vineri, 20 septembrie 2013

Pelerinaje Grecia-a sasea zi- seara

 Aproape nu ne mai pasa de timp...oriunde am fi fost in Grecia, in acel pelerinaj, in acele zile ar fi fost la fel de frumos!Intai am oprit la canalul Corint, visul atator oameni puternici.Alexandru cel Mare, Iulius Caesar sau Caligula au avut planuri să sape acest canal. Nero a fost singurul care a demarat acest proiect în anul 67 î.Hr. dar lucrările s-au încheiat 2 ani mai târziu, atunci când împăratul a murit.Nu stiam prea multe despre canalul Corint.De acea cand am ajuns acasa am citit urmatoarele:canalul Corint este un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul taie Istmul Corint și separă Peloponezul de restul Greciei. Canalul are 6,3 km lungime, fiind construit între anii 1881 -1893.Încercările de construcție din timpurile noastre au început la sfârșitul secolului al XIX-lea, după deschiderea cu succes a canalului Suez. Pentru construirea canalului Corint a fost angajată o companie franceză, dar, datorită problemelor financiare, această companie a încetat lucrul la scurtă vreme după începerea săpăturilor. În 1881, au fost angajați arhitecții unguri István Türr și Béla Gerster, care lucraseră mai înainte la proiectarea canalului Panama. Lucrările de construcție au fost preluate de o companie elenă, iar canalul a fost terminat în 1893.

Canalul Corint a fost considerat o mare realizare tehnică a acelor timpuri. Prin construcția lui era scurtat drumul vaselor mici de transport cu 400 km. Datorită lățimii de doar 21 m, canalul este prea îngust și nu poate fi folosit de cargoboturile de mare capacitate. În zilele noastre, canalul este folosit în principal de vasele turistice. Peste 11.000 de vase folosesc această cale navigabilă.
Adâncimea minimă a canalului este de 8 m.

La fiecare cap al canalului sunt folosite pentru traversarea lui poduri submersibile.

Canalul Corint are o lungime de 6343 metri, lăţimea variază între 21 şi 25 de metri iar adâncimea apei este de peste opt metri. Culoarului navigabil este flancat de pereţi de stâncă imenşi, cel mai înalt punct fiind situat la o înălţime de 90 de metri deasupra apei.







Am privit fascinati, ne-am bucurat ca putem privi astfel de locuri, de extraordinare realizari omenesti care pun  in valoare maretia lui Dumnezeu.
Si ne-am continuat drumul spre Patras spre sfantul Andrei.






Catedrala Sfantul Andrei din Patras - MoasteleOrasul Patras este al treilea oras ca marime din Grecia si este capitala regiunii Ahaia, ce se afla in nordul peninsulei Peloponez, la 215 de kilometri vest de Atena. Biserica Sfantul Andrei din Patras a fost intemeiata in anul 1908, de catre regele George I, fiind sfintita in anul 1974, de catre mitropolitul orasului, episcopul Nicodim. Biserica Sfantul Andrei din Patras, este una dintre cele mai mari biserici din Balcani, in interiorul ei putand incapea mai bine de 5.500 de credinciosi.





Nascut in Betsaida, un orasel de pe malul lacului Ghenizaret, fiind fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, Sfantul Andrei este "primul chemat" dintre ucenicii Domnului Hristos. Sfantul Apostol Andrei este ocrotitorul mai multor localitati si tari din lume, dupa cum urmeaza: Patras, Napoli, Ravena, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux si Brugge; Romania, Scotia, Spania, Grecia, Rusia si Sicilia.


Mai inainte de a fi Apostol al Domnului, cucernicul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. A doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, auzindu-l pe Sfantul Ioan zicand "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan, 1, 29), pescarul Andrei l-a lasat pe Ioan si a urmat lui Hristos, zicand fratelui sau Petru: "Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos" (Ioan, 1, 41). Sfantul Andrei a fost unul dintre martorii faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul Sau dumnezeiesc si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.

Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui "intai chemat", i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, in tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Tot Sfanta Traditie ne mai spune si ca Sfantul Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, in orasul Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei".




Racla Sfantului Apostol Andrei - Catedrala din Patras

Dupa randuiala lui Dumnezeu moastele sfantului Apostol Andrei sunt impartite in lume: trupul sfantului se afla intr-o cripta a catedralei din Amalfi- Italia, iar capul sfantului se afla in marea si frumoasa biserica din orasul Patras.
Am ajuns undeva in jurul orei 15. Orasul parea pustiu si pustie era si biserica.Da, grecii inca isi fac siesta, desi criza economica se vede cu ochiul liber, desi magazinele sunt golite de marfuri si au hartii in geam... ei, grecii isi beau inca dimineata cafeaua in mici barulete la tot pasul, iar mai apoi...isi fac siesta!
A fost bine pentru ca in liniste,netulburati de nimeni am putut sa ne inchinam sfantului Andrei si sa ne rugam...










Tanara aceasta poarta numele sfantului. Oare ce ii spunea? Cat asteptase intalnirea cu sfantul Andrei? Minute de taina!












Noi, romanii il iubim mult pe sfantul Andrei.Multii dintre copii nostrii ii poarta numele, cred ca foarte greu gasesti o familie in care sa nu avem macar un om care sa poarte acest nume. Eu am doi:pe baiatul meu, nora mea si acum, peste doua zile voi boteza un baietel care va primi la botez numele de Andrei-Iacob.

Ne-am continuat drumul spre Corfu!



Iarasi pe vapor...
Ne-am jucat cu pescarusii... Am vorbit, am dormit, am citit... Cezar , cel mai mic din grupul nostru  era deja cel mai dulce copil si ce mai  bucuros de fiecare poveste pe care i-o spuneam. Si povestile mele sunt ... Iona , Moise...
Seara se lasa peste noi si intinderile marii...Ziua urmatoare urma sa fim in Corfu la liturghia duminicala ... oaspetii sfantului  Spiridon

Si am trait un moment extraordinar, de pregatire pentru sfanta liturghie...Cei din grup , prieteni, parinti si copii, impreuna, pentru ca seara se transforma in noapte si nu se putea sa nu-si faca canonul zilnic de rugaciune,pe vapor, si-au deschis cartile si impreuna, la lumina lanternelor luate special pentru asta, s-au rugat!

Puterea rugaciunii Sf. Ioan Gura de Aur

Puterea Rugaciunii
Din Predica Sfantului Ioan Gura de Aur la Duminica a Cincea a Marelui Post

Desigur, nimic nu este mai puternic decat rugaciunea.
Rugaciunea este un liman pentru cei zbuciumati de furtuna, o ancora pentru cei goniti de valuri, un toiag pentru cel ce se clatina, o comoara pentru cei saraci, o siguranta pentru cei bogati, un ajutor impotriva bolilor si o ocrotire pentru sanatate.
Rugaciunea face nepieritoare bunurile ce le avem si cu toata graba goneste relele ce ne bantuiesc. De vine vreo ispita, ea usor se alunga, de se intampla pierderea averii, sau altceva ce tulbura sufletul, rugaciunea vindeca si aceasta curand.
Rugaciunea este scapare contra tristetii, temelia veseliei, pricina de bucurie statornica, muma adevaratei intelepciuni.
Cine se poate ruga cu toata puterea, fie el cel mai sarac om, el totusi va fi cel mai bogat dintre toti; aceluia insa, caruia ii lipseste rugaciunea, de ar sedea chiar pe scaun imparatesc, tot este cel mai sarac dintre toti.
Ahab nu era oare imparat, nu avea el oare aur si argint cu prisosinta? Dar fiindca era lipsit de rugaciune, nu s-a dus el oare sa-l caute pe Ilie, pe un om care nu avea locuinta, nici alta haina decat un simplu cojoc?
Vezi ca Ilie era mai bogat decat Ahab? Ca pana ce el a vorbit si a rugat ploaia de la Dumnezeu, imparatul cu toata oastea sa, se aflau in mare nevoie.
Aceasta este puterea rugaciunii! Rugaciunea este arma cea mai tare, vistierie care niciodata nu se goleste, bogatie nesecata, liman fara valuri, temelia pacii, radacina, izvorul, mama tuturor bunatatilor, mai puternica decat o imparatie.
Eu insa vorbesc de rugaciunea care nu zace numai pe buze, ci se ridica din adancul inimii.
Cu atat mai sus se inalta rugaciunea cand iese dintr-o inima stramtorata si evlavioasa. Si, ca sa stii ca rugaciunea care se savarseste la moment de nevoie, este mai intai ascultata, iata ce zice profetul: "In necazul meu am chemat pe Domnul si m-a auzit" (Ps. 119.1).
Rugaciunea totodata usureaza sufletul cel necajit. Ca daca cel necajit capata oarece alinare cand povesteste oamenilor nenorocirea sa, apoi nu va afla el mai vartoasa alinare, cand va spune Domnului, patimile sufletului sau?
Insusi Iisus Hristos ne cheama la Sine, pentru aceea nu ne lasa neascultati; de am avea asupra noastra intunerice de pacate, cu atat mai grabnic sa alergam spre Dansul; ca El a venit nu ca sa-i cheme pe cei drepti, ci pe cei pacatosi (Matei 9,13).
Deci, pentru ca noi sa ne traim fericiti viata si sa ne eliberam de pacatele noastre, se cuvine ca la toate prilejurile sa ne rugam Domnului, cu ravna si indelungata rabdare.
Atunci vom dobandi o indestulare statornica si ne vom putea bucura de toate cele primite, prin harul si iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, caruia impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, se cuvine lauda in vecii vecilor! Amin.

Si cred ca rugaciunea lor statornica,ridicata spre Dumnezeu in tot locul, in biserici, in autocarul care ne-a purtat in Grecia acesta atat de frumoasa si bogata in sfinti, in biserici dar  si pe vapor, rugaciunea lor chiar era ascultata de Dumnezeu, cel care i-a rasplatit cu seninatatea adevarata pe care ochiar o aveau! 



Si gata, intr-un timp... cautand si tot cautand hotelul, mai sus, inca 500 de metri, inca o suta... am ajuns la hotel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu