,prietenul meu care a aflat cat de bun este Dumnezeu!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu