Nu am putut sa dorm. Noaptea intreaga m-am rasucit in patul copiilor mei. Andrei ma adjudecase dupa parastasul de trei saptamani al mamei. Licitatia cu Ruxandra fusese dura si inclinam, poate, sa merg la fata pentru ca acolo stau de obicei. Dar Andrei a aruncat in licitatie cel mai tare lucru:
-Daca mergi sa stai la mine, maine dimineata(adica duminica) merg la biserica!
A fost suficient! Si astfel pelerinajul meu a facut deja primul lucru bun:prezenta fiului meu la biserica, la slujba de duminica .
Am stat apoi cu Alexe si Tudora, cuscrii mei , cu Ruxandra si Lucian ...ziua a trecut repede intre cei dragi, in asteptarea plecarii. Apoi nu am putut sa dorm. Noaptea intreaga m-am rasucit in patul copiilor mei.
Nu vroiam sa-mi imaginez nimic din ceea ce urma sa se intample, constienta ca nimic nu poate fi prevazut.Si asa a si fost.
La ora 4, pe aeroport, m-am intalnit cu grupul meu din Braila, grup largit , dar in care aveam prieteni vechi.Cu o parte am fost in pelerinaj in Ucraina, cu altii in Grecia... Daniela, Mirela,Ana, Aurelia,Maria, Corina... Nu pot sa va spun cum a fost imbratisarea Aureliei! Desi nu am vazut-o de doi ani, blogul acesta a fost puntea de legatura dintre noi. Blogul si rugaciunea!
Pe Corina o stiu de mult ...desi abia acum , cand avionul ateriza pe aeroportul din Tel Aviv ne-am vazut prima data.Si am plans amandoua privindu-ne!
Am plecat cu compania Tarom, cu aeronava Transilvania.
Am stat langa Gabriela si Gheorghe, doi romani, sot si sotie veniti din Suedia special pentru acest pelerinaj, desi ei mergeau cu o alta agentie. Dumnezeu ne-a asezat alaturi, stie Dumnezeu de ce!
Si am ajuns la Tel Aviv pe aeroportul Ben Gurion. Acesta este considerat unul dintre aeroporturile cele mai sigure din lume, cu o forță de securitate, care include ofițeri de poliție și soldați IDF. Agenți de pază aeroport operează atât în uniformă și sub acoperire pentru a menține un nivel ridicat de vigilență și a detecta orice amenințări posibile. Aeroportul a fost ținta mai multor atacuri teroriste, dar nici o încercare să deturneze un avion cu plecare de pe aeroportul Ben Gurion nu a reușit.Dar asta inseamna o atmosfera tensionata!Multe intrebari, multa emotie!Din fericire la venire nu am constientizat prea mult si astfle am trecut fara mari emotii dincolo...
sub cerul senin al Israelului.
Abia asezati in autocar, langa Daniela, dar avand-o in fata mea pe Aurelia si pe Nuti am putut sa ma relaxez deplin.Pelerinajul meu, abia acolo,cand ghidul a inceput sa vorbeasca, atunci a inceput. Am privit ca de obicei grupul cu multa bucurie, desi pe foarte multi nu-i cunosteam, convinsa insa ca ne vom desparti cu ochii umezi. Ei aveau sa fie familia mea, cei pe care urma sa ma sprijin si sa-i sprijin in zilele care urmau.
Era ora 9.30.Parintele a inceput cu rugaciunile incepatoare apoi a rostit cateva cuvinte:
"Viata este o continua cautare a lui Dumnezeu", ne-a spus parintele Traian , cel care urma sa fie ghidul nostru in acest pelerinaj." Pelerinajul nu face decat sa ne ajute sa-L descoperim pe Dumnezeu, iar acest pelerinaj in Tara Sfanta urmeaza sa ne ajute sa intelegem mai bine Evanghelia.Scopul lui fiind sa ne faca sa ne rugam mai mult, sa fim mai iertatori, mai buni, mai iubitori...E important ca cei cu care ne vom intalni la intoarcere, sa simta ca ceea ce am trait a fost ziditor! Sa-L propavaduim pe Mantuitor, pe Iisus Hristos. De pretutindeni vin oameni care se inchina la mormantului Mantuitorului, loc al Invierii, locul Luminii, locul in care El a zdrobit incuietorile Iadului si a oferit omului mantuirea.Asezati problemele voastre la Mormatul Sfant si in toate locurile unde veti merge. Deconectati-va de la problemele lumii , da-ti timpul dumneavoastra lui Dumnezeu exclusiv si cercetarii sufletului dumneavoastra.Nu e nimic intamplator! Totul e randuit de Dumnezeu ca sa ne mantuim. Cine stie cati din neamul nostru si-au dorit sa ajunga aici si au murit cu acest dor. Sa spuneti" Cat bine ne-a facut noua Dumnezeu!"Ganditi-va la ceea ce trebuie sa schimbati in viata dumneavoastra!"
Cuvinte frumoase, cuvinte ziditoare de suflet, cuvinte care aveau sa ma urmareasca toate aceste zile.
Statul modern Israel și-a declarat independența la 14 mai 1948, după aproape două mii de ani de când evreii au fost împrăștiați în jurul bazinului mediteranean de către Imperiul Roman. Începând cu secolul XIX, mișcarea sionistă a lucrat pentru recrearea unui nou stat pentru poporul evreu. Independența Israelului a fost marcată de o masiva imigrație a evreilor, de conflictul cu palestinienii și de războaiele cu statele arabe vecine. Începând cu 1970, Statele Unite ale Americii a fost principalul aliat al Statului Israel. În 1979, tratate de pace au fost încheiate cu Egiptul și în 1994 cu Iordania. În 1992 s-a încheiat un acord la Oslo între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care reprezintă o bună parte a arabilor palestinieni. Între timp procesul de pace între Israel și palestinieni a ajuns la un impas prelungit. Aproape 42% din evreii din lume trăiesc astăzi în Israel.
Israelul modern este aproximativ situat pe locul regatelor evreiești din antichitate, locuri care sunt locul de naștere al iudaismului, al creștinătății și conține locuri sfinte pentru toate religiile monoteiste principale din lume.
Conform Bibliei si a altor izvoare, natiunea Israel are la origine pe patriarhul Avraam, undeva in jurul anului 2000 î.Hr. Acestuia, conform Bibliei iudeo-crestine, i-a fost promisa tara numita astazi Israel-Palestina (Geneza 15). Emigrand din est, din Irakul de azi, Avraam si descendentii sai imediati au locuit in Israel ca straini, primind in proprietate acel pamant din partea lui Dumnezeu, desi nu l-au guvernat in timpul vietii lor. In acest context, nepotul lui Avraam, Iacov, are o intalnire cu Dumnezeu (Geneza 32), si in urma acestei intalniri, numele ii este schimbat in Israel. Exista doua semnificatii pentru acest nume: "cel care se lupta cu Dumnezeu", sau " cel care guverneaza cu Dumnezeu" (interpretare aproximativa). Israel va avea 12 copii, ai caror descendenti vor forma ulterior 12 semintii ale lui Israel.
Foametea din Israel impinge pe Iacov/Israel si familia lui in Egipt, ei locuind in zona deltei Nilului, crescand ca numar si diversitate. Vor locui in Egipt 400 ani, fiind subjugati de regimul autocratic al faraonului egiptean (Ramses al II-lea). Dumnezeu le trimite un salvator, pe Moise, care ii scoate pe evrei din captivitatea egipteana, ii conduce prin Peninsula Sinai, iar la muntele Sinai primeste cele 10 porunci de la Dumnezeu. Tot Moise scrie primele 5 carti din Biblie, numite Tora, carti fundamentale pentru omenire.
Generatiile urmatoare vor cuceri treptat Tara Promisa, a carei acoperire include intreg Israelul de azi, plus parti din Egipt, Iordania, Liban, Siria, formand un regat puternic in Orientul Mijlociu, in special sub domnia regelui David si a fiului sau Solomon. David este regele care cucereste actualul oras Ierusalim de la triburile de iebusiti, si isi stabileste capitala acolo. Solomon va construi primul Templu evreu in Ierusalim, socotit ca una din minunile lumii in acea vreme.
Dupa moartea regelui Solomon, regatul se divizeaza in doua regate, unul fiind numit in continuare Israel (partea de nord a vechiului regat), iar jumatatea din sud se va numi Iuda. Dupa cateva sute de ani, in anul ~740 î.Hr., regatul din nord este cucerit de Imperiul Asirian si deportat in mai multe valuri, in Siria-Irak-Iranul de azi. Nu a fost stabilit clar destinul celor 10 seminții care compuneau regatul din nord dupa deportare, ele fiind pierdute in negura istoriei, unul din marile mistere ramase. Statul modern Israel este continuarea evreilor ramasi in regatul de sud care si-au pastrat relativa continuitate ca si popor.
Acest regat de sud, Iuda, va fi si el ocupat de mai multe imperii ale vremii, fiind si el deportat in urma invaziei babiloniene in Irakul de azi, templul lui Solomon fiind distrus de acestia in timpul cuceririi Ierusalimului. Dupa 70 ani, in 539 i.Hr, in contextul caderii Imperiului Babilonian si a ascensiunii celui medo-persan, evreii se intorc si rezidesc Ierusalimul, construind si un al doilea Templu (inca in picioare in vremea lui Iisus). Insa pe durata celor ~500 ani al celui de-al doilea Templu, Chivotul Legamantului, menora si alte elemente de cult nu au fost folosite, ele fiind pierdute sau ascunse in contextul invaziei babiloniene si a distrugerii primului Templu.
In secolele urmatoare, Imperiul Persan cade sub Alexandru Macedon si Tara Sfanta cade sub influenta greceasca. Insa ascensiunea Romei va duce treptat la inlocuirea influentei grecesti cu cea romana in regiune, Tara Sfanta devenind parte din Imperiul Roman in secolul 1 i.Hr.
In acest context,se naste Iisus . Un simplu tamplar, avand doar 3 ani de activitate publica, Iisus pune bazele unei noi miscari care va impacta profund lumea de atunci, anul nasterii Sale fiind definit ca o noua era pentru lumea europeana si apoi pentru celalalte continente unde crestinismul se va raspandi ulterior. Multi sperau ca va fi un lider politic care sa-i elibereze de dominatia romana, principala lor preocupare in acea perioada, insa Iisus vorbea despre o alta Imparatie a lui Dumnezeu, spirituala.
Initial, crestinismul era doar o "secta" in interiorul iudaismului, adresandu-se in special evreilor din Iudeea si diaspora evreiasca. Termenul de "crestin" a fost folosit initial ca termen peiorativ pentru ucenicii care doreau sa semene cu Cristos (christianos). Treptat, in secolul 1, s-a desprins de iudaism si a urmat un drum propriu. Prin includerea "neamurilor" (ne-evrei) in randul credinciosilor.
Pe plan politic, lupta de rezistenta antiromana continua dupa rastignirea lui Hristos, avand loc mai multe rascoale si razboaie cu legiunile romane in secolul 1-2 d.Hr. Represaliile romane cresc in duritate, cel de-al doilea Templu este distrus in 70 d.Hr, iar in deceniile urmatoare, majoritatea populatiei evreiesti fiind deportata din Tara Sfanta, in alte parti ale Imperiului Roman.
Termenul "Palestina" (Syria Palaestina) apare in acest context - Imperiul Roman renumeste tara in acest mod, dorind sa stearga numele si conexiunile evreilor cu Tara Sfanta. Ierusalimul este si el renumit ca fiind Aelia Capitolina.
Crestinii vor fi persecutati si ei in Imperiul Roman in primele secole, intre 64-313 d.Hr., insa religia crestina va castiga tot mai multi adepti in aceasta perioada, in ciuda adversitatii deosebite. In final, in 313 d.Hr., imparatul Constantin legalizeaza crestinismul si apoi il adopta ca religie de stat.
Din cauza dificultatii administrarii unui imperiu foarte vast, si in fata invaziei popoarelor migratoare, Imperiul Roman este divizat in Imperiul Roman de Apus (guvernat de la Roma) si cel de Rasarit (cu capitala la Constantinopol/Istanbul/Bizant). Bizantinii vor prelua administrarea Tarii Sfinte pentru cateva secole, insa aceasta va fi cucerita de catre arabii musulmani in sec. 7, Ierusalimul capituland in fata musulmanilor in 637 d.Hr. A urmat apoi o lunga perioada de dominatie musulmana, fie sub arabi, fie sub turcii otomani, pana in anul 1917, cand, in cadrul Primului Razboi Mondial, Ierusalimul trece de sub stapanirea otomana sub cea engleza, devenind parte din Imperiul Britanic pentru 30 ani, pana in 1947-1948, cand, in urma unui sangeros razboi israelo-arab, ia fiinta statul modern Israel.
Aparuta la sfarsitul secolului 19, o noua miscare a evreilor aflati in diaspora, sionismul, sustinea crearea unui "Camin national evreiesc" pe teritoriul vechiului Israel, disparut cu peste 18 secole in urma. Prin lobby si activism politic, miscarea sionista a organizat imigratia, legala si ilegala, a evreilor inapoi in tara lor, facilitand un fenomen unic in lume - intoarcerea unui popor in tara lui de origine, dupa aproape 2 milenii de absenta. Prin simpla lui existenta, Israelul este intr-adevar o minune si un semn al lui Dumnezeu pentru omenire.
Prima oprire a fost(nici nu putea fi altfel) la Lida,oras aflat la 15 km de aeroport, la Biserica care adaposteste mormantul Sfantului Gheorghe
Orasul Lida a fost construit pe ruinele anticului oras Lida. Lida este un oras mentionat si in Sfanta Scriptura, atat in Vechiul Testament, in I Cronici 8, 12, cat si in cel Nou, la Fapte 9, 32-38. Potrivit Bibliei, Lod sau Lida a fost construit de catre Shemed, un membru din tribul lui Veniamin.
Acest loc a fost parasit odata cu captivitatea babilonica, fiind reinfiintat insa imediat dupa intoarcerea evreilor din exil.In perioada elenista, acest loc se afla in afara granitelor Iudeii, insa in perioada Macabeilor, acesta va redeveni oras israelian.
In anul 43 i.Hr, guvernatorul sirian Cassius i-a vandut pe locuitorii orasului drept sclavi. Proconsului roman al Siriei, Cestius Gallus, a devastat orasul, in drumul sau spre Ierusalim, iar in anul 68 i.Hr, acesta va fi din nou cucerit, de asta data de catre Vespasian.Pana in epoca bizantina, orasul Lod era deja in mare parte increstinat.
Acesta este unul dintre locurile legendare in care s-a nascut Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Angliei, motiv pentru care, intr-o vreme, s-a si numit Georgiopolis.
Mormantul sfantului martir va fi construit chiar in acest loc, unde se afla si astazi.
In Noul Testament, Lida este locul in care Sfantul Apostol Petru vindeca un paralitic "Si trecand Petru pe la toti, a coborat si la sfintii care locuiau in Lida. Si acolo a gasit pe un om, anume Enea, care de opt ani zacea in pat, fiindca era paralitic. Si Petru i-a zis: Enea, te vindeca Iisus Hristos. Ridica-te si strange-ti patul. Si indata s-a ridicat. Si l-au vazut toti cei ce locuiau in Lida si in Saron, care s-au si intors la Domnul." (Fapte 9, 32-35)
Sfantul Gheorghe este renumit in toata lumea crestina, ca unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti, si cu atat mai mult in Lodd, orasul sau natal. Dupa martiriul sfantului, crestinii i-au luat sfantul trup si i l-au adus in Tara Sfanta, in satul sau natal. Biserica Sfantul Gheorghe (el-Khader) din Lodd (Lida). este unul dintre cele mai mari sfinte locasuri inchinate martirului din secolul al IV-lea. Manastirea greco-ortodoxa are doua hramuri: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Intr-o capela subterana, actuala biserica ortodoxa pastreaza mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si o parte din moastele sale. In partea dreapta a altarului, in dreptul scarilor ce coboara in capela subterana, se afla "lanturile" cu care a fost legat Sfantul Gheorghe, inainte de a fi omorat. Sarcofagul de piatra din capela a fost restaurat in anul 1871, in vremea Patriarhului Chiril.
Parintele ne-a miruit langa sfantul altar, dupa ce am cantat troparul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe , sa avem binecuvantarea sfantului!
spre Cezareea lui Filip...Cezarea lui Filip era capitala intemeiata de fiul lui Irod cel Mare, la baza sudica a Muntelui Hermon, in partea nordica a Paslestinei, in sudul provinciei Siria. Cezareea lui Filip se afla la aproape 200 de kilometri mai la nord de Ierusalim, la 80 de kilometri de Damasc, la 50 de kilometri de renumitul port Tir si la 40 de kilometri de Marea Galileei.
"Si venind Iisus in partile Cezareii lui Filip, ii intreba pe ucenicii Sai, zicand: Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au raspuns: Unii, Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci. Si le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sunt? Raspunzand Simon Petru a zis: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
Iar Iisus, raspunzand, i-a zis: Fericit esti Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-au descoperit tie aceasta, ci Tatal Meu, Cel din ceruri. Si Eu iti zic tie, ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui. Si iti voi da cheile imparatiei cerurilor si orice vei lega pe pamant va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in ceruri" (Matei 16, 13-19).
Am pornit spre Haifa, oprindu-ne pe malul Marii Mediterane ca sa admiram Apeductul din Cezareea, apeduct roman construit de Irod.
Se inorase brusc, chiar au venit si cateva picaturi de ploaie, dar noi, bucurosi am mers la mare...
am adunat scoici
am facut fotografii
spre Bahai
De la intrare aveai o magnifica vedere asupra marii parcurgand cu privirea peste Domul aurit al templului.
Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, a fost finalizat în anul 1953 şi a devenit în scurt timp una dintre principalele atracţii turistice din Haifa, oraş cunoscut drept centrul religiei Baha’i şi al treilea oraş ca mărime din Israel.Templul a fost ridicat pe muntele Carmel şi măsoară 40 de metri înălţime, cele nouă faţade ale sale ilustrând nouă dintre religiile lumii.
Locaţia aleasă pentru ridicarea templului nu este întâmplătoare, Haifa beneficiind de o aşezare la Marea Mediterană care îţi taie respiraţia, fiind în prezent unul dintre principalele porturi ale Israelului şi un oraş multicultural, ce oferă turiştilor multe muzee şi situri arheologice.
Templul este înconjurat de grădini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase grădini din lume, datorită arhitecturii diverse şi simetriei perfecte, dar şi unicităţii acestora, o parte din grădini fiind suspendate peste şoseaua Haziyonuth.
Amenajate în trepte pe versantul nordic al muntelui Carmel, grădinile Baha’i sunt formate din 18 terase dispuse în nouă cercuri concentrice ce înconjoară Templul Baha’i, reprezentând cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Împreună cu terasa Altarului, grădinile însumează 19 terase, număr ce are o semnificaţie deosebită în religia Baha’i.
Începute în 1987 de către arhitectul Fariborz Sahba şi deschise spre vizitare în anul 2001, Grădinile Baha’i se întind pe o suprafaţă de 200.000 de mp şi oferă o panoramă superbă spre Marea Mediterană.
Da, e frumos ca parc ,dar altfel pe mine acest loc nu m-a impresionat, ba dimpotriva... daca frumusetea lui Dumnezeu, creatia Lui poate fi folosita impotriva scopului creatiei, la ce foloseste frumusetea?
Si am plecat mai departe...Stella Maris
Manastirea Stella Maris din Haifa este un asezamant monahal carmelit, de secol XIX, aflat pe versantii Muntelui Carmel, din Israel. Manastirea a fost dedicata Fecioarei Maria, sub chipul de Doamna Noastra, Steaua Marii (in latina Stella Maris).
Partea principala a manastirii este in forma de cruce. Plafonul salii este acoperit si decorat de picturi bazate pe motive din Vechiul Testament si Noul Testament: Elijah ridicandu-se la ceruri, David cu harpa, profetul Isaia, Sfanta Familie si cei patru arhangheli. Inscriptii in latina din versete biblice sunt scrise de jur imprejurul domului. Deasupra altarului se afla statuia Fecioarei Maria cu Iisus pe genunchi. Statuia este intitulata "stapana noastra din Carmel".
Platforma scarilor duce la o pestera, in care a fost construit un altar de piatra, in partea de sus a statuii lui Elijah.Este vorba de pestera sfantului Ilie Tesviteanu, in care a locuit acesta .
Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul si marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad. Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Prorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era preot. Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacăra, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți. Încă din copilărie, ținea strict toate poruncile Legii și se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul și făcură din el modelul vieții mănăstirești. A activat în Regatul de Nord, în timpul regelui Ahab. Acesta s-a căsătorit cu o principesă păgână, Isabela, care l-a ademenit și pe el să cadă în idolatrie; lipsa de pioșenie și depravarea predecesorilor săi ajunse la culme. Încurajat de soția sa, respingătoarea Izabel, el îi persecuta pe Prooroci și pe toți oamenii rămași credincioși lui Dumnezeu și se închina idolilorBaal și Astarte.
Peştera profetului Ilie, Muntele Carmel, Israel
Sfântul și Marele Prooroc Ilie l-a abordat în chip direct purtând o aprigă luptă pentru dreapta credință a poporului care prin exemplu mai marilor săi era târât în idolatrie. La cuvintele Profetului, o secete groaznică se abătu atunci, ca febra, asupra pământului: totul fu secat, devastat, ars ; bărbații, femeile, copiii, animalele domestice și animalele sălbatice, toate mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau și nimic nu scăpa urgiei îngăduite de Dumnezeu, cu speranța că foametea va face pe poporul lui Israel să se căiască și să se întoarcă la credință.
Din porunca lui Dumnezeu, Proorocul, acoperit cu o piele de oaie și înveșmântat cu piele de vițel, părăsi ținutul lui Israel și se duse la râul de Chorrath (Kerrith), aflat dincolo de Iordan (după tradiția bisericească, în acest loc a fost ridicata apoi mănăstirea Hozeva, care mai exista și astăzi, și unde a trăit și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul). Se adăpa cu apa cascadei iar Domnul îi trimise corbi - animale pe care evreii le considerau impure și care aveau reputația unei mari cruzimi față de progeniturile lor - pentru a-i duce pâine dimineața și carne seara, ca să trezească în prooroc mila pentru poporul care suferea. Când cascada secă, Dumnezeu își trimise slujitorul său la Sarepta din Sidon, lăsându-l să vadă de-a lungul drumului efectele dezastruoase ale secetei, pentru a trezi încă o dată în el milă. Ilie ajunse la o văduvă săracă, păgână, care aduna lemne pentru a coace pâine pentru ea și fiul ei. În ciuda sărăciei, ea puse înainte de toate datorate ospitalității și îndată ce Proorocul i-o ceru, ea îi pregăti o pâine, cu făina și uleiul pe care le mai avea. Primi fără întârziere răsplata ospitalității sale : la cuvântul Proorocului, covata sa cu faină și urciorul cu ulei nu se mai goliră până la revenirea ploii. Trecuseră câteva zile de când Ilie era găzduit la aceasta văduvă, când fiul ei muri. Cum femeia, în durerea ei, îl acuza pe omul lui Dumnezeu ca ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie îl luă pe copil, îl urca la etaj acolo unde locuia el si după ce a suflat de trei ori asupra trupului neînsuflețit chemându-l cu strigăte puternice pe Dumnezeu, el îl înapoie pe tânărul băiat viu mamei sale, profețind astfel învierea morților.
Ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtuții, Sf. Prooroc Ilie nu a trecut la cele veșnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea față în față slava Dumnezeului întrupat, alături de Moise și de cei trei Apostoli în ziua Schimbării la față (cf. Matei 17). Sfârșitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe Care Ilie L-a slujit cu multa autoritate. Se spune că, simțind el că zilele pe pământ sunt numărate, și-a ales ca succesor pe Elisei. Atât de mare a fost personalitatea lui, încât Domnul i-a făcut aceasta favoare de a se muta din viața aceasta pământească la viața cea cerească, fără a trece prin poarta morții. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer. Minunea a fost văzută de către ucenicul său, iar el s-a înălțat la cer pe o căruță de foc trasă de cai.
Haifa este , al treilea ca mărime, și unul din cele două mari porturi comerciale ale acest stat Este principala metropolă urbană din nordul Israelului, capitala districtului cu același nume. Populația lui numără 268,115 locuitori (2010)
Israelul are trei mari repere:
-Ierusalimul loc de rugaciune
-Haifa loc in care se munceste
si
-Tel Aviv unde se distreaza!
Spre Biserica din Cana Galileii, locul primei minuni a Mantuitorului.
Cana Galileii, numita astazi "Kafr Kanna" sau "Khirbet Cana", este o localitate din regiunea Galileea, aflata la numai sapte kilometri inspre nord est de Nazaret. Aici Iisus Hristos a facut minunea transformarii apei in vin la nunta.
Am patruns in biserica cu emotie, apropierea de Mantuitor fiind atat de mare incat te infioara.Prima biserica crestina din Cana Galileii a fost construita de catre Sfanta Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, in secolul al IV-lea.
S-a citit evanghelia si ne-am inchinat apoi icoanelor care zugravesc exact momentul primei minuni a Mantuitorului.
Moastele Sfantului Simon Zilotul.Sfantul Simon Zilotul este "sfantul cel din Cana". Traditia crestina spune ca Simon Zilotul nu este altul decat mirele de la Cana Galileii, un om simplu si nu foarte instarit. Cutremurat de puterea dumnezeiasca a lui Mantuitorului, mirele din Cana I-a devenit mai apoi ucenic, slujindu-L si propovaduindu-L pentru tot restul vietii. El este numit "Zilotul" pentru a-l deosebi de Simon Petru si de un alt Simon, succesor al Sfantului Iacob, la Episcopia Ierusalimului..
"Iarasi a mers in Cana Galileii, unde prefacuse apa in vin. Si era un slujitor regesc, al carui fiu era bolnav in Capernaum. Acesta, auzind ca Iisus a venit din Iudeea in Galileea, s-a dus la El si Il ruga sa Se coboare si sa vindece pe fiul lui, ca era gata sa moara.
Deci Iisus i-a zis: Daca nu veti vedea semne si minuni, nu veti crede. Slujitorul regesc a zis catre El: Doamne, coboara-Te inainte de a muri copilul meu. Iisus i-a zis: Mergi, copilul tau traieste. Si omul a crezut cuvantului pe care i l-a spus Iisus si a plecat.
Iar pe cand cobora, slugile lui, l-au intampinat spunandu-i ca fiul lui traieste. Si cerea, deci, sa afle de la ele ceasul in care i-a fost mai bine. Deci i-au spus ca ieri, in ceasul al saptelea, l-au lasat frigurile. Asadar tatal a cunoscut ca in ceasul acela a fost in care Iisus i-a zis: Fiul tau traieste. Si a crezut el si toata casa lui.
Aceasta este a doua minune pe care a facut-o iarasi Iisus, venind din Iudeea in Galileea" (Ioan 4, 46-54).
Am continuat pelerinajul spre Nazareth orasul Maicii Domnului, orasul sperantei si al Bunei Vestiri, aici fiind inceputul mantuirii noastre. Este un oras sfant pentru toti crestinii pentru ca in acest loc s-a savarsit cea mai mare taina de pe pamant, Fecioara Maria zamislind de la Duhul Sfant pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumezeu. Aici, arhanghelul Gavriil, purtand in maini un crin, ii binevesteste Preacuratei Fecioare, taina intruparii lui Hristos. Nazareth este orasul copilariei si tineretii lui Hristos, unde a trait alaturi de Preacurata Sa Maica si de Dreptul Iosif si de unde si-a inceput propovaduirea sa spre mantuirea neamului omenesc.
Aici convietuiesc astazi peste 60000 de locuitori in majoritate musulmani si arabi crestini.
La mica distanta de impunatoarea catedrala se afla Biserica Ortodoxa Greceasca a Sfantului Gavriil care adaposteste izvorul care alimenta Nazarethul cu apa acum 2000 de ani, numit azi si Izvorul Maicii Domnului.
Nazarethul isi pastreaza si astazi farmecul unui orasel linistit de provincie, insa este considerat deopotriva un important punct de pelerinaj in Tara Sfanta
Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret este echivalentul Basilicii Catolice a Bunei Vestiri, tot din acel loc. Potrivit traditiei ortodoxe din partea locului, Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Mantuitorul, de la Sfantul Arhanghel Gavriil, in momentul in care aceasta se afla afara, sa scoata apa. Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil este ridicata deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria si aflat in apropierea casei acesteia din Nazaret.Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil este construita deasupra "Izvorului Fecioarei Maria", un izvor natural ce izvoraste de langa o fantana antica cunoscuta si ea ca "Fantana Mariei". Este posibil ca in acest loc sa fi existat o biserica veche bizantina inca din secolele VI-VII, cu toate ca primele mentionare istorice pastrate pana astazi sunt ale abatelui Daniel, din anii 1106-1108.
Am coboarat la izvorul facator de minuni al Maicii Domnului.Din absida nordica a bisericii din secolul al XVIII-lea, sapte trepte coboara pana la capela aflata sub biserica. In aceasta capela se afla si astazi izvorul. Aici se afla o singura absida ingusta, acoperita de un tavan boltit si cu ferestre oarbe. Arcele oarbe sunt impodobite cu marmura colorata si cu mozaic apartinand anului 1750. In capatul absidei nordice, izvorul Fecioarei Maria curge de sub altarul amplasat aici. In jurul izvorului se afla multe candele si icoane ale Maicii Domnului.
Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava...iar pe unul din stalpi era pictata Sfanta Parascheva de la Iasi.
Am plecat tinand in maini cu bucurie sticlele cu apa de la izvorul facator de minuni si cu mare speranta in ajutorul Maicii Domnului!
