Si ne-am trezit la Beijing
Beijing este situat în nord-estul Chinei; de altfel, numele său înseamnă "Capitala Nordului". Este al treilea municipiu din țară ca mărime, după Chongqing si Shanghai are peste 17 milioane de locuitori, fiind totodată una dintre cele mai poluate metropole
Traficul în oraș este acceptabil, fiind fluidizat de cele șase cercuri rutiere concentrice, două dintre ele fiind autostrazi suspendate. La ușurarea traficului mai contribuie și cele patru magistrale de metrou și de tramvai suspendat.
În Beijing există un sistem de închiriere al bicicletelor, fiind unul din cele mai preferate și mai ieftine mijloace de transport.
Am inceput ziua cu mersul prin oras spre Palatul de vara.Blocuri turn peste tot...stanga si dreapta...
Timid, slab, de dupa un bloc, soarele incerca sa se faca vazut. Poluarea insa este cumplita in acest oras...
Desi e atat verdeata
Palatul este situat în mijlocul unui extins parc de aproape 300 hectare, pe malul lacului Kunming. A fost în principiu construit în anul 1750 de împăratul Qianlong. În 1860 palatul a fost complet distrus de trupele franceze și britanice. A fost restaurat și împodobit de împărăteasa Cixi în anul 1899 Împarăteasa l-a folosit ca rezidență temporară din 1901, iar până în 1908 a fost sediul guvernului.
Majoritatea edificiilor care formează palatul sunt așezate între lacul Kunming și Colina Longevității Milenare.
O multime de oameni de toata varstele, dar in special copii aflati in vacanta , viziteaza Palatul de vara, el fiind un simbol al Chinei, dar si parte a Patrimoniului umanitatii.pe lac se vedeau cateva rate plutind nepasatoare la zbaterea lumii
În Sala Yulan din Palatul de Vară a stat închis timp de peste 10 ani împăratul Guangxu nepotul împărătesei Cixi, după încercarea de a face reforme în 1898 care nu au fost pe placul bunicii lui. Nu i se permitea nici un contact cu exteriorul, ferestrele și ușa erau blocate. Doar avea acces la un mic pridvor interior.Trist, foarte trist, ca oamenii cei mai apropiati sa-ti fie adversari
Noua noastra ghida, Julieta , ne povestea istoria acestor imparati si mai ales despre imparateasa Cixi
Împărăteasa văduvă Cixi (Tse Hsi, sau Tz'u-hsi, n. 29 noiembrie 1835, Beijong , Dinastia Oing-d 15 noiembrie 1908 Orasul Imperial a fost una dintre concubinele împăratului Xianfend, dinastia Oing , și a fost cea mai influentă personalitate de la sfârșitul Chinei imperiale.
Yehe Nara (numele purtat înainte de a deveni împărăteasă regentă), s-a născut la Peking, în cartierul Xisi, aleea Picai, într-o familie nobilă sărăcită. În 1852, la vârsta de doar 16 ani, participă la alegerile pentru o nouă concubină la curtea împăratului. După verificarea stării sănătății, a originii, a educației și a compatibilității horoscopului cu cel al împăratului, au rămas în competiție doar 60 de candidate din familii nobile manciuriene. Decizia finală asupra câștigătoarei postului revine văduvei ultimului împărat. De data aceasta, câștigătoare este Yehe Nara, care este primită la curtea împăratului Xianfeng ca și concubină de gradul 4, poziție numită Gui Ren (persoană onorată).
La curtea fiului soarelui
Ajunsă la curte, în Orașul Interzis, un fel de azil de bătrâni compus din sute de concubine bătrâne și văduve ale foștilor împărați ( unii s-au căsătorit și au murit foarte tineri), își dă seama de greutatea sorții alese. Orice cameristă avea mai multe șanse de a avea o viață fericită și împlinită decât ea. Ele se puteau căsători, și contra unei sume de bani, puteau părăsi curtea și avea copii. În situația ei însă, dacă nu voia să cadă pradă intrigilor celorlalte femei, sau ale luptei pentru putere, trebuia sa-și vadă soarta ca o provocare și să se pregătească pentru un rol plin de responsabilități la curte. Așadar, a învățat cu hărnicie scrierile chineză și manciuriană, iar la academia împărătească a studiat cu profesori renumiți textele clasice, pictura și poezia. Pe lângă toate acestea, a reușit să creeze și să întrețină relații bune cu văduva fostului împărat și cu soția actualului împărat.
Reușește să ajungă concubina favorită a împăratului Xianfeng. În această poziție are șansa de a observa și învăța tainele cârmuirii unui imperiu. Xianfeng este impresionat de inteligența, dorința de învățare și talentul tinerei concubine pentru politică. Din descrierile istoricilor chinezi reiese că împăratul și-a școlit eleva în mod intenționat, ca sprijin contra puternicii fracțiuni conservatoare „coliba de fier”, un grup de confucianiști ultra conservatori, adunați în jurul fratelui său mai mare, prințul Dun. Yehe Nara începe prin prin simpla sortare a treburilor împăratului. Când acesta descoperă talentul ei pentru politică, îi permite, din ce în ce mai des, să ia parte la ședințele oficiale. Ea își face un obicei din a citi rapoartele venite din provincie și a le discuta mai apoi cu împăratul. Prinții conservatori, miniștri și funcționarii sunt indignați de faptul că o femeie se amestecă în treburile lor. Înțelegem mai ușor indignarea lor dacă luăm în vedere o zicala care circula la acea vreme: „O femeie se pricepe la fel de bine la politică, precum o găină la cântat”.
Pe când se trezesc bărbații de la curte și încep să-i arate locul concubinei de gradul 4, împăratul se hotărăște să o ridice pe Gui Ren la gradul de Bin, concubină de gradul 3, pentru a arăta cât de mult îi apreciază sfatul. La scurt timp se va anunța public faptul că Yehe Nara este însărcinată - probabil acesta este și adevăratul motiv al promovării sale. Marele triumf vine însă pe 27 aprilie 1856 - Yehe Nara dă naștere singurului fiu al împăratului.
Cixi a rămas în istorie ca și o persoană crudă, ambițioasă și brutală. Fără îndoială a fost foarte iscusită în lupta pentru putere și lipsită de scrupule când era vorba de propriile interese. Totodată a dat dovadă de mult curaj prin intervenția ei pe lângă împăratul aflat pe patul de moarte pentru impunerea fiului lor comun ca urmaș la tron, sub regența ei și a soției împăratului, dejucând intrigile celorlați nobili mandchurieni și ale eunucilor.
Fără aceste calități cu siguranță nu ar fi reușit să ajungă și să se mențină la putere. Pe de altă parte, multe dintre hotărârile ei trebuie privite din perspectiva luptei pentru putere a prinților mandchurieni din spatele culiselor curții, permanenta autoritate a împăratului și a manciurienilor asupra poporului chinez și intervenția străină de subminare a puterii. A avut succes în ceea ce privește integrarea manciurienilor și a mongolilor în stat, precum și la înăbușirea revoltelor populare. Ce nu i-a reușit, și a dus la căderea Chinei imperiale, a fost stăvilirea amestecului puterilor străine europene. În ochii poporului chinez, Cixi, sau văduva împăratului, cum a mai fost numită, a fost foarte populară și bine văzută.
Imaginea de femeie crudă, însetată de putere, și cu înclinații sexuale perverse a fost creată și sprijinită în special de propaganda britanică. (sursa wikipedia)
Cat timp ghida noastra ne-a spus aceste lucruri, pe care Paula ni le traducea, m-am odihnit pe balcon alaturi de o foarte frumoasa tanara chinezoaica
Una dintre lucrările cele mai deosebite este Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș de mai mult de 750 m lungime. Împărăteasa a ordonat să se construiască acest coridor pentru a se putea mișca prin palat fără să fie afectată de vremea urâtă de afară. Tavanul coridorului este decorat cu peste 14 mii de picturi sau scene din istoria Chinei. La jumătatea coridorului se găsește Templul lui Buda Înmiresmat, construit pe Colina Longevității Milenare.
Am strabatut bucurosi coridorul pana la capat admirand frumoasele desene si picturi ... si lumea frumoasa care se odihnea, se bucura, se relaxa intr-o foarte frumoasa si canduroasa zi de vara
Ne-am fotografiat cu cei mai frumosi copii ai lumii: romani, chinezi...copii minunati
am privit cu ei in acelasi punct, fiecare insa intelegand viata altfel,provenind din lumi diferite, la varste exprem de opuse, dar bratele mele se umpleau de bucuria atingerii unor mici ingerasi si ei, creatie a lui Dumnezeu
De asemenea merită amintit și Vaporul de Marmură. Originalul a fost construit cu marmură și sticlă (în ziua de astăzi în mare parte este construit din lemn) și era folosit de Cixi pentru petreceri. Construcția acestei barci a fost finanțată cu bugetul destinat pentru a renova marina imperială. Poporul chinez îl consideră un simbol de corupție.
Dupa masa de pranz am pornit odata cu ploaia spre Orasul Interzis . O ploaie torentiala umpluse orasul de apa...Si ghida ne grabea ...in cateva zeci de minute orasul se inchidea si ca sa-l vedem trebuia sa fim inauntru. Asa ca am alergat pe strazi, prin balti...
Pe langa copii imbracati frumos, in costume traditionale...
si am intrat ...moarta de oboseala, dar bucuroasa sa pun piciorul in acest"oras"
Numele comun în limba română, „Orașul Interzis”, este o traducere a denumirii chinezești Zijin Cheng literal: „Orașul Interzis Purpuriu”). Denumirea de Zijin Cheng a apărut oficial pentru prima oară în 1576. O altă denumire de origine similară este „Palatul Interzis”.
Numele de "Zijin Cheng" este un nume cu o semnificație pe mai multe niveluri. Zi, sau „mov”, se referă la steaua polara, care, în China antică, era numită steaua Ziwei, și în astrologia cinezeasca tradițională era lăcașul ceresc al Imparatului Ceresc. Regiunea celestă înconjurătoare,era tărâmul Împăratului Ceresc și al familiei sale. Orașul Interzis, ca reședință a împăratului pământesc, era omologul acestei incinte pe Pământ. Jin, sau „Interzis” se referă la faptul că nimeni nu putea intra sau ieși din palat fără permisiunea împăratului. Cheng înseamnă „oraș”
Astăzi, locul este cel mai cunoscut în chineză ca Gùgōng , care înseamnă „Fostul Palat”. Muzeul care își are sediul în aceste clădiri este numit „Muzeul Palatului”
Când fiul împăratului Hongwu,ZHU Di, a devenit imparatul YONGLE, el a mutat capitala de la Nanjing la Beijing, iar în 1406 a început lucrările la ceea ce avea să devină Orașul Interzis.
Construcția a durat 14 ani și a avut nevoie de peste un milion de muncitori. Printre materialele folosite s-au numărat bușteni de lemn prețios găsit în junglele din sud-vestul Chinei, și blocuri mari de marmură din carierele de lângă Beijing.] Etajele sălilor importante au fost pavate cu „cărămizi de aur” , cărămizi de pavaj speciale arse la SUZHOU
Din 1420 până în 1644 Orașul Interzis a fost reședința dinastiei Ming. Primul european care a primit permisiunea de a intra în Orașul Interzis a fost Matteo Ricci , la invitația împăratului Wanli, în anul 1601.
După ce a fost casa a 24 de împărați – 14 din dinastia Ming și 10 din Qing – Orașul Interzis a încetat să mai fie centrul politic al Chinei în 1912, odată cu abdicarea lui Puvi, ultimul împărat al Chinei. Conform unui acord cu noul guvern republican al Chinei, Puyi a rămas în Curtea Interioară, în timp ce Curtea Exterioară a fost dată în folosul public, până când el a fost evacuat după o lovitură de stat în 1924. Apoi s-a înființat Muzeul Palatului în Orașul Interzis, în 1925. În 1933,invazia japoneaza a Chinei a determinat evacuarea patrimoniului național din Orașul Interzis O parte din colecție a fost returnată la sfârșitul celui de al Doilea razboi mondial dar cealaltă parte a fost evacuată în Taiwan în 1948 Această colecție relativ mică, dar de înaltă calitate, a fost ținută în depozit până în 1965, când a devenit din nou publică, drept nucleu al muzeului Palatului National din Taipei
După proclamarea Republicii Populare Chineze în 1949, unele Orașul Interzis a suferit unele avarii, în timp ce țara era dominată de zelul revoluționar. În timpul Revolutiei Culturale însă, continuarea distrugerilor a fost oprită atunci când premierul Zhou Enlai a trimis un batalion de armată să apere orașul.
Orașul Interzis a fost declarat patrimoniu mondial în 1987 de către UNESCO ca „Palatulul imperial al dinastiilor Ming și Qing” datorită locului său semnificativ în dezvoltarea culturii și arhitecturii chineze. Acesta este în prezent administrat de Muzeul Palatului, care derulează un proiect de restaurare pe șaisprezece ani pentru a repara și a restaura toate clădirile din Orașul Interzis la starea lor dinainte de 1912.(sursa wikipedia)
Galbenul este culoarea împăratului. Astfel, aproape toate acoperișurile din Orașul Interzis au țigle lustruite de culoare galbenă.
Doamne, ce ploaie era!Si era atat de cald! Dar ploua ca si cand nici nu exista sfarsit de ploaie !
Orașul Interzis este un dreptunghi, cu laturile de 961 metri de la nord la sud și 961 m de la est la vest. Este format din 980 de clădiri care s-au păstrat, cu 8,886 grupuri de camere.Un mit frecvent, bazat pe tradiția orală, dar nesusținut de datele de inventar afirmă că există 9.999 de camere.[ Orașul Interzis a fost conceput pentru a fi centrul orașului vechi fortificat Beijing. Este înconjurat de o zonă mai mare, împrejmuită, numităOrașul Imperial care este, la rândul său, înconjurat de Orașul Interior; la sud de acesta se află Orașul Exterior.
Orașul Interzis rămâne important în schema civică a Beijingului. Axa centrală nord–sud rămâne axa centrală a Beijingului. Această axă se extinde la sud prin poarta Tiananmen în Piata Tiananmen , centrul ceremonial al Republicii Populare Chineze, și mai departe spre YONGDINGMEN La nord, se extinde prin Dealul Jingshan spre Turnurile Clopotului si Tobei Această axă nu este perfect aliniată pe direcția nord–sud, ci este înclinată cu puțin mai mult de două grade. (sursa Wikipedia)
un chinez corect echipat!
Crestele acoperișurilor clădirilor sunt decorate cu o linie de statuete condusă de un om călare pe o pasare phoenix și urmat de un dragon imperialNumărul de statuete reprezintă statutul clădirii – o clădire minoră ar putea fi 3 sau 5. Sala Armoniei Supreme are 10, singura clădire din țară căreia i se permitea aceasta în perioada imperială.
Multime de oameni cautau ca si noi sa recunoasca lucrurile despre care citisera...dar desi ploua, lumea era bucuroasa, voia amintiri, ceea ce voiam si noi
Am imbratisat pruncii
Ploaia parea ca nu se va opri... era cald, foarte cald... dar ploua , astfel incat tot orasul candva interzis era plin de umbrele colorate.
iar micii copilasi cu chipuri nobile se lasau usor fotografiati de noi ca si cand ploaia inmuiase totul !
Minunata inchidere a unei vizite care pentru mine este"istorica"
Si tot pe ploaie am reusit sa intram , dupa serioase filtre, in piata Tiananmen .Clădirea este de 66 m lungime, 37 m lățime și 32 m înălțime. Ca și alte clădiri oficiale din imperiu, poarta în sine are decoratiuni imperiale pe acoperis, unice.
În fața porții stau doi lei, iar încă doi stau de gardă la poduri. În cultura chineză se crede că leii protejează oamenii de spiritele rele.
Două coloane de piatră, numite huabiao, fiecare cu un animal (hou) în vârf sunt amplasate în fața porții. Inițial, aceste coloane au fost concepute pentru ca oamenii de rând să-și lase plângerile, fie în scris, fie prin lipirea petițiilor pe coloane. Cu toate acestea, cele două din fața Orașului Imperial erau pur decorative și aveau rolul de a demonstra măreția guvernului imperial.
Pe zidurile de vest și de est se află pancarte mari. Pe cea din stânga scrie „Trăiască Republica Populară Chineză” , în timp ce pe cea din dreapta scrie „Trăiască Marea Unitate a Popoarelor Lumii”. Pancarta din dreapta avea scris „Trăiască Guvernul Popular Centralpentru ceremonia de inaugurare a RPC, dar după ceremonie a fost schimbată cu „Trăiască Marea Unitate a Popoarelor Lumii”.
Piața este în mod normal deschisă pentru public, dar rămâne sub pază continuă. Înainte de intrare, vizitatorii și bunurile lor sunt verificate, o practică comună în multe locuri turistice chineze. Cu toate acestea, această piață este oarecum neobișnuită prin faptul că vizitatorilor cetățeni chinezi le sunt de multe ori verificate actele de identitate și sunt întrebați cu privire la scopul vizitei lor. Polițiști atât în civil, și cât în uniformă patrulează zona. În zonă există numeroase stingătoare de incendiu pentru a stinge flăcările în cazul în care vreun protestatar ar încerca să se auto-incendieze
familii intregi vin aici in semn de respect si devotament! Pare greu de crezut, dar si ghida chineza ne-a marturisit ca si ea a venit la ora 4 dimineata sa asiste la ridicarea steagului la ora 4.30
garduri...garduri...garduri si paza...
si am continuat drumul prin Beijing spre o casa a ceiului pentru a asista la ceremonia ceaiului
Ziua a doua in Beijing .Ploua cand ne-am trezit...sambata dimineata...13 iulie...
geamuri ude si la hotel dar si in autocar. Iar aerul rece ne inebunise deja... Numai ca soferii sunt foarte repede atenti la cererile noastre, asa incat pendulam usor intre frigul din hotel, autocar si caldura de afara, caldura si umezeala...
Am inceput ziua cu o vizita la un alelier si magazin cu produse din jad
credeam ca nu voi avea ce sa cumpar !
- Singurul lucru pe care l-as cumpara, mi-am spus intrand in magazin, ar fi o cruce din jad.
Ce credeti ca am cumparat? O cruce din jad! Aveau inclusiv cruci , pentru ca Dumnezeu asa lucreaza mantuirea tuturor, pana la amanunte!
Apoi am plecat spre Marele zid chinezesc.Marele zid este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca fiind cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km.
Am plecat pe ploaie, dar slava lui Dumnezeu, o ploaie usoara care nu a dus la inchiderea zidului pentru ca asa fusese cu o zi inaintea ajungerii noastre acolo.
Grupul meu a inceput repede urcarea zidului. Eu insa i-am urmat pe Carmen si Stefan cu baietii in magazin si mi-am cumparat botosi care sa-mi protejeze incaltamintea...Pe langa mine urcau curajosii, temerarii. Prima statie parea departe...si grupul deja de neajuns...
cateva persoane s-au oprit si mi-au cerut sa fac poze cu ele...
unii urcau...altii coborau...
Incet, incet mi-am inceput urcusul...Cum as fi putut sa nu incerc? Fascinatia copilariei si adolescentei mele. Marele zid chinezesc...nu mi-i imaginasem in niciun fel...dar stiu ca dupa moartea lui Grig am refuzat sa ajung in Tibet si la acest Zid, pentru ca plata acestui dar, tinand de deminitate si morala crestina era prea mare...asa ca Dumnezeu urma sa-mi dea ca dar acest lucru, dar dupa ani de rabdare...
Pas cu pas...rugaciune cu rugaciune pe siragul grena din minunata mea Georgie,tot din draga mea Asie,am ajuns sus, la prima statie... Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatoasa si intreaga lumea Ta...
Si am coborat... fericita...
Am continuat a doua zi in Beijing cu vizitarea Mormintelor Regilor Ming
si apoi Centru acvatic National...
Pe stadion urma un concert si inainte de concert, ca peste tot in lume si tinerii acestia se coafau si isi pictau mainile
In fata unui magazin ...matriouska
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu