marți, 20 august 2024

China cu dragoste Hong Kong si Macao

 Ajunsesem tarziu in Hong Kong...totul era luminat mai mult  ca in Europa de Craciun.Eram obositi si tacuti in autocar dar luminosi si noi privind pe geamurile mult spalate de ploi... Din camera se vedea o panorama minunata, pana departe lumini, lumini...

Si ne-am trezit iarasi intr-un soare arzator, dar sub un cer albastru, plin de nori cum nu mai vazusem de mult...Dupa micul dejun am plecat spre Macao...









cu ferry-boat-ul rapid, dar iarasi trecand prin multe formalitatii
excursie opțională, cu ferry-boat rapid, în Macao UNESCO, cea mai longevivă colonie din Asia, deținută de Portugalia timp de 450 de ani, considerată adesea una dintre primele 10 destinații de top din China. Printre obiectivele pe care le poti vedea în această excursie se numără:Ruinele Bisericii Sf. Paul, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Macao, din care au rămas doar ruine și multă istorie. Biserica este situată în vârful unui deal, iar existența sa a fost menită să exprime triumful bisericii romano-catolice prin măreția ornamentală a clădirii.
Templul A-Ma – cel mai faimos și cel mai vechi dintre templele chinezești din Macao, clădire taoistă ce datează dinaintea colonizării portugheze;
Statuia Lotusului de Aur – o statuie din bronz aurit, sub forma unei flori de lotus înflorit, ce cântărește 6,5 tone și are 6 metri înălțime.
Fisherman’s Wharf – primul parc tematic din Macao, dar și centru comercial, deschis publicului din 2006.
Macao Tower, un turn atât de fermecător încât atrage peste 1 milion de vizitatori anual









Macao este de o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze.

Localizată pe coasta de sud a Chinei, această regiune administrativă specială se bucură de un regim aparte, fiind doar parțial controlată de statul-mamă, China.

În momentul de față, Macao este recunoscut la nivel mondial drept o atracție turistică majoră, turiștii venind aici în număr foarte mare pentru a vizita cazinourile, hotelurile, dar și alte atracții precum templele, grădinile sau muzeele.

1. ESTE SINGURUL LOC DIN CHINA UNDE JOCURILE DE NOROC SUNT LEGALE

Guvernul chinez are politici foarte stricte în ceea ce privește jocurile de noroc, acestea fiind interzise cu desăvârșire.
Cu toate acestea, Macao este o regiune autonomă cu puțină implicare din partea Chinei, mai ales în domeniul afacerilor interne, legislativul acționând independent aici.
Tocmai de aceea, Macao este singura regiune din Republica Chineză unde cazinourile operează legal și jocurile de noroc nu doar că sunt permise, ci și încurajate.
Astfel, mulți milionari și miliardari chinezi vin aici pentru a-și încerca norocul la ruletă, blackjack sau sloturi,etc
2. MACAO A FOST ULTIMA COLONIE EUROPEANĂ DIN ASIA
Regiunea Macao a fost prima, dar și ultima colonie europeană de pe continentul asiatic. Portughezii au impus legea și ordinea aici vreme de 442 de ani, fiindcă în Evul Mediu, portughezii au fost pintre primii coloniști din Orientul Îndepărtat.
Pe 20 Decembrie 1999, Portugalia a redat oficial colonia Macao către Republica Chineză, ceea ce a făcut din Portugalia ultimul imperiu colonial european din Asia.
3. MACAO, CHIAR DACĂ APARȚINE CHINEI, ARE LEGISLAȚIE DIFERITĂ
Macao este o regiune independentă parțial față de China și este guvernată pe baza regulii “o țară, două sisteme”. Astfel, Macao îmbină atât o economie de piață de tip capitalist, cât și una impusă de regimul chinez de tip socialist.
Cu toate acestea, Macao deține controlul asupra politicii legislative proprii și a imigrării. Sistemul cu o țară și două sisteme este valid până în anul 2049, atunci când vor trece 50 de ani de la preluarea de către China a regiunii.
4. MACAO ARE CEA MAI MARE DENSITATE A POPULAȚIEI LA NIVEL MONDIAL
Statistica a fost ținută până în anul 2020. La acel moment, regiunea Macao avea o densitate a populației de 19.737 de locuitori pe kilometru pătrat.
Suprafața regiunii Macao are numai 30.5 km pătrați și, cu toate acestea, un număr impresionant de 667.400 de rezidenți locuiesc permanent în această regiune.
Este de la sine înțeles astfel că în Macao există o aglomerație de nedescris, spațiile de locuit fiind foarte scumpe și foarte mici în ceea ce privește dimensiunile.
5. ESTE UN MONTE CARLO AL ORIENTULUI
Această sintagma de “Monte Carlo al Orientului” a fost dobândită de Macao grație dependenței sale de veniturile din jocurile de noroc.
Mai mult de 50% din veniturile regiunii provin din taxele și impozitele rezultate din organizarea activității de jocuri de noroc. Cele 41 de cazinouri din Macao au generat venituri de 39 de miliarde de dolari numai în anul 2019, iar de atunci aceste cifre au crescut constant.
6. CENTRUL REGIUNII MACAO ESTE PATRIMONIU MONDIAL CULTURAL
Portugalia și-a lăsat amprenta asupra regiunii mai ales din punct de vedere arhitectural. În anul 2005,UNESCO a înscris “Centro Historico de Macau” în patrimoniul său cultural.
Ruinele Sfântului Paul relevă un peisaj absolut superb în regiune, însă mai sunt și alte 20 de vestigii culturale în Macao care dau un farmec istoric aparte acestei regiuni.
Fiind parte din patrimoniul UNESCO, foarte mulți turiști vin în zonă pentru a fotografia peisajele naturale și siturile absolut mirifice.
7. REGIUNEA GĂZDUIEȘTE UN ZGÂRIE-NORI REMARCABIL
“City of Dreams” este unul dintre cazinourile de top din Cotai, Macao. Mai mult, este și gazdă a Hotelului Morpheus. Proiectul a fost gândit și pus în practică de faimosul arhitect Dame Zaha Hadid, iar inaugurarea a avut loc în anul 2018. Este o clădire impresionantă de 40 de etaje care are baza de susținere plasată în exterior.
Asta înseamnă că nu are stâlpi verticali de susținere în interior, astfel că pe interior găsim diverse elemente de design extrem de interesante, care adaugă un plus de rafinament acestui resort.
8. DENUMIREA MACAO PROVINE DINTR-O GREȘEALĂ DE INTERPRETARE
Prima dată când portughezii au debarcat aici au întrebat populația băștinașă despre numele pământului pe care au poposit.
Băștinașii credeau că navigatorii întreabă de templul “A Ma”, care în dialectul local se chema “A Ma Gau”. Răspunzând astfel, portughezii au dat numele regiunii Macau (sau Macao). Astfel și-a luat denumirea oficială această regiune asiatică, drept urmare a unei erori de interpretare.
9. GUVERNUL LOCAL PLĂTEȘTE TAXE CETĂȚENILOR ȘI NON-REZIDENȚILOR
Având în vedere profiturile uriașe generate de jocurile de noroc și de cazinouri, în fiecare an, guvernul local acordă fiecărui cetățean din Macao aproximativ 1.200 de dolari și rezidentilor nepermanenți câte 670 de dolari pentru uz propriu. Acest obicei și sumele au rămas neschimbate începând cu anul 2014.
10. MACAO ESTE LOCAȚIA ÎNREGISTRATĂ ÎN CARTEA RECORDURILOR PENTRU SĂRITURA BUNGEE-JUMPING DE LA CEA MAI MARE ÎNĂLȚIME
Există un motiv bine întemeiat pentru care amatorii de adrenalină merg în Macao. Situată în varful Macao Tower, platforma de bungee jumping oferă practicanților acestui sport extrem o cădere în gol de 200 de metri.
Pe lângă asta, Macau Tower mai oferă și posibilitatea de a merge pe frânghie la înălțime, dar și alte experiențe la fel de periculoase.
Așadar, Macao este o regiune de-a dreptul impresionantă din China care merită cu siguranță vizitată măcar o dată în viață de către cei care au această posibilitate.
Ruinele Bisericii Sf. Paul, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Macao, din care au rămas doar ruine și multă istorie. Biserica este situată în vârful unui deal, iar existența sa a fost menită să exprime triumful bisericii romano-catolice prin măreția ornamentală a clădirii.
Doamne, ce ploaie am trait aici...torentiala




catedrala









































Pe neasteptate...Venetia 




Cer fals, cer frumos, dar fals...



gondolieri

flori...poate serenade...poate si Romeo si Julieta, dragostea si drama s-au impletit oriunde si oricand in lume...









Am fost si bucuroasa si trista...contraste...mi-a placut dar si nu mi-a placut...si negru si alb....























si ne-am intors obositi dar cu oboseala atat de placuta a statului unii langa alti si bucurosi de ceea ce vedeam, dar si putin speriati de ceea ce intuiam


un ghid foarte galagios 
si iar la ferry bout




si in sfarsit acasa, la hotel privind inaltimile, luminile si facand bagajul...




Si inimi nu pentru  noi, ci pentru eternitate...pentru ca desi e putin probabil sa mai revin in aceste locuri, totdeauna imi voi aminti cum m-a bucurat Dumnezeu, aratandu-mi locurile acestea la toate orele zilei si noptii ...







Hong Kong

Ultima zi aici, in sudul Asiei

După eliberarea camerelor de hotel am plecat în tur de oraș.
Pitorescul golf Repulse Bay, din partea sudică a Insulei Hong Kong;
Vârful Victoria – punctul cel mai înalt de pe insula Hong Kong (552 m) și unul dintre cele mai vizitate locuri turistice, datorită vederii panoramice asupra metropolei;
Turnul cu ceas– monument istoric situat în districtul Tsim Sha Tsui din Hong Kong. Construit în 1915, turnul cu ceas servește ca punct de referință important, fiind un simbol al orașului;
Avenue of Star („Bulevardul Starurilor”) este un loc ce omagiază industria cinematografică a Hong Kong-ului și celebritățile locale din lumea filmului.
Semnul pacii...acesta este ...semnul pacii peste lumea intreaga...

























































si trecem prin cele doua lumii, intr-o parte yahturi , alaturi barci mici saracacioase si imi vin in minte versurile lui Adrian Paunescu
Pe pământ avem de toate
Și mai bune și mai rele,
Bune, rele,
Și-nchisori și libertate
Și-a putea și nu se poate
Și ruina și cetate
Genii mari și frunți tembele,
Vânt ce stă si vânt ce bate
Și martiri dar și lichele,
Nedreptate și dreptate
Și-a putea și nu se poate

Și noroi și stele.











 








Inima doamnei Filuta...

































Avenue of Star („Bulevardul Starurilor”) este un loc ce omagiază industria cinematografică a Hong Kong-ului și celebritățile locale din lumea filmului.















Oriunde esti iti poti gasi prieteni...uneori ei pot fi, ca aici, imaginari...























Am vizitat un mall si ca peste tot in lume , tinerii socializeaza mai mult virtual...





Noi insa cat de avem, ne salutam ...




Si aici incepe aventura intoarcerii...aeroporturi...asteptari...oboseala dar si multa bucurie ca a fost...ca poate va mai fi...



















Calatoria mea in Asia s-a incheiat. Am povestit aproape tot ...raman insa concluziile pe care le putem scoate din aceste 30 de proverbe chinezesti...


1. Cu bani poți cumpără un ceas, dar nu și timpul.

2. O călătorie de o mie de mile începe cu un pas.

3. Perlele nu se află pe malul oceanului. Dacă vrei una, trebuie să te scufunzi după ea.

4. Nu face tot ce poți, nu cheltui tot ce ai, nu crede tot ce auzi și nu spune tot ce știi.

5. Răutatea se poate învață mai ușor că bunătatea.

6. Dacă te-ai împiedicat și ai căzut nu înseamnă că mergi în direcția greșită.

7. O carte închisă este doar o bucată de hârtie.

8. Ești stăpânul cuvintelor nerostite și sclavul celor pe care  le-ai spus.

9. Ne trebuie doi ani să învățam să vorbim și întreagă viață să învățam să tăcem.

10. Cel mai greu este să reziști ispitei înainte de victorie.

11. Ceea ce se întâmplă, se întâmplă la timp.

12. Aud și uit, văd și țin minte, fac și înțeleg.

13. Dacă nu ai făcut niciun rău nimănui, atunci nu ai de ce să te temi că ți-ar putea bate Răul la ușă.

14. Mă înfuriam pentru că nu aveam ce încălță, dar am întâlnit un om care nu avea picioare.

15. Luna devine întunecoasă apropiindu-se de soare.

16. A-ți stăpâni o clipă de mânie înseamnă a evită un secol de regrete.

17. Dacă vrei să afli ce este în mintea unu-i om, ascultă-i vorbele.

18. Nu vorbi dacă asta nu va schimbă liniștea în bine.

19. Trăiește, păstrează-ți calmul. Va veni timpul și florile vor înflori singure.

20. Pentru a ști drumul care urmează, întreabă-i pe cei care vin înapoi.

21. Nu te teme să mergi încet. Teme-te să te oprești.

22. Un om înțelept își ia propriile decizii, un ignorant se ia după alții.

23. Ușă cea mai bine încuiată este cea pe care o putem lasă descuiată.

24. Sufletele mari au voința, cele slabe doar dorință.

25. Doar cei ce au parcursul drumul cunosc prăpăstiile.

26. Omul care a purtat tot muntele, este același care a început să poarte pietricele.

27. Nu poți opri păsările tristeții să îți zboare pe deasupra capului, însă le poți opri să îți rămână în păr.

28. Secretul succesului: Căzi de șapte ori, te ridici de opt.

29. A fi o singură zi lipsit de griji înseamnă a fi pentru o zi nemuritor.

30. A-ți stăpâni o clipă de mânie înseamnă a evită un secol de regrete.