26 Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, 27. Către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. 28. Și intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. 29. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? 30. Și îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. 31. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. 32. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. 33. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit. 34. Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?
35. Și răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”(Luca CAP 1)
Basilica Bunei Vestiri care domina orasul, este considerata cea mai mare biserica din Orientul Mijlociu, fiind terminata in anul 1969. Catedrala pastreaza in interiorul ei ruinele casei lui Iosif, unde Ingerul a adus Mariei vestea minunata si unde “cuvantul s-a facut fapta” si se remarca si prin diversitatea icoanelor care o prezinta pe Maica Domnului potrivit stilurilor din diferite tari.
Biserica inferioară adăposteşte grota-locuinţă a Sfintei Familii. O parte din elementele rămase din biserica bizantină şi cea cruciată: ziduri, capiteluri, au fost încorporate în noua bazilică.
Grota Sfintei Familii face parte dintr-un complex întreg de grote care au servit ca locuinţe din epoca fierului până în perioada romană. În exterior ea apare ca un bloc de stâncă izolat complet de celelalte grote-locuinţe ale fostului sat care se află dincolo de zidurile bazilicii.
Forma actuală a grotei datează din epoca cruciaţilor. Cruciaţii au izolat-o de restul grotelor pentru a o putea introduce în interiorul bisericii.
Sub micul altar din interiorul grotei se poate citi inscripţia gravată de franciscani când au construit biserica din anul 1730: Aici Cuvântul s-a făcut trup.
Biserica moderna a Buneivestiri din Nazaret e un dom de peste 50 de metri inaltime. A fost construita sub firma de crin, simbolul Fecioarei Maria. Biserica este decorata cu mozaicuri ale Fecioarei Maria donate bisericii de catre comunitati crestine din intreaga lume
.Biserica superioară e dominată de cupola ce atinge înălţimea de 40 m, în formă de crin răsturnat, cu tija în sus şi corola în jos. Capătul tijei este spaţiul prin care lumina pătrunde de sus în biserică; e un simbol al Mariei, floarea care şi-a avut rădăcinile înfipte în înălţimi, prin care a venit Cristos, lumina lumii. Uriaşul mozaic de deasupra altarului mare este inspirat de titlul acordat Mariei: Mater Ecclesiae (Maica Bisericii). Diferitele personaje exprimă dublul caracter al Bisericii: cel ierarhic şi cel carismatic. Imaginile sfintei Fecioare care acoperă pereţii bisericii sunt donate de diferite naţiuni catolice.
Atractia principala a bisericii este grota Buneivestiri, locul in care se crede ca Fecioara Maria a fost anuntata de Arhanghelul Gabriel ca il va naste pe Iisus. In aceasta parte a bisercii mai sunt vizibile si ruine ale fostei biserici bizantine.
iata, acesta este crinul cu petalele in jos!
Ieşind din bazilica superioară pe uşa dinspre nord, se ajunge într-o piaţă întinsă, supraînălţată. În centrul ei se găseşte un baptister în formă octogonală. Culoarea predominantă a vitraliilor, a picturilor, a mozaicului este verdele: evocă râul Iordan cu malurile sale acoperite de verdeaţă. Sub acest spaţiu supraînălţat e zona arheologică: e un complex de grote din care era format satul pe vremea lui Isus. Prese de untdelemn, bazine pentru apă, vase pentru păstrarea untdelemnului şi a vinului, cămări de alimente, râşniţe de măcinat şi alte obiecte scoase la iveală de săpăturile arheologice au reînviat ambianţa în care a trăit Iisus: comunitatea era mică şi săracă şi se întreţinea din munca grea a pământului.
Era deja seara , tarziu, destul de tarziu... Mancasem putin, impartind cu Dana cele doua sandviciuri facute de Andreea si doua banane, puse in bagajul de cala... bausem apa... un dolar o sticluta... si doar ma hranisem cu bucuria acestor locuri! Ce mai imi trebuia? "Bausem" vin la Cana Galileii... privind vasele mari din piatra si mai ales cu binecuvantarea Patriarhului bausem apa sfintita la izvorul Bunei vestiri... Ce mai imi trebuia? Un loc sa-mi plec capul? Stia Domnul si il pregatise. In cateva minute urma sa ajung la el. Atat de departe de Romania, gandesc acum, dar atat de aproape, milimetric, de locul in care Iisus s-a intrupat , a trait, a facut minuni , a fost rastignit si a Inviat!Spre slava lui Dumnezeu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu