vineri, 31 ianuarie 2014

Vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania

“Dragii mei, de-a lungul vieţii mele am avut o singură rugăciune. Viaţa mea a fost, cel puţin în primele trei sferturi, foarte zbuciumată şi nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, m-am simţit în imediata vecinătate a morţii, datorită suferinţelor şi primejdiilor prin care am trecut. Nu am chemat niciodată moartea, dar nici nu m-am temut de ea. Am avut o singură rugăciune către Dumnezeu: „Doamne, dacă Tu crezi că mai poţi face ceva cu mine şi dacă Tu crezi că eu mai sunt de trebuinţă pentru Biserica mea, pentru neamul meu şi pentru semenii mei, atunci Tu ai să mă salvezi, ai să mă laşi în viaţă şi nu mă vei lăsa să fiu ucis, nici de foame, nici de sete, nici de frig, nici de schingiuiri, nici de gloanţele oamenilor şi nici de dinţii lupilor. Dacă vei socoti că n-o să mai fiu bun de nimic şi nu-Ţi mai trebuiesc Ţie, o să mă chemi la Tine şi voi vedea ce vei face cu mine. Dar dacă Tu socoteşti că voi mai fi de folos, mă vei lăsa în viaţă, pentru că eu ştiu că religia creştină este eminamente pragmatică”. Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte. Nu este un merit să trăieşti mult, cel mult dacă ai ambiţia să te înscrii cumva în seria recordurilor. Important este să trăieşti cu folos, iar pentru aceasta trebuie să ai şi o educaţie de la părinţi, pe care eu am avut-o. De aceea, în ziua mea de naştere, mă rog întâi cu rugăciunea intimă de dimineaţă pentru părinţii mei care mi-au dat viaţă, dar nu numai viaţă, că aceasta încă n-ar fi mare lucru, dar pentru că mi-au dat o educaţie. De la tatăl meu, care era un om plin de înţelepciune, am învăţat ca niciodată să nu iau nimic în tragic, iar de la mama mea, care era un tezaur de folclor, am învăţat credinţa în Dumnezeu, teama şi iubirea faţă de El, respectul faţă de propria mea demnitate, munca şi respectul faţă de demnitatea altora. Mama mea ne spunea nouă, copiilor, cu precădere un proverb pe care-l moştenise şi ea de la înaintaşii ei: Decât să întind în unt şi să mă uit în pământ, mai bine să întind în sare şi să mă uit la soare. Dacă m-ar întreba cineva „Ce-ai învăţat de la mama dumitale?”, i-aş răspunde: Asta am învăţat: să mă uit la soare. Şi dacă Dumnezeu va hărăzi această lumină şi dincolo de mormânt, voi fi într-adevăr fericit”- sursa Blogul dedicat Mitropolitului Bartolomeu

2 comentarii:

  1. Foarte frumos gestul de a-l pomeni pe Părintele Bartolomeu, acest mare om de cultură român, deosebit teolog şi preot. Sensibilă şi această mărturisire a sa, publicată aici, precum şi altele pe care le-a făcut. Ultimele imagini cu Sfinţia sa mi-au rămas de la o emisiune a doamnei Eugenia Vodă (altă capacitate în domeniul ei!). Am admirat poate cel mai mult la Părintele Bartolomeu, dincolo de calităţile sale intelectuale incontestabile cu care fusese hărăzit de Dumnezeu, faptul că era un om deschis, mereu vesel şi senin. Îi lipsea acea încrâncenare specifică unora sau încruntarea despre care unii cred că face parte din "fişa postului". :)
    Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multi l-am iubit si l-am pretuit. Din pacate pentru noi , cei din Baragan, a fost departe si nu am avut parte de nicio binecuvantare de la IPS.Dar ma gandesc ca s-a rugat mult pentru poporul roman, asa cum mult l-a iubit!Dumnezeu sa-l numere cu sfintii Sai!

    RăspundețiȘtergere