duminică, 18 februarie 2018

Duminica iertarii la Closca/18 02 2019

Rasaritul de soare ne-a prins spre Closca. Duminica iertarii... duminica unui inceput...inceputul Postului Mare 2018






"Fraţilor, acum mântuirea este mai aproape de noi, decât atunci când am crezut. Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă, ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos şi grija de trup să nu o faceţi spre pofte.

Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile. Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea."
Ap. Romani 13, 11-14; 14, 1-4


Evanghelia zilei

Zis-a Domnul: dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, şi vouă Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, căci ei îşi întunecă feţele lor, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun vouă că îşi iau răsplata lor. Iat tu, când posteşti, unge-ţi capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl tău care vede cele ascunse îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le strică, şi unde furii le sapă şi le fură. Ci vă adunaţi comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le strică, şi unde furii nu le sapă, nici le fură. Că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
Ev. Matei 6,14-21










Si apoi, dupa cateva ore ... vecernia iertarii.

"Postul Paştelui începe, de fapt, de la Vecernia din această Duminică. Această slujbă unică, atât de adâncă şi frumoasă, lipseşte din atât de multe biserici ale noastre. Totuşi nimic nu destăinuie mai bine „tonalitatea" Postului Mare în Biserica Orientală; nicăieri nu se manifestă mai bine chemarea sa profundă către om.

Slujba începe cu o vecernie solemnă, cu slujitori îmbrăcaţi în veşminte luminoase. Stihurile care urmează Psalmului „Doamne strigat-am către Tine..." anunţă venirea Paştelui şi, dincolo de Post, apropierea Paştelui „Vremea postului să o începem luminat, supunându-ne pe noi nevoinţelor spirituale. Să ne lămurim sufletul, să ne curăţim trupul. Să postim precum de bucate aşa şi de toată patima, desfătându-ne cu bunătăţile Spiritului, întru care petrecând cu dragoste, să ne învrednicim toţi a vedea prea cinstita patimă a lui Hristos, Dumnezeu şi Sfintele Paşti, duhovniceşte bucurându-ne".

Urmează, apoi, Intratul cu cântarea: „Lumină lină a Sfintei slave". Preotul slujitor înaintează către „scaunul cel de sus" din spatele altarului pentru a vesti Prochimenul de seară, care întotdeauna anunţă sfârşitul unei zile şi începutul alteia. Prochimenul cel Mare al acestei zile vesteşte începutul Postului;

„Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta;

Când mă necăjesc degrab mă auzi! Ia

aminte spre sufletul meu, şi-l

mântuieşte pe el"

Ascultă melodia unică a acestui stih — această strigare care dintr-o dată umple biserica: „când mă necăjesc degrab mă auzi" — şi vei înţelege acest moment de început al Postului Mare: tainica întrepătrundere dintre deznădejde şi nădejde, dintre întuneric şi lumină. Toată pregătirea se apropie acum de sfârşit. Stau în faţa lui Dumnezeu, în faţa slavei şi a frumuseţii Împărăţiei Sale. Realizez că aparţin acesteia, că nu am alt cămin, nici o altă bucurie, nici un alt ţel; realizez, de asemenea, că sunt exilat din acest cămin în întunericul şi tristeţea păcatului: - „când mă necăjesc!" - . Iar în cele din urmă îmi dau seama că numai Dumnezeu mă poate ajuta în această durere, că numai El poate „griji de sufletul meu". Pocăinţa este, mai presus de orice, o chemare disperată către acel ajutor divin.

Repetăm de cinci ori Prochimenul şi iată că Postul a sosit! Veşmintele luminate sunt puse deoparte; luminile sunt stinse. Când preotul slujitor rosteşte cererile pentru ectenia de seară, strana răspunde cu ceea ce se consideră a fi „cheia Postului"; Se citeşte pentru prima oară rugăciunea de post a Sfântului Efrem Sirul, însoţită de metanii: „Domane și Stăpânul vieții mele...”.

La sfârşitul slujbei, credincioşii se apropie de preot, cerând unii altora iertare. În timp ce ei săvârşesc acest ritual de împăcare, pentru că Postul Mare începe prin aceste mişcări ce exprimă dragostea, reuniunea, frăţia, strana intonează cântările pascale.



Vom rătăci patruzeci de zile prin deşertul Postului, dar la capăt străluceşte deja lumina Paştelui, lumina împărăţiei lui Dumnezeu.

Alexander Schmemann, Postul Mare, pp. 28-30."

Acesta am trait astazi la Closca.
Aceasta a fost vecernia iertarii... S-au schimbat vesmintele bisericii, au fost puse cele mov... icoanele mari si frumoase au fost scoase de pe peretii , au fost stinse luminile una cate una... candelele, policandru... au fost trase perdelele...parintele a cantat ca niciodata parca troparul... Sa nu intorci fata Ta de la sluga Ta  cand ma necajesc...

 Am facut metanii , am spus rugaciunea Doamne si Stapanul vietii mele... ne-am cerut iertare de la parinte si apoi unii de la altii...in timp ce Parintele tinand crucea de lemn in mana, canta Canonul Sfintelor Pasti...S-a schimbat tot, pana si inima noastra s-a schimbat in bine, in pocaintea si iubire.
Ajuta-ne, Doamne sa ramanem asa cum eram in acest timp al pocaintei si iubirii.
Ajuta-ne, Doamne sa nu ne ratacim in cele 48 de zile ce ne despart de Inviere si fa ca Invierea sa fie si invierea noastra din pacat!



vineri, 16 februarie 2018

Prietenul din strada

Nu stiu de cand il cunosc. A aparut candva, acum vreun an, undeva, la poalele manastirii la care merg, adica mai departe de poarta, ca sa nu fie alungat . Un barbat slab, imbracat cu multe haine, unele peste altele, purtand mereu in mana o sacosa ...
Il cheama Traian.Vorbeste greu pentru ca nu mai are decat doi dinti in gura si aceia molari...dar mereu cere, insistand,sa-i dai ceva.Mai ales cand e ametit de aburii alcoolului. Deh! Neputintele lui!
-Da-mi, da-mi... da-mi ceva! Da-mi un leu...
Uneori ii dau cativa lei, alteori bomboane din buzunare... alteori , daca nu am nimic pregatit , doar vorbesc cu el  si imi urmez drumul.
Nu stiu  de ce  imi spune "maicuta".
Intr-o zi, in fata unui centru comercial mi-a spus ca il doare capul foarte tare si vrea niste medicamente. Am mers in farmaciei si i-am cumparat.
In alta zi, in fata aceluiasi centru comercial, imi cerea iar:
-Da-mi, da-mi un leu, pentru numele Domnului, Maicuta!
-Ce sa faci cu un leu?
-Sa-mi iau ceva de mancare-mi-a raspuns
-Vad ca ai o caserola cu mancare !
-Nu am paine-mi-a raspuns
-Vrei sa-ti dau paine? Uite, am in sacose -i-am spus
-Da-mi! a incuviintat Traian, urmarindu-mi gesturile.
Si cand m-a vazut cu mana in punga, tragand din feliile de paine , mi-a zis:
-Nu-mi da tot! Sa-ti mai ramana si tie!
Am uitat multe cuvinte primite in viata mea. Cuvintele cersatorului Traian, nu cred ca   le voi uita .
Memorabile. Aratand cum grija lui Dumnezeu fata de tine poate imbraca cele mai  diferite forme... grija unui flamand ca sa nu fii si tu flamand...oricand, fiecare din noi, poate fi, nu cel care  miluieste, ci cel flamand,insetat,gol,in temnita, bolnav sau strain. Si mi-a mai aratat ca oricat de sarac ai fi, pana si cersetor de esti,trebuie si poti implini Evanghelia aceasta!Si el a facut-o cu mine in acel moment!
Azi l-am intalnit iar, in acelasi loc.
-Traian! Ce faci?-l-am intrebat cautand un ban, in buzunar, sa-i dau.
-Nu, nu-mi da nimic, stai de vorba cu mine, Maicuta, pentru numele Domnului! mi-a spus ferm.
M-am oprit in drum... eu femeia imbracat cu palton de la Nissa ... el un barbat imbracat cu multime de haine murdare...nicaieri nu era o banca sa ne asezam...am ramas in picioare privindu-ne...
-Ce mai faci, Traiane? -am repetat intrebarea pe un alt ton, cu adevarat asteptand un raspuns 
-Sunt bolnav, ma doare in gat.Cine mi-a cumparat mie medicamente intr-o zi? a intrebat retoric...
Si mi-a povestit dezlanat, atat cat isi mai amintea, ca cineva l-a batut... ca a fost la spital... ca era multa lume bolnava, acolo...

Am stat in drum, vorbind despre suferinta... lumea trecea ca un fluviu involburat pe langa noi  ... doi ciudati... doi oameni diferiti , dar atat de asemanatori in esenta: doua suflete  triste,acelasi chip al lui Dumnezeu,doi straini pe acest pamant, doi cersetori la usa mare a Domnului..."Păzește‑mă, Doamne, ca pe lumina ochilor; cu acoperământul aripilor Tale acoperă‑mă"(Psalmul  16)





sâmbătă, 10 februarie 2018

Vacanta la Roma

Nu-mi amintesc filmele italienesti ale tineretii mele. Nu stiu de ce. Poate pentru ca am inchis definitiv usa visarii: ceea ce trebuia sa fie, ceea ce a  fost , ceea ce a ramas.
De Craciun am primit de la Ruxandra si Lucian un bilet de avion pentru Roma.Sa merg cu ei doi si parintii lui Lucian,cateva zile, in primavara 2018, cu emotii ca poate nu-s libera sa-i insotesc si sa beneficiez de bilet. Dar eu calatoresc tot mai putin, pana si mersul la Closca e o aventura. Asa ca, a fost posibil sa merg cu ei, zile trecute.
Un troler micut cu cateva lucruri, buletinul, o icoana dubla cu Maica Domnului si Iisus Hristos, cele patru evanghelii si o carticica mica de rugaciuni de la Ecaterina. Un pumn de anafura si o mare detasare de ceea ce urma. Faptul ca urma sa stau alaturi de Ruxandra cateva zile era marele dar ! Si sa-l vad mai mult pe Lucian, sa vorbesc cu el, sa ma bucur  mai mult de baiatul meu mijlociu.
Acestea consideram ca sunt marile daruri...in rest, Roma  fusese o destinatie pentru mine, Grig si Ruxandra  si prietenii nostri in 2006...A ma intoarce intr-un loc din care nu mai stiam nimic, nu putea sa insemne  prea mult. Asa gandeam, dar ... Roma avea sa fie marea mea supriza.
Imi doream sa revad Basilica Santa Maria Maggiore.Credeam ca doar asta am retinut din vacanta noastra la Roma. O biserica mare si foarte frumoasa.Aveam sa constat ca biserica era langa hotelul nostru, chiar alaturi...

Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
 si am dormit linistita , senina, langa Maica Domnului a Zapezii.


Basilica Sfânta Maria Majora este cel mai vechi şi mai mare locaş dedicat Sfintei Fecioare in Roma.

Legenda spune că, în noaptea de 4 spre 5 august, în anul 358 e.n, Fecioara ar fi apărut în vis papei Sfântul Liberius şi unui bogat locuitor roman, numit Ioan. Maica Domnului a cerut ca să se ridice un sanctuar pe un loc determinat de o ninsoare. A doua zi, pe 5 saugust, dimineaţa, o procesiune s-a îndreptat spre colina Esquilin, locul indicat de Sfânta Fecioară. Deşi era luna august, se aşternuse un strat fin de ninsoare pe colina Esquilin. Pe locul unde se produsese minunea, papa a decis să se ridice un prim edificiu, Basilica Liberiana a „Sfintei Maria a zăpezilor”. Papa a trasat perimetrul viiturului locaş sfânt, iar patricianul Ioan a asigurat sumele construirii.

De la fereasta camerei mele vedeam jumatate din biserica, dar auzeam clopotele batand de multe ori ...si ziua si noaptea...


Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
Andreea si Raluca Conescu mi-au spus ca era biserica pe care Ina si-a dorit sa o vada  si ...clopotele au batut in inima mea: inima in care locuiesc mai mult cei plecati...

Am trait in Roma trei zile . Unii oameni traiesc intr-un loc zeci de ani, dar locul acela nu inseamna pentru ei mai nimic ... eu insa am locuit in Roma atat, trei zile si trei nopti, dar aceste trei zile si trei nopti,  sunt zile si nopti in care Roma m-a cucerit si eu, am cucerit Roma.
Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
Colosseum in care, daca as fi trait in vremea gloriei lui, nu as fi  intrat si totusi spun ca si   Byron: ”Atâta timp cât Colosseum-ul există și Roma va exista. Când Colosseum-ul va cădea, Roma va cădea, iar când Roma se va prăbuși, lumea întreagă va face la fel”.

Am strabatut Forumul roman agale spre Columna lui Traian ... gandindu-ma la dacii care au luptat cu eroism, da, eroism, un cuvant pe care noi nu -l mai stim... dar si mai mult la romanii care au dorit castigarea unei lumi frumoase si bogate , lume care este astazi tara mea...
Si pentru ca de la Dumnezeu au fost toate, acolo, in varful columnei nu este Traian, un imparat al lumii, ci sfantul apostol Petru...

Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.

Fontana di Trevi... multimi de oameni care vin sa vada  Fontana din Trevi... poate unii stiu ca barbosul din scoica este Neptun, ca cei doi cai simbolizeaza marea... ca cele doua statui inseamna sanatatea si abundenta... sau poate stiu doar ca aici s-au filmat niste povesti de iubire si cred ca legenda ca daca arunci un banut in apa te intorci... Si eu am aruncat acum 12 ani . Si eu eram o femeie cocheta si zapacita...si eu credeam ca daca arunc moneda, vin anul urmator...
Nu s-a implinit! Pentru ca nu trebuia...Dumnezeu alte carari a pus sub pasii mei, alte izvoare au limpezit ochii mei...


mai departe ...mereu mai departe...Piata Spaniei...si imbratisarea fiicei mele...

Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
 si treptele spaniole...
Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.

Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
si un drum lung ...lung... greu spre Piata del Popolo... cu popasuri memorabile...

Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.

Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.




Nu departe de Piazza di Spagna se află imensa Piazza del Popolo, dominată de un obelisc egiptean de peste 3.200 de ani, cel mai vechi din Roma, înalt de 25 de metri, dedicat lui Ramses și numit astăzi Obelisco Flaminio. Aspectul neoclasic al Piazza del Popolo i se datorează arhitectului lui Napoleon, cel care a cerut transformarea acesteia dintr-o piață folosită timp de sute de ani pentru petreceri, târguri și mai ales execuții ( ultima în 1826), într-un loc elegant, fiind astfel reconstruită de către arhitectul Valadier în 1834. Se pare că simetria era la mare preț printre romani iar istoria locului atât de sângeroasă încât trebuiau construite două biserici „gemene”, Gemelle Chiese. Este vorba de Santa Maria dei Miracoli (1681) și de Santa Maria in Montesanto (1679), care deși par identice, au dimensiuni diferite, totuși.
Însă biserica Santa Maria del Popolo, aflată în nordul Piaza del Popolo, lângă Porta del Popoli este cea care a dat și denumirea pieței. Santa Maria del Popoli, reconstruită între 1472 și 1477, găzduiește mai multe picturi și sculpturi semnate de Caravaggio precum „Răstignirea Sfântului Petru”, Raffaello și Bernini. Un alt amănunt al istoriei acestui loc: Santa Maria del Popoli este ridicată pe locul în care a fost înmormântat Nero,
În centrul pieței este Fontana dell ‘Obelisco: un grup de patru mini-fântâni, fiecare cu un leu pe un soclu în trepte. Locul în care unii au murit în chinuri, alții s-au distrat, alții au plecat sau venit la Roma prin principala ei poartă de acces ( Porta de Popoli- fosta Porta Flaminia), arhitecții s-au jucat cu spațiul și cu timpul având în vedere că operele lor dăinuie, este deosebit, este chiar copleșitor prin mărimea sa. 






Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
Am vazut portocali in plina recolta... lamai ...

lume cumparand...lume vanzand...lume cantand...lume facand poze, mii si mii de poze...mai multe poze decat viata...
Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.
Intr-o zi am mers si am revazut muzeele Vaticanului































Dali...



si Francis Bacon




Ruxandra isi urma propriul ei drum, ca in viata, cate un tablou o chema mult si ramanea muta acolo...eu paseam greoi intre multime de oameni care poate erau cunoscatori in arta, dar mai degraba bifau Muzeele Vaticanului intre obiectivele facute.








Am revazut cu emotie Capela Sistina ...nu i-am privit pe paznici, dar sigur nu erau cei de acum 12 ani, pentru ca vocea aceia care acum 12 ani zicea:"Silence. No foto" ramane pururea in urechile mele si ale celor care m-au insotit atunci.







Am coborat scarile melc atat de frumoase ...


si dupa o masa cu paste, minunatele lor paste, am stat la coada pentru intrare la Basilica San Pietro



Iisus Hristos binecuvantand , Sf Andrei si Sf Ioan Botezatorul



Pieta...Totdeauna, dar totdeauna aici, la Pieta mi-am amintit versurile Anei Blandiana...

Durere limpede, moartea m-a-ntorsÎn bratele tale supus, aproape copil.
Tu nu stii daca trebuie sa multumesti
Sau sa plângi
Pentru fericirea aceasta,
Mama.
Trupul meu, dezghiocat din taina,
Este numai al tau.
Dulci lacrimile tale îmi picura pe umar
Si mi se strâng cuminti lânga clavicula.
Ce bine e!
Neîntelesele peregrinari si cuvintele,
Ucenicii de care esti mândra si care te sperie,
Tatal, banuitul, nerostitul, veghind,
Toate-s în urma.
Linistita de suferinta-nteleasa
Ma tii în brate
Si pe furis :
Ma legeni usor.
Leagana-ma, mama.
Trei zile numai sunt lasat sa m-odihnesc
În moarte si în poala ta.
Va veni apoi învierea
Si din nou nu-ti va mai fi dat sa-ntelegi.
Trei zile numai,
Dar pâna atunci
Mi-e atât de bine
În poala ta coborât de pe cruce,
Încât, de nu mi-ar fi teama ca te-nspaimânt,
Lin mi-as întoarce gura
Spre sânul tau, sugând.










În mijloc, sub cupolă, se află altarul principal al papilor, dominat de un baldachin înalt de 29 metri, realizat în bronz de Bernini. În cele patru coloane de susținere a cupolei se află niște nișe ce conțin patru statui monumentale ale Sf. Andrei, Sf. Longinus, Sf. Elena și Sf. Veronica.

































Era seara cand am iesit din Basilica. Fara niciun regret. Ca niciodata nu mi-am spus ca voi mai reveni, ca mi-as dori , ca voi lupta pentru asta. Mi-a placut , desigur, mi-a placut... am coborat in cripta de sub altarul principal, la mormintele papilor si la mormantul sfantului Petru...am pasit cu bucurie si evlavie in acest loc ...dar am avut intristarea ca suntem despartiti si m-am rugat,dupa puterile mele, ca Dumnezeu sa ne ajute sa fim Intruna si Singura Biserica, in cea Adevarat, 

Am mers pe strazi frumoase...




am trecut Tibru

s-a facut seara...



seara de aur...


am mancat inghetata cu fistic

Piata Navona



o, minunata noapte la Roma... lumea traia, lumea iubea sau ura, lumea traia un timp pe care eu nu-l am la fel , un timp pe care eu de abia acum il pretuiesc si ma gandesc ca asta mi-a daruit Dumnezeu ca cel mai mare dar al Sau: timpul...

la mese incalzite feeric lumea manca bunatati italieneste ... si noi am mancat desigur... Roma e un oras generos in oferte si nu prea scump



am mers la Panteon...un templu pentru zei in care sigur si Dumnezeu necunoscut era prezent ...




Si am dormit iar langa Santa Maria Maggiore si ne-am trezit in dimineata capricioasa... dar atat de frumoasa cu toate capriciile ei...










am lasat la gara bagajele si am pornit iarasi pe jos spre Fontani de Trevi



a plouat ...a plouat mult ...


s-a intunecat cerul...Roma a tinut sa se arate cu tot ce are... cu soare dar si cu intristari...

am mancat in acelasi loc ca si in prima zi, deja aveam tabieturi de Italia...



si am pornit spre gara si aeroport...ei, sprinteni in fata, eu in spatele lor supraveghindu-i discret si fericita ca ii vedeam veseli , iubitori unii cu altii, doua familii frumoase, doua cupluri dupa randuiala lui Dumnezeu...

pana la gara a plouat, apoi s-a inseninat totul...
Roma radea la noi cu toata frumusetea ei de sute de ani, cu toata istoria ei si a noastra...
Trei zile si trei nopti... timp in care cu mine a fost Grig ... cu mine au fost prietenii cu care am vazut Roma acum 12 ani , Camelia si Florin, cu mine a fost Ruxandra la varsta adolescentei ei , cu mine a fost Ina care a vizitat Roma ca si mine cu fetele ei, cu mine au fost fetele Inei...amintiri atat de puternice incat prezentul conteaza mai putin, o miime mai putin...
Din toate locurile in care am umblat inainte de moartea lui Grig, acesta e cel pe care mi l-am amintit cel mai bine...ca el sa fie o lacrima cu un zambet...
Si asa ramane Roma...o lacrima si un zambet ... ca zambetul  acesta, din acesta imagine...eu langa o "mare" care acum, la 60 de ani ai mei , isi aseaza valurile frumos, un falduri mici... fara spuma , fara convulsii, cu un pic de tristete, dar cu convingerea ca pana si in tristetea mea nu-i singuratate,desi pasesc tot mai in spate, dupa promisiunea Domnului „Până la bătrâneţea voastră Eu voi fi Acelaşi, până la cărunteţele voastre vă voi sprijini.“ — Isaia 46:4.
Fotografia postată de Doina Elena Dumitru.